Top 5 namirnica: Ovo je hrana za jaču i lepšu kosu

Redovno šišanje i dobri proizvodi pomažu u jačanju kose, ali tu je i superhrana za zdravlje i sjaj.
23.10.2024.
RECOMMENDED

Iako su kvalitetna nega i redovno šišanje od presudne važnosti za lepotu, zdravlje i sjaj kose, nikako ne treba da zanemarimo činjenicu da ishrana i suplementi mogu da naprave veliku razliku između kose koja je dobra i one koja to nije. Kosa se sastoji od proteina (keratina), a kvalitetne materije koje unosimo u organizam omogućavaju da se i folikuli dlake pravilno hrane, čime se podstiče brži rast kose, ali i ona sama postaje otpornija i lepša. Nedostatak ključnih nutrijenata, poput proteina, gvožđa i vitamina, može uzrokovati lomljenje, suvoću, opadanje. I zato ne smemo zaboraviti da briga o kosi (zapravo) počinje iznutra.

Koje su to ključne namirnice za zdravlje, sjaj i snagu kose? U moru korisnih namirnica, 5 su se izdvojile kao apsolutni favoriti.

Hrana za bolju kosu

Avokado

za jacu kosu avokado


Hrana bogata zdravim mastima, avokado na primer, od suštinskog je značaja za zdravlje kose. Omega-3 masne kiseline pomažu ishrani folikula dlake, ojačavaju dlaku i održavaju njen sjaj. Masna riba, orasi i bademi takođe su dobri izvori ovih Omega 3-masnih kiselina. Avokado i bademi bogati su i vitaminom E, antioksidantom koji takođe pomaže u ishrani kose, ali i zdravlju temena.

Brokoli

hrana za jacu kosu

Brokoli je bogat folatom, a kada je nivo folata nizak, to može dovesti do slabe i proređene kose, ona koja se lako lomi. I zato, za jaku kosu konzumirajte što više namirnica kao što su prokelj, brokoli, karfiol – odlični su izvori folata.

Bujon od kostiju

hrana za jacu kosu bujon

Bujon od kostiju jedan je od najboljih izvora kolagena, koji naše telo prirodno proizvodi, ali njegova proizvodnja opada s godinama. Za podsticanje apsorpcije kolagena – dodajte malo jabukovog sirćeta u bujon.

Papaja

papaya hrana

Papaja sadrži visoke nivoe vitamina C. Pomorandže, grejpfrut i drugo citrusno voće takođe su dobri izvori. Vitamin C je ključan za rast kose jer pomaže u zaštiti i održavanju zaliha kolagena.

Bundevino seme

pumpkin seed

Semenke bundeve bogate su cinkom, koji ne samo što poboljšava naš imunološki sistem, već i pomaže u sprečavanju gubitka kose.

Fotografije: Pinterest

Saznaj više:
Povezani članci: