TikTok trendovi u enterijeru: Neočekivani detalji koji su osvojili 2024.

Ne tražite dalje od TikToka – tamo se rađa budućnost dizajna
13.10.2024.
RECOMMENDED

TikTok je postao idealno mesto za pronalaženje najneočekivanijih i najkreativnijih ideja u svetu dizajna enterijera. Iako su Japandi i Maximalizam već dobro poznati termini, dublje istraživanje na TikToku otkriva manje mainstream, a opet izuzetno jasne koncepte koje svako može da primeni u sopstvenom uređenju stana. Ove ideje redefinišu način na koji doživljavamo prostor – od inovativne upotrebe materijala do genijalnih transformacija funkcionalnih komada nameštaja. Da počnemo…

tiktok
Snapinsta.app 462401724 515954544655608 1043292385916029604 n 1080

Akcenat je na plafonu

Zaboravite na jednostavne, bele plafone – #statementceiling postaje jedan od glavnih trendova u uređenju enterijera. Plafoni više nisu samo zanemareni elementi, već su transformisani u pravo umetničko delo. Kreativci eksperimentišu sa oslikavanjem plafona jarkim bojama, apstraktnim šarama ili čak trodimenzionalnim instalacijama. Neki koriste ogledala, LED osvetljenje, pa čak i tapete, stvarajući iluziju većeg prostora i dodatne visine.

Ovaj trend je posebno popularan u malim stanovima, gde plafoni postaju „peto platno“ na kojem se može izraziti kreativnost. Ljudi takođe eksperimentišu sa postavljanjem laganih drvenih panela ili lamperija na plafone, stvarajući dodatnu teksturu i osećaj topline u prostoru.

https://www.tiktok.com/@photowall.sweden/video/7385098425987108128

Invisible doors: Vrata koja se stapaju sa zidovima

Na TikToku je sve veća popularnost #invisibledoor trenda – vrata koja su integrisana u zidove tako da su skoro neprimetna. Ovaj trend dolazi iz luksuznih enterijera, ali ga korisnici sve češće primenjuju u svakodnevnim domovima. Koristeći iste boje i materijale kao i na zidu, vrata se stapaju s okolinom i ne vide se dok se ne otvore.

Ovo ne samo da doprinosi modernom i minimalističkom izgledu, već je i izuzetno funkcionalno u malim prostorima gde svaki kvadratni metar igra ključnu ulogu.

@altdecor.md

Amazing sliding door design with WPC panels😮🤯 #amazing #wow #shorts

♬ A Different Kind of Blues – IAMJJ

Mood lighting: Dinamična igra svetla i senke

Jedan od najneočekivanijih trendova u 2024. godini je upotreba #moodlighting sistema, odnosno pametnog osvetljenja koje se može prilagođavati prema raspoloženju i funkciji prostora. LED trake skrivene iza nameštaja, polica ili plafona, kao i pametne sijalice koje menjaju boje i intenzitet svetla, postale su ključni elementi savremenog dizajna.

Korisnici često koriste ovu tehnologiju za stvaranje više različitih atmosfera u sobi, bilo da je reč o opuštajućem osvetljenju za večernje sate ili svetlim, motivacionim tonovima za radni prostor. Postavljanje senzora svetla ispod kreveta ili duž stepeništa daje prostoru futuristički izgled i dodaje funkcionalnost, jer automatski reaguje na pokret.

https://www.tiktok.com/@goodeyechris/video/7390039555149221153

Sustainable luxe: Održivi materijali sa luksuznim finišem

Trend održivosti nije nov, ali na mreži sada vidimo sve veći fokus na tzv. #sustainableluxe – luksuzni enterijeri kreirani od održivih materijala. Kamen, drvo, bambus, reciklirano staklo i beton postaju osnovni materijali, ali uz moderan i sofisticiran finiš. Korisnici pokazuju kako kombinacija ovih materijala stvara luksuzan izgled bez ekološkog otiska.

Zanimljivo je videti kako dizajneri enterijera koriste inovativne tehnike poput poliranog betona za podove ili recikliranog stakla za kuhinjske ploče, stvarajući estetiku koja kombinuje minimalizam i ekološku svest. Održivi trendovi postaju izuzetno važni jer prate globalni shift ka smanjenju potrošnje i zagađenja.

Anti-perfect

Još jedan specifičan TikTok trend je namerno izbegavanje savršenih linija i poliranih površina. Trend koji raste u popularnosti je anti-perfect dekoracija, koja slavi nesavršenosti i ručne izrade. Ručno izrađene keramičke vaze koje su nepravilnog oblika, stolovi sa grubim ivicama i zidne instalacije koje ne prate striktne geometrijske forme postali su hit.

Ovaj trend je direktan odgovor na sterilne, industrijske stilove – korisnici TikToka žele da njihovi prostori imaju karakter i autentičnost. Nešto što je ručno izrađeno, sa vidljivim tragovima procesa stvaranja, postaje pravi luksuz i znak jedinstvenog stila.

https://www.tiktok.com/@thistimeincolour/video/7205998292101008646

TikTok mesto na kom se rađaju trendovi

Ako želite da budete u toku sa najnovijim dešavanjima u svetu enterijera, ne tražite dalje od TikToka – tamo je sada budućnost dizajna enterijera.

Foto: TikTok, Instagram

Saznaj više:
Povezani članci: