Za više magnezijuma, stručnjaci preporučuju ovu biljku

Popularna namirnica s razlogom - ima malo kalorija, a bogata je antioksidansima
21.10.2024.
RECOMMENDED

Sve više slušamo o važnosti magnezijuma. Između ostalog, ovaj esencijalni mineral, koji učestvuje u mnogim fiziološkim funkcijama organizma, koristan je za smanjenje upala, poboljšanje sna, dobru krvnu sliku.

Iako možete uzimati suplemente, najbolje je unositi ga na tradicionalan način: kroz ishranu bogatu magnezijumom, koja uključuje puno voća i povrća.

No, jedna namirnica je posebno dobar izvor ovog minerala – spanać. Ne samo da je bogat magnezijumom, već se može pripremati na različite načine bez smanjenja nutritivne vrednosti ovog minerala.

magnezijum 2

Nutricionisti napominju da je ovo zeleno lisnato povrće odlično za „zdravlje kože, kose i kostiju, jer osim magnezijuma, sadrži kalcijum, gvožđe, kalijum, fosfor, B vitamine i vitamine A, C, E i K.“

Slično kao vitamin D– koji je takođe u poslednje vreme dobio dosta pažnje – magnezijum je jedan od nutrijenata koji mnogima od nas nedostaje tokom jeseni i zime.

Vitamin je uključen u mnoštvo funkcija u organizmu. Održava mišiće mase i imunološkog sistema u dobrom stanju. Takođe, magnezijum ima moć smanji umor. Magnezijum je drugi najzastupljeniji mineral unutar svake naše ćelije.

Njegova uloga u organizmu je sveprisutna, jer je potreban za više od 300 metaboličkih reakcija, od kojih su dve najvažnije pravilna kontrakcija i opuštanje mišića (uključujući krvne sudove i srce), kao i ispravna nervna transmisija.

Međutim, istraživanja potvrđuju da mnogim ljudima nedostaje ovaj mineral (posebno onima koji svakodnevno osećaju umor), a uobičajeni simptomi mogu biti još i bol u mišićima i nesanica.

Magnezijum u spanaću

Spanać je popularna namirnica s razlogom—ima malo kalorija (samo 7 kalorija po šoljici), a bogat je antioksidansima koji štite jetru, debelo crevo i oči.

Kako doktor Olivier Courtin-Clarins napominje u svojoj knjizi Beauty In My Recipes, spanać takođe podstiče dobro varenje zahvaljujući visokom sadržaju vlakana.

e5fc8350ec17665a33ff913b09226893

Večno pitanje: Da li je bolje jesti spanać sirov ili kuvan?

Zeleno lisnato povrće poput spanaća može se jesti sirovo ili kuvano, ali kuvanje ne uništava minerale – u stvari, magnezijum u spanaću se zapravo povećava nakon kuvanja. Kuvani spanać sadrži 157 mg magnezijuma.

Iako je tačno da kuvano povrće gubi određenu količinu vitamina koji se rastvaraju u vodi, sposobnost tela da apsorbuje minerale poput magnezijuma, gvožđa i kalcijuma zapravo se povećava nakon kuvanja, jer se molekulska struktura menja i postaje biološki dostupnija, objašnjava Clarins.

U tom smislu, preporučuje se konzumacija kuvanog spanaća za večeru kako bi se poboljšalo varenje i apsorpcija, što doprinosi dobrom snu.

Jednostavni načini da uključite spanać u ishranu

Imajući to u vidu, postoji mnogo načina da se spanać uključi u ishranu. Probajte spanać kao osnovu salata, uz bilo koju vrstu dodataka.

233e18283e0011e47666533c328537c2

Na primer, Courtin-Clarins savetuje kombinovanje spanaća sa čeri paradajzom, maslinovim uljem i belim vinskim sirćetom kako biste napravili jednostavnu salatu. Za dodatne hranljive materije, uključite porciju proteina poput piletine, ćuretine, tunjevine i malu količinu zdravih masti kao što su orasi ili avokado.

Foto: Pinterest

Saznaj više:
Povezani članci: