Kombucha i njenih (minimum) 6 benefita

14.10.2024.
RECOMMENDED


Čuli ste za kombuchu, ali šta je ona zapravo?

Kombucha je fermentisani napitak koji je postao popularan zbog svojih probiotskih svojstava i benefita na zdravlje. Glavni sastojci su čaj (obično crni ili zeleni), šećer i SCOBY (simbiotska kolonija bakterije i kvasca).

kombucha

Kako kombucha funkcioniše?

Kombuha fermentiše uz pomoć SCOBY-ja. Ovaj proces traje od 7 do 14 dana, u zavisnosti od temperature i količine šećera. Rezultat je blago gaziran napitak koji sadrži minimalan nivo alkohola (obično ispod 0.5%). Tokom fermentacije, ovaj napitak dobija slojevit ukus, koji varira od blago slatkog do intenzivno kiselog, u zavisnosti od trajanja fermentacije.

Tokom fermentacije, kvasci razgrađuju šećer u alkohol i ugljen-dioksid, dok bakterije pretvaraju alkohol u sirćetnu kiselinu, koja kombuchi daje prepoznatljiv ukus.

Pored sirćetne kiseline, kombuha sadrži i druge organske kiseline, koje doprinose detoksikaciji i podržavaju zdravlje creva. Zbog prisustva probiotika, kombucha može da poboljša varenje, ojača imuni sistem i izbalansira mikrofloru u crevima. Osim toga, kombucha je bogata antioksidantima i može doprineti detoksikaciji organizma, zaštiti zglobova i mentalnoj bistrini.

Zbog prisustva probiotika, kombucha može da poboljša varenje, ojača imuni sistem i izbalansira mikrofloru u crevima

Bio Kombucha schwarzer Schimmelbildung was tun 10

Odakle potiče reč kombucha?


Reč zapravo dolazi iz pogrešne etimološke interpretacije. Iako se kombucha ne pravi od algi, ime potiče iz japanskog jezika. Kombu dolazi iz japanske reči za algu, dok cha jednostavno znači čaj na istom jeziku.

Kombucha ima tajanstveno poreklo


Sad, hajde da se vratimo u prošlost i otkrijemo drevno poreklo ovog eliksira zdravlja. Njegova istorija je mutna koliko i sam čaj, obavijena maglom vremena.

  • Drevna Kina – Neki kažu da kombucha datira više od dve hiljade godina unazad, sa poreklom u drevnoj Kini. Legenda kaže da je bila poznata kao „čaj besmrtnosti“ ili „eliksir života“. Kraljevi, monasi i običan svet pili su ovu misterioznu mešavinu, verujući da krije tajne zdravlja i dugovečnosti.
  • Put do Rusije – Iz Kine se, navodno, proširila duž Puta svile i konačno stigla u Rusiju. Tamo je dobila naziv ruska gljiva. U Rusiji i Istočnoj Evropi, kao i fermentisana hrana, kombucha je našla svoje mesto, a njena popularnost nastavila je da raste.
  • Oživljavanje u 20. veku – Njena popularnost je opala tokom 20. veka, posebno na Zapadu, gde je pala u relativni zaborav. Međutim, doživela je oživljavanje krajem 20. i početkom 21. veka, kako su ljudi tražili prirodne alternative zaslađenim napicima.
  • Moderna opsesija kombuchom: Danas kombucha nije više skriveni dragulj. Postala je mainstream piće koje piju pre svega zdravstveno osvešćeni pojedinci širom sveta. Možete je naći u raznim ukusima u kafićima, barovima i prodavnicama zdrave hrane.
62593b 2b22eea85cce4bff9f6ad34b3e11fcbemv2

Kombucha ima i zdravstvene benefite

  • Snaga probiotika
    Želudac ima važnu ulogu u imunitetu, a kombucha može da nam pomogne da ga održimo u top formi. Probiotici jačaju odbrambene mehanizme tela, čineći nas otpornijima na prehlade i viruse.
  • Detoksikacija
    Sadrži antioksidante, koji pomažu telu da se oslobodi štetnih toksina, neutralizujući slobodne radikale.
  • Poboljšana probava
    Ona je kao superheroj za stomak. Probiotici pomažu u razgradnji hrane i boljoj apsorpciji nutrijenata. Ako ste ikad osetili nadutost nakon obroka, gutljaj kombuche može pomoći.
  • Zdravlje zglobova
    Neke vrste kombuche sadrže glukozamin, koji je dobar za zdravlje zglobova, pa može biti ukusan način da pomognete svojim zglobovima.
  • Zdravlje kože
    Zdravo varenje doprinosi čistijoj koži, samim tim ovo je ukusan dodatak rutini nege kože.
  • Povećanje energije
    Prirodni kofein iz kombuche može da pruži blagi energetski podsticaj bez nervoze koju izazivaju drugi napici.
kombucha4

Kako izabrati kvalitetnu kombuchu?

  • Proverite sastojke – Najbolja je ona koja ima minimalne sastojke – čaj, šećer, voda i žive kulture.
  • Pazite na žive kulture – Uverite se da deklaracija spominje žive kulture ili probiotike.
  • Manje šećera – Birajte kombuhe sa manjim sadržajem šećera.

BURO. preporuka su Livet i Drozli kombucha.

8607000283161 removebg preview
kombucha9

Photo: Yugen Kombucha, Farmer and chef, Kangels Dream, Livet, Drozli

Saznaj više:
Povezani članci: