
Lisabon je u 2024. po prvi put osvojio nagradu za najbolju kulinarsku destinaciju u Evropi na World Culinary Awards. Ova nagrada je dodeljena na ceremoniji održanoj u Dubaiju, a među gradovima koji su se takmičili bili su Barcelona, Kopenhagen, Firenca, London, Pariz i Beč.
Gastronomija je jedan od ključnih faktora prilikom izbora turističke destinacije, a Lisabon je dugo prepoznat po svojoj raznovrsnoj i visoko kvalitetnoj ponudi hrane. Od lokalnih restorana sa tradicionalnom hranom, do restorana sa Michelinovim zvezdama koji reinterpretiraju klasične ukuse, postoji širok izbor namirnica, koji privlači posetioce iz celog sveta.
Gradonačelnik Lisabona, Carlos Moedas, izjavio je da je „izvor velikog ponosa videti da su identitet i tradicije Lisabona po prvi put priznati u ovom sektoru, kao i način na koji se inovacija spaja sa tim gastronomskim tradicijama“.
Ukoliko planirate putovanje u ovaj čarobni grad, evo koje vrste hrane treba da probate.
LISABON I SPECIJALITETI KOJI SE NE PROPUŠTAJU: BIFANA
Bifana je nacionalni specijalitet portugalske ulične hrane – sendvič sa svinjetinom, začinjen belim lukom, biberom i drugim začinima. Vredi Lisabon samo da biste probali ovaj emblematični specijalitet, koji je osvaja svakim zalogajem.

LAPAS GRELHADAS
Ove ukusne školjke mogu se naći i na Madeiri i na Azorskim Ostrvima, a jelo se široko smatra specijalitetom celokupne zemlje. Lapas se služe na vrućoj tavi, prekrivene belim lukom, maslacem, limunom i ponekad biberom. Dakle, ako je portugalski arhipelag ostrva u vašem planu, pored putovanja u Lisabon, probanje lapasa je apsolutno neophodno!
BOLAS DE BERLIM
Portugalska verzija krofni, bolas de berlim, učiniće svako jutro boljim tokom vašeg idealnog odmora. Ono što možete očekivati je prženo testo uvaljeno u šećer, punjeno nadevom ovos moles. Bolas de Berlim obično prodaje prodavac na plaži koji prolazi i viče: „Olha a Bola de Berlim!“
SOPA DE CALDO VERDE
Najpoznatija portugalska supa, Caldo Verde, savršena je za zagrevanje stomaka bilo kog dana u godini. Takođe, to je idealan početak obroka tokom vašeg odmora u Lisabonu. Dakle, šta je tačno Caldo Verde? To je lagana supa sa iseckanim galicijanskim keljom i začinjenim ukusima od chorizo kobasice, a ovaj lisabonski specijalitet obično se služi uz koru od kukuruznog hleba i belo vino.
BACALHAU DE NATAS
Bacalhau de Natas je comfort hrana karakteristična za Lisabon. Sastoji se od slanog, izmrvljenog bakalara, u složencu sa iseckanim krompirom i gustim kremastim sosom, zatim začinima koji variraju u zavisnosti od osobe koja kuva. Ovo ukusno portugalsko jelo zatim se peče u velikoj vatrostalnoj posudi, često sa slojem sira na vrhu.
LISABONSKE KOBASICE
Chouriço, morcela i alheira su tri različite vrste portugalskih kobasica koje se obično jedu sa roštilja ili pržene. Chouriço se pravi od svinjskog mesa, morcela je krvava kobasica, a alheira je napravljena od mešavine živine, hleba i začina. Možda zvuči kao čudna kombinacija, ali veoma je ukusno i obavezno za probati dok ste u Lisabonu.
FRANCESINHA
Iako je francesinha originalni specijalitet iz Porta, ovo jelo je takođe vrlo često u Lisabonu. Dakle, šta je francesinha? To je sendvič sa svinjetinom, složen sa kobasicama, šunkom i sirom, preliven veoma posebnim sosom. Svo ovo bogatstvo je prekriveno prženim jajetom i služi se na „postelji“ od toplOG pomfrita, stvarajući pravo remek-delo za vaša čula.
Fotografija: instagram travfood