Vikend film klub: Borba žena kroz objektiv žena

12.10.2024.
RECOMMENDED

(Roze) oktobar je počeo, ženska borba se nastavlja – kao i svakog drugog dana, za prava, zdravlje i konačno, za emancipaciju obe ove kategorije. Alati kojima se služimo mogu biti različiti – neke žene to rade pisanom rečju, druge izgovorenom. Neke od najglasnijih su to radile kamerom. Za ovovikendski film klub zato nabavljamo tri naslova koja pokazuju kako se to radi.

Daisies (1966), r. Věra Chytilová

Film Daisies oslikava duh češkog Novog talasa svojim drskim, anarhičnim pristupom i subverzivnim humorom. Kroz priču o dve mlade žene koje odbijaju da se povinuju društvenim normama, Chytilová prkosi konvencijama i istražuje granice ženskog izraza i slobode. Nastao usred politički turbulentnog perioda u Čehoslovačkoj, ovaj film odražava širi osećaj nezadovoljstva i buntovništva prema rigidnim društvenim strukturama koji je u tom periodu vladao Evropom. Zabranjen, potvrdio je da (ženski) objektiv može biti moćno oružje (ženske) borbe.

roze oktobar
Kadar iz filma Daisies (Foto: IMDb)

One Sings, the Other Doesn’t (1977), r. Agnès Varda

One Sings, the Other Doesn’t je feministička himna o prijateljstvu, izborima i borbi za prava žena, ispričana kroz priču dve prijateljice, njihove strasti i borbu za nezavisnost tokom desetleća. Varda kreira emotivan i angažovan portret ženskog iskustva, smeštajući ga u kontekst perioda društvenih promena i borbi za ženska prava u Francuskoj 1970-ih, kada se pitanje rodne jednakosti i reproduktivnih prava nalazilo u središtu političkih debata.

film klub roze oktobar
Kadar iz filma One Sings, the Other Doesn’t (Foto: IMDb)

Mustang (2015), r. Deniz Gamze Ergüven

Film Mustang prozor je u svet sestrinskih odnosa, tradicionalih turskih običaja i sukob ova dva univerzuma. Kroz njega vidimo priču o odrastanju, porodici i ljubavi, ali i mnogo više od toga. U svojoj srži, ovaj nam film govori o devojačkim snovima i borbi za njihovo ostvarenje. Radovaćete se i plakati uz mlade likove, ali ćete najpre proživeti jedno detinjstvo u svoj njegovoj nevinosti.

film klub roze oktobar
Kadar iz filma Mustang (Foto: IMDB)

Saznaj više:
Povezani članci: