Q&A: Koliko kose je normalno da opada?

    05.10.2024.
    RECOMMENDED

    Sve češće čujemo kako se devojke i žene žale na to koliko kose im opada u toku dana, a posebno nakon pranja. To pitanje je toliko prošireno, da smo morali malo ozbiljnjije da se pozabavimo ovom temom. Dobro nam je poznat scenarijo u kom se tuširamo, pogledamo ka odvodu, a u njemu količina opale kose koja nas, blago rečeno, zapanji. Prva misao je često: „Da li ovo normalno?“

    Gubitak kose može delovati zastrašujuće – i jeste zastrašujuć, ali ipak moraju da postoje određene količine koje su zapravo deo prirodnog ciklusa. Zaista smo se potrudili da zaronimo u suštinu ovog, čini se, večnog pitanja kod svih žena – koliko je kose normalno da opada i kada bi trebalo da se zabrinemo?

    opadanje kose

    Šta je „normalno“

    Verovali ili ne, gubitak od 50 do 100 dlaka dnevno je potpuno normalan. To je zato što se naša kosa stalno obnavlja kroz tri faze: Anagena faza – faza aktivnog rasta koja može trajati čak do šest godina. Ovde kosa raste najbrže. Katagena faza – kratka prelazna faza koja traje nekoliko nedelja i signalizira kraj rasta dlake. Telogena faza – faza mirovanja koja traje nekoliko meseci, nakon čega dlaka opada, a folikul se priprema za rast nove dlake. Otprilike 10-15% kose uvek se nalazi u telogenoj fazi, što znači da svakodnevno opadanje kose ne treba da nas zabrinjava – osim ako ne primetite da vam dlaka opada u mnogo većoj količini nego što je uobičajeno bilo ranijih godina. Tu razliku je veoma lako primetiti. U smislu, neprirodno opadanje kose je momenat u kom kosa opada u vlasima, a ne u „par dlaka koje se zakače za naše prste“.

    Šta utiče na opadanje kose

    Postoji mnogo faktora koji mogu uticati na to koliko kose gubimo. Svi oni su, većinom, mnogima poznati. Ako je neko u vašoj porodici imao problem sa proređivanjem kose, moguće je da ćete i vi to doživeti. Nasledni gubitak kose, poznat i kao androgena alopecija i jedan je od najčešćih uzroka. Kod muškaraca obično počinje povlačenjem linije kose, dok žene doživljavaju postepeno proređivanje, posebno na temenu. U slučaju da ste se zapitali zašto kosa može početi naglo da opada nakon trudnoće, menopauze ili tokom problema sa štitnom žlezdom – odgovor je hormonski disbalans. Hormoni igraju ogromnu ulogu u zdravlju kose. Ovaj indikator je idealan povod daproverite rad žlezda.

    Dalje, stres može biti krivac za opadanje kose. Telogeni efluvijum je stanje koje se javlja nakon emocionalnog ili fizičkog šoka i uzrokuje naglo opadanje kose, često nekoliko meseci nakon stresnog događaja. Podsetimo, nemaju svi istu toleranciju na stres.

    Loša ishrana, posebno manjak gvožđa, cinka i vitamina D, može doprineti gubitku kose. Zato je važno da vodite računa o unosu proteina i hranljivih materija. Ukoliko želite da pratite nivo zdravlja, saznate šta vam nedostaje, uradite krvnu sliku.

    afeebef5cd93b2a9d492695b8a373c7d

    Kada je vreme da se zabrinemo

    Ako počnete da primećujete više dlaka nego inače na jastuku, u kadi, ili ako se kosa vidljivo proredi, vreme je da se konsultujete sa lekarom. Gubitak više od 100 dlaka dnevno ili iznenadno proređivanje mogu biti znakovi problema koji zahtevaju medicinsku pažnju. Dermatolog ili triholog mogu utvrditi uzrok i predložiti odgovarajući tretman.

    Kako možemo sprečiti opadanje

    Iako genetika i godine igraju veliku ulogu, postoji nekoliko stvari koje možemo da uradimo da očuvamo kosu zdravom. Povećajte unos proteina, gvožđa i vitamina D. Omega-3 masne kiseline i cink takođe mogu pomoći u zdravlju kose. Ako niste sigurni šta vašem telu nedostaje, proverite nivoe vitamina putem analize krvi.

    Lakše reći nego uraditi, ali tehnike poput meditacije, dubokog disanja ili jednostavnog šetanja mogu smanjiti stres i samim tim pomoći vašoj kosi. Bavljenje sportom i generalno veća fizička aktivnost.

    Izbegavajte previše agresivne tretmane, kao što su često farbanje, agresivno četkanje ili visoke temperature tokom stilizovanja. Vaša kosa će vam biti zahvalna. Koristite preparate koji su na prirodnoj bazi.

    9bc07001de1e1387329e52cb6e480038

    Najčešći mitovi

    Kape i šeširi pospešuju opadanje kose. Ne, kapama ne možete izazvati gubitak kose. Opadanje kose ima veze s unutrašnjim faktorima, ne spoljašnjim. Često pranje kose uzrokuje gubitak kose. Najčešći mit. Pranje kose ne izaziva opadanje. Zapravo, redovno pranje uklanja nečistoće i sebum, što pomaže da vaša kosa ostane zdrava. Stres odmah izaziva gubitak kose. Iako stres može uzrokovati opadanje kose, efekti se obično javljaju nekoliko meseci nakon stresnog događaja.

    Foto: Pinterest

    Saznaj više:
    Povezani članci: