MODA i FILM- Clueless: Kada kostim preraste scenario

06.10.2024.
RECOMMENDED

Iako nije reč o kinematografskom remek-delu, milenijalci sigurno pamte film Clueless (1995) , možda ne po slojevitim likovima i inovativnom scenariju, ali zasigurno po spektru genijalnih outfita. Ovaj film je imao ogroman uticaj na modu i pop kulturu, i postao je sinonim za stil 90-ih. Dizajnerka kostima, Mona May, kreirala je nezaboravna modna izdanja koji su uticala na trendove i transformisali garderobu mnogih tinejdžera tog doba.

4af4ccd3f1a00e27ccddc055cf82aa63

Samo obična tinejdžerka..

Cher Horowitz (koju glumi Alicia Silverstone) je pomalo naivna, ali dobronamerna šesnaestogodišnjakinja, lik baziran na Emmi iz romana Jane Austen, koja je poznata kao lepa, pametna i bogata. I iako Cher tvrdi da vodi sasvim normalan tinejdžerski život, njen ormar je pokrenuo erupciju modne inspiracije koja je starija od Instagrama.

Iako se u filmu sugeriše da Cher nosi dizajnersku odeću, Mona May je zapravo imala prilično ograničen budžet za kupovinu i osmišljavanje kostima, zato je morala da bude snalažljiva da bi se sve na kraju realizovalo na pravi način. Odeću je nabavljala svuda, od tržnih centara do second hand prodavnica i procenjuje se da je napravila stotine kostima za film jer je njen tim oblačio svakog učenika u pozadini.

fae927d7915cf84b096df88415ac209c

Preppy

Cher Horowitz nosi preppy kombinacije, poput kariranih suknji, košulja ispod džempera, i blejzera. Njene kombinacije su bile sofisticirane, ali mladalačke, a mnoge devojke su počele da kopiraju ovaj „školski“ stil.

600333e9b28628428d529e8d72a82669

Matchy-matchy

Cher je poznata po tome što voli da kombinuje boje i dezene. Na primer, njen žuti karirani komplet iz filma postao je kultni simbol tog vremena i esencija Clueless estetike. Ovaj način stilizovanja, gde su komadi pažljivo upareni, postao je veoma popularan u kasnim 90-im. Iako konkretno žuta boja nije najzahvalnija za stilizovanje kada su u pitanju plavuše, ispostaviće se da je ova kombinacija boja bila pun pogodak za Cher. Tu je i drugarica Dionne, za koju je smisleno odabran crno-beli komplet, da je ne bi zasenila, al je odelo nadograđeno PVC detaljima na šeširu i reverima, kako bi se istakao neobuzdani buntovnički vajb. Za karirani komplet se može reći da je najreferisaniji outfit kinematografije 90ih, a posebno je interesantan twist i koketiranje sa subkulturama. Zihernadla na oba karirana outfita je omaž grunge stilu, ali takođe podseća na tradicionalni škotski kilt. Dakle, ujedno i šik i punk-rock.

cb3b9847792885fa44a6d8c833fe80da

Mini suknje + duge čarape

Jedan od najikoničnijih elemenata Cherinog stila su mini suknje u kombinaciji sa čarapama do kolena. Ova kombinacija bila je moderan pogled na uniforme privatnih škola i postala je ključni deo tinejdžerske mode tog doba. Kostimografkinja je jednom prilikom istakla da je inspiraciju za kombinaciju suknje-dokolenice pronasla u Kabareu i carapama do iznad kolena koje su nosili 1920-ih.

3ba3fbe338605c1cbad7c289c7361f8a 1

Platforme i chunky obuća

Film je takođe popularizovao trend masivne obuće, poput platformi i chunky čizama, koje su kasnije postale modni standard 90-ih godina. Ova obuća je kombinovana sa suknjama i haljinama, donoseći buntovnički, ali stilizovan izgled.

cb393d974d356226ffadc0a26dece0ca

Sve je u aksesoarima

Cher i njeni prijatelji su nosili mnogo dodataka, kao što su ukosnice, sunčane naočare sa velikim okvirima, i svetlucave rančeve. Svi ovi detalji doprineli su stvaranju prepoznatljivog i zabavnog modnog izraza.

clueless1

Dizajnerske slip haljine

Čuvena Alaia crvena haljina je odigrala ulogu za sebe i dobila Oskara za najveći trend koji opstaje i skoro trideset godina kasnije. Interesnatna priča u vezi sa ovom haljinom je kako je nametnula repliku You don‘t understand, this is an Alaia! iako prvobitno nije ni bila u scenariju. Naime, svedeni budžet za kostime nije mogao da isprati sve modne hirove bogatašice Cher, ali je Mona May ipak uspela da iskoristi svoje fashion konekcije i dođe besplatno do haljine. Replika je bila samo zahvalnost dizajnerskoj kući, kakav bi danas bio jedan tag na društvenim mrežama. Zato se i može reči da je moda bukvalno pisala dijaloge za ovaj film. Kako ne spomenuti i belu slip haljinu Calvin Klein, koja je u užem izboru pobedila nekoliko nude pripijenih haljina, a za koje je kostimografkinja rekla da su previše gole. Ideja je pre svega bila da se izbegne vulgarna estetika, a nevina bela boja i minimalistički kroj su pomogli u tome.

cher
9c7ba64b7e09de9a33bbaac463de066e

Uticaj na visoku modu

Iako je moda u Clueless-u bila namenjena tinejdžerima, njen uticaj se proširio i na visoku modu. Mnoge dizajnerske kuće počele su da kreiraju kolekcije koje su reflektovale preppy stil i mladalačku eleganciju. Ovaj stil ostaje inspiracija za kolekcije dizajnera, kao što su Miu Miu, Prada, Dior i Anna Sui.

film1
Dior

Do danas, Clueless je modna referenca. Vintage komadi iz filma redovno se pojavljuju na pistama i među slavnim ličnostima, dok brendovi često koriste stil iz filma kao inspiraciju za kolekcije.

Foto: Pinterest, Instagram

Saznaj više:
Povezani članci: