EMMA se preselila na Vračar, ukus je ostao isti: Obišli smo ih na novoj lokaciji

Mi ćemo se sigurno vratiti. Sa još više apetita.

autor Ivana Kordić
15

Kada neko ko godinama pušta muziku odluči da „pojača“ italijanske klasike i otvori piceriju – znate da picerija koju otvori neće biti obična. Emma Pizza & Cocktails, nekada omiljena adresa na Dorćolu, sada je ušuškana u srcu Vračara, u Mekenzijevoj 45. I to ne bilo kako. Bili smo, probali i još uvek razmišljamo o svakom zalogaju.

sbztd8zyrzxfda51g20250709152040
emma
Da bi testo bilo savrseno potreban vam je vrhunski statrter i Nesa koji ce ustajati svako jutro1

Emma je mnogo više od restorana koji je tu da vam utoli glad. Na ovom mestu susreću se sourdough, strast i estetika. U ovoj piceriji pice nemaju kvasac, ali imaju dušu i to onu koju prepoznajete još na ulazu, kada vas dočeka miris domaćeg testa, ambijent u kojem želite da ostanete duže nego što ste planirali i ljudi koji rade sve s ljubavlju.

Za sve to „kriv“ je Nenad Jovanović, DJ koji je tokom pandemije odlučio da muziku zameni testom. Zajedno sa suprugom Teom Latinović – suvlasnicom arhitektonskog biroa AA Studio kreirao je prostor koji je podjednako i kulinarski i vizuelni doživljaj.

O Emmi kao brendu je već dosta toga rečeno, ali jedno je ipak ostalo zagonetka. Zašto baš Emma?

Nenad Jovanović nam je otkrio: Na samom početku, ideja je bila da otvorimo piceriju u saradnji sa partnerima iz Italije i plan je bio da se zove Gemma – što na italijanskom znači “dragulj”. Već smo imali urađen logo, poručene tanjire, salvete, kutije, sve sa tim imenom. Ali onda je stigla pandemija, i u poslednjem trenutku naši italijanski partneri su morali da odustanu. Granice su bile zatvorene, logistika haotična – prosto nije bilo izvodljivo. U trenutku kada se sve činilo kao da se raspada, Tea je pogledala logo, sela za sto i rekla: „A što jednostavno ne izbacimo G?

Da bi testo bilo savrseno potreban vam je vrhunski statrter i Nesa koji ce ustajati svako jutro
smcpgaly2m11fohq820250709152040
s16q74g8s2tw7ombt20250709152040
si2x3vmx2ngi49zz520250709152040

Tea je osmislila enterijer: sofisticiran, ali topao, sa baštom koja nije samo produžetak restorana, nego srce Emma picerije, tako je bilo na staroj adresi na Dorćolu, tako je i na ovoj novoj. Sve deluje kao da je pažljivo komponovano, od svetla do stolova, dizajna menija i detalja, sve vodi ka jednom: da vam bude ugodno.

Vlasnik Nenad Jovanović vodi nas kroz meni i preporučuje šta obavezno da probate…

Prvo: Predjela.

Mi smo započeli večeru sa Brie al forno – pečeni bri sir sa džemom od ljutih papričica, slatkim od belih trešanja, orasima i majčinom dušicom. To je ono jelo koje vas odmah natera da se naslonite nazad i kažete: „Dobro, ovo će biti veče.“

Parfait od pileće džigerice je sledeći favorit – kremast, pun ukusa, uz domaći sourdough hleb i kornišone koji mu daju baš ono što treba.

Ovaj sourdough nije bilo kakav – starter je star više od 15 godina i donešen direktno iz Verone. Da, dobro ste pročitali – 2008.

daslmdca
daa

Za mene je svaki sastojak na pici priča za sebe. U Emmi ne koristimo običan kvasac jer želimo da svaka pica ima svoju dušu i karakter – zato je sourdough starter iz Verone iz 2008. godine naša „tajna“ koja test čini posebnim

Nenad jovanović

Zatim, pice.

Nenad nam je preporučio dve. A vi morate verovati onome ko je pravio meni.

Prva, Emma – dolazi sa paradajzom, mozzarellom, pršutom, stracciatellom, cherry confit i redukovanim aceto balzamikom. Ukus je… jednostavno, savršen. Balans između slanog, slatkastog, kremastog i kiselkastog.

EMMA u novoj EMMI ❤️ pizzaemma emmavracar

Druga pica, Jessica – je iznenađenje: baby spanać, guanciale, mascarpone i cherry confit. Lagana, ali puna karaktera.

ead

Testo je prava zvezda. Mekano, elastično, sa hrskavom ivicom i onim karakterističnim kiselkastim tonom koji dolazi samo od dobrog sourdough procesa. Bez kvasca, sa manje glutena, i od organskog italijanskog brašna. Sve to se i te kako oseća. Ove pice nisu teške, ne ostavljaju vas tromima i lako biste mogli da pojedete još jednu…

Kada biram jela za goste, fokusiram se na ravnotežu ukusa i tekstura. Emma sa pršutom i stracciatellom naš je pečat, dok Jessica sa guancialeom i mascarponeom donosi jedan drugačiji, ali podjednako bogat doživljaj

Nenad jovanović

Za kraj – kokteli.

Iako smo došli zbog pice, nismo mogli da zaobiđemo ni bar. Emma kokteli su autentični, promišljeni i servirani s karakterom. Nema kopija, samo autentična mešavina ukusa koja prati filozofiju cele picerije.

s50xurc3rxgw1buy520250709152040
Negroni
Zove se EMMA.Elegantna rumena i osvezavajuca.Popijes jedan odmah porucis drugi.Nije koktel – t
Emma: Monkey 47, džem od Aloe vere, Pampelle

Emma Pizza & Cocktails na Vračaru je naše novo omiljeno mesto za italijansku hranu – i ovo zaista mislimo. Kada se malo bolje upoznate sa ovim mestom, vlasnicima i samom hranom odmah vam bude jasno da je ovo priča o ljubavi – prema Veroni, prema brašnu, prema detaljima i prema ljudima.

Nama je delovalo kao da je ovo prostor koji ima specifičan identitet. Mesto na koje se ne ide samo da bi se jelo, već da bi se doživelo. A mi zaista jesmo doživeli i vrhunsku hranu, ali i vrhunsku uslugu.

Ako volite Italiju, arhitekturu i sourdough, znate gde treba da budete.

Mi ćemo se sigurno vratiti. Sa još više apetita.

s4pm90x06by0ekxdm20250709152040
swlsozh8d7vznsaqs20250709152040
seyrsk90zh7vts1mn20250709152040

Foto: pizza_emma