Osvežavajući letnji zalogaj: Salata s rukolom i fetom + bruskete sa smokvama

vreme kada se manje kuva, a više uživa

autor Zorica Smallwood
1180

Letnji dani traže lagane, osvežavajuće zalogaje, a kuhinja Zorice Smallwood i ovog puta nudi savršen balans između jednostavnosti i hedonizma. Inspirisana najboljim što leto ima da ponudi, od mirisne rukole do sočnih smokvi, Zorica je osmislila dva recepta koja se lako pripremaju, a donose punu aromu juga.

Salata sa rukolom i fetom je prštava, pikantna i lagana, dok su letnje bruskete sa smokvama prava mala gozba za nepce, idealne za duga popodneva uz čašu vina. Ovo su jela koja se ne kuvaju, već samo slažu, začine i dele.

Jer, upravo tako Zorica vidi leto: kao vreme kada se manje kuva, a više uživa.

Salata
Letnja salata sa tikvicama rukolom i fetom2
Letnja salata sa tikvicama rukolom i fetom1

Letnja salata sa tikvicama, rukolom i fetom

Povrće i salata serviraju se sirovo, iseckano na tanke trake, poznatije kao žilijen (julienne – isečeno na dugačke ali tanke oblike, oko milimetar debljine), i uparujemo ga sa slanim feta-sirom i rukolom. Ovu salatu sa tikvicama najčešće pravim tokom vrelih letnjih dana kada je prevruće da palim rernu! Dresing ovde igra glavnu ulogu i koristi se svaki deo limuna, osim semena. Uvek koristim domaći ili bio-limun.

Sastojci:

Salata dresing:

  • ½ limuna, sitno iseckanog
  • 2 kašike svežeg soka od limuna
  • 1 kašičica meda
  • 1 čen belog luka, narendang
  • 2 mlada luka, sitno iseckana
  • 60 ml ekstra devičanskog maslinovog ulja
  • so i biber, po ukusu

Salata:

  • 2 srednje tikvice, sa sve korišćena tamnozelene
  • 70 g rukole
  • 25 g sveže nane, listovi, grubo naseckani
  • 20 g sveže bosiljka
  • 120 g feta-sira, izdrobljenog
  • 35 g pečenih lešnika, oljuštenih

Priprema: Prvo napravite dresing. U maloj činiji pomešajte zajedno isečen limun, sok od limuna, med, beli luk, mladi luk i ulje. Začinite solju i biberom. Zatim, koristeći sekač ili oštar nož, isecite tikvice na žilijen, tako da dobijete oblik špageta, i stavite ih u veću posudu sa rukolom, nanom i bosiljkom. Dodajte dresing i sve dobro izmešajte. Za posluženje, prebacite salatu u duboku posudu i promešajte je sa fetom i lešnicima. Dodajte soli i bibera po ukusu. Salata se služi na sobnoj temperaturi.

Letnje bruskete sa smokvama

Letnje bruskete sa smokvama

Kada ih napravim sa smokvama, ove letnje bruskete su za mene kombinacija Grčke i Italije u jednom! Rikota, koja je tako nežna i neutralna, zrele smokve, koje se tope u ustima. Ove bruskete možete jesti tokom celog dana: za doručak, užinu, ručak ili večeru, bukvalno bilo kad. Odlična kombinacija za vrele letnje dane, kada su smokve zrele i sezona im je.

Sastojci:

  • hleb, nekoliko parčića, može i baget ili integralni hleb
  • 100 g rikote
  • 4 zrele smokve
  • med za prelivanje
  • sveži bosiljak, za dekoraciju
  • so, po ukusu

Priprema: Isecite hleb ili baget na tanje parčiće; veće parčiće presecite napola. Istostirajte ih u rerni 10 minuta na 180°C sa ventilatorom, ili u tosteru. Ostavite ih da se prohlade. Zatim premažite svako parče hleba rikotom, za šta će vam trebati otprilike jedna supena kašika. Malo posolite. Isecite smokve na tanke kolutove i naređajte ih na namazan hleb. Uzmite kašičicu meda i svako parče malo prelijte. Pospite listovima svežeg bosiljka i odmah poslužite.

Letnje bruskete sa smokvama1

O autorki: Gozba svaki dan sadrži skoro 100 recepata sa Mediterana, koje Zorica godinama sprema za svoju porodicu i prijatelje. Uvek ćete imati nove ideje za doručak, salate, paste, dezerte, koktele i još mnogo inspirativniih obroka. Svaki recept prati priča o uživanju u hrani i životu, koja vam poslužiti kao vodič za usporavanje u ovom brzom svetu u kome živimo.

Knjigu recepata možete poručiti na Instagram profilu @kruskeisir ili preko Zoričinog food bloga.

gozba 2 tranparentno 21 1

Foto: Zorica Smallwood