Serija „Industry“ je prvo osvojila srca ljubitelja finansija – a od skoro i svih ostalih

    Može li kompanija istovremeno zarađivati i biti društveno odgovorna
    07.10.2024.
    RECOMMENDED

    Serija „Industry“ na prvo gledanje otvara vrata sveta investicionog bankarstva i – nije dosadna kako se na samom početku mnogima može činiti.

    Do sada je snimljeno dve sezone, a izgleda da je tek po objavljivanju i treće pridobila najveći broj fanova. Treća sezona naime, nadmašila je sve prethodne najpre po gledanosti, ali i raspletima i zapletima. HBO je, kao i obično, pronašao zlatnu žilu u ovoj seriji.

    Screenshot 2024 10 07 133950

    Industry, čekanje na slavu

    Premijerno prikazana pre čak četiri godine, „Industry“ je osvojila gledaoce svojom autentičnom atmosferom i napetom radnjom.

    Mnogi je upoređuju s filmom „Đavo nosi Pradu“ i „Odela“, ali u kontekstu bankarstva. Fokusirajući se na mlade profesionalce koji započinju svoje karijere u visoko kompetitivnom svetu investicionog bankarstva, serija pruža intiman uvid u njihove ambicije, konflikte i moralne dileme.

    Radnja se odvija u fiktivnoj banci Pierpoint & Co., koja nosi ime po poznatom američkom finansijeru John Pierpont Morganu. U središtu radnje nalazi se Harper Stern – mlada žena iz Njujorka koja se seli u London da bi se dokazala u ovoj nemilosrdnoj industriji.

    Screenshot 2024 10 07 133820

    Svi smo mi pomalo Harper Stern

    Priča o Harper Stern, s njenim tajanstvenim karakterom i skrivenom prošlošću, istražuje moralne dileme i lične žrtve koje su potrebne za uspeh u svetu bankarstva. Pored nje, serija donosi galeriju likova koji dolaze iz različitih pozadina – od privilegovanih naslednika do onih koji se bore s brojnim egzistencijalnim izazovima, uključujući predrasude vezane za rasu i etničku pripadnost.

    „Industry“ nije površna priča o poslovnim ambicijama, mada tako može deluje. Po ličnom mišljenju ona prikazuje na moderan i inovativan način unutrašnje borbe likova, koji se često suočavaju s moralnim kompromisima zbog intenzivnog pritiska i očekivanja. Nešto što nam je svima poznato, posebno u svetu biznisa.

    Ono što ovu seriju čini jedinstvenom je sposobnost da oslika kako radna okolina može uništiti međuljudske odnose, samopouzdanje i mentalno zdravlje. Psihološki i emocionalni aspekti, koje serija vešto istražuje, daju joj dublji smisao i čine je više od puke finansijske drame – na šta smo i navikli od serija koje se bave biznis temama.

    industry

    Realističan prikaz investicionog bankarstva, zahvaljujući saradnji sa stručnjacima iz industrije, donosi uverljive detalje svakodnevnog života bankara, od pregovora do borbi za više pozicije. Publika je često u ulozi svedoka nekontrolisanog hedonizma, uključujući drogu, alkohol i moralno upitne odluke, što dodatno pojačava osećaj autentičnosti.

    Treća sreća

    Iako serija postoji od 2020. godine, tek sada se dublje istražuju složeni problemi britanskog društva, poput statusnog sistema, nepotizma i društvenih nejednakosti. Kako se likovi razvijaju i postaju složeniji, tako i publika dobija priliku da bolje razume njihove stavove i unutrašnje borbe. Ključno pitanje koje se postavlja u trećoj sezoni jeste – može li kompanija istovremeno zarađivati i biti društveno odgovorna.

    Screenshot 2024 10 07 133854

    „Industry“ uspeva da zadrži napetost kroz snažne glumačke performanse, inovativnu režiju i odličan dramski naboj. Serija kombinuje jak poslovni tempo finansijske industrije s ličnim dramama mladih koji se suočavaju s izazovima prelaska iz školskih klupa u surov poslovni svet.

    Sposobnost reditelja da prikaže glamur i destruktivnost ovog okruženja čini ovu seriju – svedočanstvom modernog kapitalizma i pritisaka s kojima se mladi suočavaju u potrazi za uspehom.

    Foto: IMDb

    Saznaj više:
    Povezani članci: