BURO. VODIČ: Šta gledamo, slušamo i posećujemo ovog vikenda?

03.10.2024.
RECOMMENDED

Oktobar je stigao, a sa njim i sezona pozorišta, galerija i novih muzičkih događaja! Pred nama je vikend prepun uzbudljivih događaja, od filmskih projekcija i izložbi do odličnih žurki i predstava koje će vas držati u pokretu. Pripremili smo vodič koji će vam pomoći da svaki trenutak isplanirate i iskoristite predstojeće jesenje dane do maksimuma. Vidimo se u gradu.

BURO. VODIČ: FILM

PRIRODA LJUBAVI

od 3.10. do 9.10. – Dvorana Kulturnog Centra

Sofijin udobni život okreće se naglavačke onoga dana kada sretne Silvana, mladog preduzetnika. Napustiće sve da bi živela u toj strasti, govoreći sebi da je to možda sve što će ikad doživeti. Ali njih deli ceo jedan svet. Ona dolazi iz bogate porodice intelektualaca iz Montreala, dok on poreklo vodi iz radničke klase. Ipak, Sofija će se osloboditi tog tereta detaljnim preispitivanjem sopstvenih vrednosti i aspiracija nakon što se prepusti snažnim romantičnim porivima.

Festivali / Nagrade: Kan, FEST, Cezar nagrada za najbolji strani film, Toronto, Jerusalim, Stokholm…

vodic

BAJKA BESPOVRATNOG VREMENA

5.10. u 18h – DORĆOL JARD

Dokumentarni film „Bajka bespovratnog vremena,“, u režiji Pavla Terzića i produkcije TAG Media, oslikava društveno-politički kontekst devedesetih godina prošlog veka, dočaran kroz prizmu klabinga i tek začete rejv supkulture.
Muzičko veče će započeti Dragan Kozlica dok će nakon projekcije filma za DJ pult stati Mark Wee i Vlada Eye, starijoj publici u sećanju ostali kao INTEGRA.

Karte se u pretprodaji mogu nabaviti na cooltix.rs dok će se na dan događaja iste moći kupiti od 17h na ulazu Dorćol Jarda.

vodic34

DŽOKER: LUDILO U DVOJE – Cineplexx

u bioskopima

Hoakin Finiks u ulozi Artura Fleka zvanog Džoker i čuvena Lejdi Gaga kao Harli Kvin u glamuroznom ludilu i nastavku kultnog psihološkog trilera iz 2019!

U nastavku ćemo ponovo gledati Zazi Bec kao Sofi Dumond, a Šeron Vašington i Li Gil će ponoviti svoje uloge iz prvog filma. Ali uz Lejdi Gagu čekaju nas i neka nova lica, koja će tumačiti Brendan Glison (Duhovi ostrva), Ketrin Kiner (Get Out), Hari Lavtej (Industrija), Džejkob Lofland (Mud), Stiv Kugan ( Filomena) i Ken Leung (Ratovi zvezda: Buđenje sile). Scenario su ponovo napisali Tod Filips i
Skot Silver, koji su takođe radili na originalnom filmu.

Naše utiske o filmu pročitajte ovde

JFAD NT 21693r proxy High Res JPEG

BURO. VODIČ: IZLOŽBE

REKLI SU MI DA PLANETA IMA NERVNE ZAVRŠETKE – KUĆĆA collective

od 3.10. do 26.10. – Umetnički prostor U10

Andrej Beštak i Anja Leko, Robert Fenrih, kolektiv ROSE (Bruna Jakupović, Lana Lehpamer i Ivor Tamarut
kustosi: KUĆĆA (Jurica Mlinarec, Klara Petrović i Luja Šimunović)

Izložba „Rekli su mi da planeta ima nervne završetke“ predstavlja radove savremenih hrvatskih umetnika i kolektiva koji ispituju promene u percepciji realnosti kroz elemente iracionalnog, sakralnog i digitalnog. Premijerno prikazana na 63. Porečkom analu, izložba se otvara kao prostor u kojem se prošlost, sadašnjost i budućnost prepliću kroz multimedijalne instalacije i performanse.

Jedan od centralnih radova je „Songs of the Owls“ Andreja Beštaka i Anje Leko, koji kombinuje narodne mitove i rituale vezane za sove, stvarajući ambijent misterioznih obreda premeštanja kostiju. Robert Fenrih predstavlja instalaciju „suddenly it was clear, yesterday is just a fever dream“, u kojoj neuhvatljivo biće kroz stalnu metamorfozu razbija granice između prirodnog i veštačkog.

Kolektiv ROSE istražuje digitalne identitete kroz rad „Rose Velvet“, u kojem virtuelna influenserka postaje subjekt eksperimenta s autentičnošću, dok kolektiv KUĆĆA kroz procesne instalacije preispituje odnose između tela, tehnologije i prostora.

vodic5

HELGA 2.0 – OMAŽ JUNAKINJI

do 9.10. UK Parobrod

Izložba koja okuplja preko 50 umetnica i umetnika, posvećena je Helgi, voljenoj junakinji iz čuvenog stripa “Hogar Strašni”.

Zašto omaž junakinji? Stripotetke su početkom 2023. godine pokrenule akciju u kojoj je učestvovalo 19 ilustratorki iz Srbije i regiona, kao proaktivni odgovor Politikinom Zabavniku na propustu pri izboru umetnika koji su pozvani da svojim omaž ilustracijama obeleže jubilarnih 50 godina stripa “Hogar Strašni”. Naime, od 15 pozvanih autora, nije bilo ni jedne žene. Odgovor je usledio u saradnji sa dnevnim novinama Danas, tako što je u posebom dodatku povodom Dana žena objavljeno 19 već pomenutih originalnih omaž-ilustracija Helge.

Cilj je da se istakne izobilje i kreativnost mladih autora naše strip scene, ali i da se uspostavi bliska veza između autora i čitalaca koji do sada nisu imali priliku da se sretnu. Posetioci će imati jedinstvenu priliku da lično upoznaju autore, razgovaraju s njima i direktno im pruže podršku kupovinom njihovih strip izdanja, fanzina i drugih proizvoda. Ovakav vid podrške predstavlja neizmernu motivaciju za mlade autore da istraju u svom radu i učine domaću strip scenu boljim mestom i za autore i za čitaoce.

vodic98

OTVARANJE MURALA UMETNIKA BEBOP12 na SILOSIMA

Beograd i Barselona Povezani kroz Street Art

5.10. u 17h – Silosi

U saradnji Fondacije Saša Marčeta, B-Murals platforme iz Barselone i Doma kulture Silosi Beograd, pokrenut je street art projekat koji povezuje dve evropske metropole kroz umetničke rezidencije i razmene. Beograd će ugostiti francusko-španskog umetnika Bebop12 (Adrian Manso), koji će 5. oktobra od 17 časova otkriti prvi mural u novoj kulturnoj zoni Silosa.

Njegov rad, odabran putem otvorenog poziva B-Murals platforme, posvećen je javnom zdravlju i inspirisan je katalonskom tradicijom trementinaires – žena veštih u pravljenju lekova od prirodnih sastojaka. Mural će biti prikazan u četvrtom Silosu, kao prvi deo buduće fabrike kulture “Art Mill”, čiji je cilj transformacija prostora u dinamičan centar za savremenu umetnost.

Pozivamo sve ljubitelje umetnosti da posete Silose na Dunavskom keju 46 i budu deo ovog jedinstvenog događaja!

Snapinsta.app 461925655 18256802179268759 3209453913407509231 n 1080

IZLOŽBA RADONIĆ SAM

do 13.10. – Narodni muzej Srbije

Crteži Novaka Radonića, jednog od najznačajnijih umetnika 19. veka, po prvi put su predstavljeni kao zasebna celina u okviru izložbe „Radonić sam“

Izložba obuhvata deo bogate Radonićeve zaostavštine – preko 130 crteža i pet skicen-blokova, koji svedoče o mestu crteža u njegovom umetničkom razvoju i prelasku kroz različite umetničke pravce kao što su klasicizam, bidermajer, romantizam i realizam. Poseban akcenat stavljen je na njegove portrete, pejzaže, ali i studije po živom modelu i crteže nastale tokom boravka u Italiji, koje ga prikazuju kao pedantnog majstora detalja i inovativnog crtača.

Autorka izložbe, kustoskinja Milica Cicmil, pažljivo je izabrala dela koja najbolje osvetljavaju umetnički opus ovog umetnika i njegove različite pristupe crtežu – od školskih studija do izražajnih portreta i veduta. Izložba pruža retku priliku da se detaljno upozna razvoj Radonićevog umetničkog rukopisa i estetskih stremljenja tokom njegove karijere.
Poslednje autorsko vodjenje kustoskinje Milice Cicmil odrzace se 10.10. u 18h. 

Novak Radoni Torzo Fauna 1858

BURO. VODIČ: MUZIKA

REACT 2024

4.10. i 5.10. – Hangar, Luka Beograd

6EJOU (live), 999999999, ACOR, Aiden, Bad Boombox, BIIA, Charlie Sparks, CLTX, DYEN, FEMUR (stage visuals), François X, GRAVEDGR, LESSSS, Ollie Lishman, RAR, Vrag

Pridruži se najvećem regionalnom okupljanju rejv zajednice, u Beogradu 4. i 5. oktobra – lajnap od 14 pažljivo selektovanih DJ-eva će te sprovesti kroz jedinstveno tehno iskustvo. REACT nije samo još jedan muzički festival! REACT je kulturni fenomen koji postavlja nove standarde na sceni i okuplja neke od najvećih imena elektronske muzike. REACT 2024 donosi eksploziju zvuka, kombinuje ultimativnu audio-vizuelnu produkciju + lajnap zbog kog tlo podrhtava pod tvojim nogama:

vodic3

HEAVENPHETAMINE & DODOLA

4.10. od 21h – Karmakoma

Beogradska publika će ovog petka imati priliku da uživa u nastupu jedinstvenog japanskog dua heavenphetamine(@heavenphetamine) i Dodole (@amanitadodola).

heavenphetamine čine Hiroki Oda (klavijature/vokal) i Sara Oda (bubnjevi/vokal), muzički duo koji kombinuje krautrok, psihodeliju, postpunk, synth muziku i acid house, sa prepoznatljivim japanskim šmekom. Ono što ih čini specifičnim je odsustvo metronoma – ritam sinhronizuju isključivo pomoću loop pedala, akustičnih bubnjeva i elektronskih sekvenci. Zbog toga su njihove elektro kompozicije istovremeno organske, sirove i dinamične, zadržavajući punk energiju i improvizaciju.

Pored njih, na sceni će nastupiti i Dodola – kantautorka Katie Woznicki, koja je deo beogradske scene od 2007. godine. Rođena u Ohaju, Dodola kombinuje trip-hop, art-pop, i indie folk, uz prepoznatljiv glas i emotivne, često sarkastične tekstove. Njeni nastupi su poznati po transformacijama u stilu, od melanholičnih melodija do sirovih MC deonica, čime svaka njena pesma postaje emotivni tobogan.

vodic1

56. BEMUS: IGRE MUŽIČKIH VELIKANA

Beogradske muzičke svečanosti (BEMUS), najstariji muzički festival u Srbiji, i ove godine dovodi vrhunske umetnike iz zemlje i sveta. Festival će svečano biti otvoren 1. oktobra u Sava Centru gala koncertom čuvenog tenora Jonasa Kaufmana, koji će prvi put nastupiti pred beogradskom publikom uz Vojvođanski simfonijski orkestar, pod upravom Johena Ridera. Na repertoaru će se naći nezaboravne operske arije i filmska muzika.

U nastavku BEMUS-a, koncerti će se održavati na prestižnim beogradskim scenama, poput Kolarčeve zadužbine, gde će nastupiti umetnici poput violončeliste Petra Pejčića, violiniste Kirila Trusova i pijaniste Simona Trpčeskog, uz renomirane orkestre i soliste.

Specijalan program biće posvećen savremenim srpskim kompozitorima, horskoj muzici, kao i večeri u čast Zorana Erića.

Ulaznice su dostupne na tickets.rs i blagajnama. Više informacija i kompletan program možete pronaći na sajtu bemus.rs.

vodic565

KENI NIJE MRTAV

5.10. – NOVOSADSKI SAJAM HALA 2

Ajmo da plešemo! KENI NIJE MRTAV ponovo nam stiže u KC Halu 2 Novosadskog sajma, 5.oktobra 2024. godine.

Kako im je ovo ujedno i prvi veliki solo koncert u Novom Sadu, očekuje se i pravi spektakl!

„Keni nije mrtav“ donosi jedno novo viđenje rokenrola i panka, prožetog svakodnevnim pričama, kao i jedinstvenim koncertnim performansom, zbog čega ih mnogi doživljavaju kao jedne od najatraktivnijih domaćih izvođača.

vodic2

33. MEĐUNARODNA TRIBINA KOMPOZITORA

od 3. do 8. oktobra u Beogradu

Ovogodišnja Međunarodna tribina kompozitora, najznačajniji festival savremene umetničke muzike u Srbiji, održaće se od 3. do 8. oktobra 2024. godine na nekoliko lokacija, uključujući Kolarčevu zadužbinu, SKC, Adventističku crkvu, UK Parobrod i Muzej nauke i tehnike. Festival će okupiti preko stotinu izvođača i renomiranih ansambala, a ulaz na sve koncerte je besplatan.

Svečano otvaranje biće održano 3. oktobra u 20:00 u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, nastupom Simfonijskog orkestra RTS-a pod dirigentskom palicom Olivere Sekulić-Barac, sa programom posvećenim delima domaćih autora poput Srđana Hofmana, Rajka Maksimovića, Vasilija Mokranjca i Bratislava Petkovića.

Na programu festivala ističe se koncert u čast kompozitora Srđana Hofmana (4. oktobra, 20:00, SKC), sa novim kompozicijama njegovih bivših studenata, kao i koncert posvećen klavirskoj muzici Vladana Radovanovića (6. oktobra, 20:00, Adventistička crkva), u izvođenju Nataše Penezić i grupe pijanista.

Tribina će biti zatvorena 8. oktobra svečanim koncertom Gudačkog orkestra Ljubica Marić, pod dirigentskom palicom Radeta Pejčića, u Muzeju nauke i tehnike.

vodic

BURO. VODIČ: GASTRO

SPIRITALKS by spirit panonianPALETA PROSTOR (Novi Sad)

Javni čas o piću i besplatna degustacija
4.10. u 20h

Ulaz je besplatan, a rezervacije nisu potrebne.
Teme:
Kako se degustiraju spiriti, kako se proizvode, koje su bitne razlike između spirita
Uz predavanje dobijate 2 besplatna uzorka

5368019B 50BC 4470 9E26 B0EFBE397ACC 1

BURO. VODIČ: POZORIŠTE

NIJE SMRT BICIKLO (DA TI GA UKRADU)

5.10. u 20:30 – Narodno Pozorište u Beogradu

Komad „Nije smrt biciklo (da ti ga ukradu)“, nastao pre više od deset godina, koji je autorka Biljana Srbljanović je napisala kao lični monolog suočavanja sa gubitkom i boli. Tekst je premijerno izveden u Beču, a zatim na sceni nemačkog pozorišta Schauspielhaus Bochum, a beogradska publika imala je priliku da ga vidi u JDP-u.

Iako autorka nije sklona ponovnom iščitavanju i gledanju svojih predstava, ovo delo, ispunjeno surovom iskrenošću i dubokom introspekcijom, ponovo se izvodi u Narodnom pozorištu, zahvaljujući dugogodišnjem prijateljstvu i umetničkoj saradnji sa rediteljem Andrejom Nosovom. Nosov je jedini koji je uspeo da je motiviše da se vrati tekstu i dozvoli mu da ponovo zaživi pred publikom.

Predstava istražuje teme tuge, ličnih trauma, gubitka i nesnađenosti, donoseći emotivnu i autentičnu ispovest o univerzalnom iskustvu suočavanja sa smrću i životnim gubicima, na način koji je istovremeno ličan i prepoznatljiv svakom gledaocu.

vodic09

LET IZNAD KUKAVIČJEG GNEZDA

4.10. I 6.10. – BDP

Veliki povratak Dragana Bjelogrlića na scenu Beogradskog dramskog pozorišta u legendarnoj crno-humornoj satiri o pojedincu u reperesivnom sistemu, mentalnim institucijama i slobodi duha. Ova drama napisana je 1962. godine. Prvo izvođenje bilo je 1963. godine na Brodveju sa Kirk Daglasom u glavnoj ulozi, a zatim 2004. godine sa Kristijanom Slejterom.

Legendarni film LET IZNAD KUKAVIČJEG GNEZDA snimlјen je 1975. godine i jedan je od najvećihfilmova američke kinematografije svih vremena. U glavnim ulogama igrali su: Džek Nikolson i Lujza Flečer. Ovaj film koji dobio je sve moguće nagrade 1975. godine, režirao ga je Miloš Forman i zasnovan je na delu Kena Kizija i adaptaciji pozorišne predstave Dejla Vasermana. Film je dobio Oskara u kategoriji za:najbolјi glumac, najbolјa glumica, najbolјa režija i najbolјi film.

vodic9

OČEVI I OCI

6.10. U 20:30 – Narodno Pozorište u Beogradu

Predstava „Očevi i oci“ donosi surovu refleksiju o nasleđu koje nosimo – duhovnom, intelektualnom i ideološkom. Kroz fragmente sećanja Stevana Medakovića, komad istražuje porodicu kao mesto sukoba, nerazumevanja i unutrašnjih raskola. Očevi i oci, stvarni ili simbolični, stalno obitavaju među nama, podsećajući na nemogućnost prekida sa prošlošću i nasleđem.

Gledamo raspoloženja intimnih sukoba i generacijskih nesporazuma, u kojima se prepliću lične traume, osećaj krivice i nesposobnost da se napravi distanca od duboko usađenih različitosti – bilo da je reč o nacionalnim ili ideološkim razlikama.

Predstava nas poziva da se suočimo sa unutrašnjim egzilom i bolnim zarobljenostima koje vučemo sa sobom, ispitivajući kompleksne odnose prema prošlosti koja nas progoni i identitetu koji nas formira.

vodic78

Foto: Promo

Saznaj više:
Povezani članci: