Friends kroz recepte: Od Rachelinog kolača do Chandlerovog sendviča

o ukusima, mirisima i svim onim zalogajima koji su činili likove

autor BURO.

Ako je nešto obeležilo 90-e, osim grunge muzike i neizbežnih VHS kaseta, onda je to bila serija Friends. Sitkom koji je oblikovao čitave generacije i danas je nezaobilazna kulturna referenca, ne samo zbog svojih legendarnih replika, već i zbog malih, naizgled trivijalnih scena koje su ušle u kolektivno pamćenje.

Među njima posebno mesto zauzima hrana. Jer, u Friends nije se razgovaralo samo o ljubavi, poslu i prijateljstvu već i o ukusima, mirisima i svim onim zalogajima koji su činili likove.

Friends
Photo by NBC – © 2012 NBCUniversal, Inc.

Rachelin “trifle” verzija koja ima smisla

Ko se ne seća Rachel i njenog pokušaja da napravi kolač za Dan zahvalnosti? Umesto kremastog engleskog deserta, slučajno je spojila recept za trifle i shepherd’s pie. Rezultat: slojevi šlaga i malina, pa zatim mleveno meso, grašak i luk. U realnosti gastronomski zločin. U seriji Friends, urnebesna scena koja i danas izaziva smeh.

Upravo taj kolač pokazuje kako su Friends znali da parodiraju svakodnevne situacije: svi smo, makar jednom, pomešali sastojke ili pogrešno pratili recept.

db7a9e58e989b4ccee0f758371cfdef3

Sastojci:

  • 1 pakovanje piškota
  • 500 ml pudinga od vanile
  • 300 ml umućene pavlake
  • 200 g malina ili jagoda
  • 2 kašike džema od malina
  • 100 g izmrvljenih keksića sa puterom

Priprema:

  1. Na dno providne staklene posude složiti piškote.
  2. Premazati ih džemom od malina.
  3. Dodati sloj pudinga, zatim sloj voća.
  4. Posuti izmrvljenim keksom za hrskavost.
  5. Ponoviti slojeve dok se ne popuni posuda.
  6. Završiti sa bogatim slojem umućene pavlake i par svežih malina na vrhu.

Za razliku od Rachel, ovde nema mlevenog mesa i graška, ali ostaje zabavni omaž njenom legendarno lošem desertu.

Joey sendvič “talijanski klasik”

Joey Tribbiani i njegova večna ljubav prema sendvičima jednako su legendarni kao i njegova rečenica: “Joey doesn’t share food!”. I dok su ostali likovi lutali kroz komplikovane odnose, Joey je ostajao veran – majonezu, mesu i hlebu. Njegova odanost sendvičima postala je metafora: jednostavno zadovoljstvo koje donosi više radosti nego komplikovana drama.

Danas, mnogi kuvari pokušavaju da rekreiraju “Joey sendvič”, dodajući italijanske začine, mortadelu i provolone sir, pravi omaž njegovim korenima.

9c40b332b65cadc461a056d4502afcac

Sastojci:

  • 1 velika ciabatta ili baget
  • 4 tanke kriške mortadele
  • 4 kriške pršute
  • 4 kriške provolone ili mocarele
  • Par listova zelene salate
  • 1 paradajz isečen na kolutove
  • Maslinovo ulje i origano

Priprema:

  1. Prepoloviti hleb i lagano ga prepeći.
  2. Premazati maslinovim uljem.
  3. Redom slagati mortadelu, pršutu, sir, paradajz i salatu.
  4. Posuti origanom i zatvoriti sendvič.
  5. Lagano pritisnuti, iseći na pola i jesti uz Joey-ev moto: “Joey doesn’t share food!”

Rossov “Moist Maker” sendvič

Ross Geller je možda bio arheolog, ali kada je u pitanju hrana – njegovo srce je pripadalo samo jednom receptu: sendviču sa ostacima purice od Dana zahvalnosti, poznatom po “moist maker”, posebnom vlažnom sloju hleba natopljenom sosom. Taj sendvič je u seriji bio uzrok Rossove nervne krize kada mu ga kolega iz laboratorije pojede. Scena je toliko kultna da su kasnije mnogi kuvari, pa i popularni blogeri, ponudili svoje verzije “Ross sendviča”, pretvarajući ga u pravi Friends specijalitet.

c86c90a2dfcd0e0ccd2ffb0744b6b9b3

Sastojci:

  • 3 kriške hleba (jedna će biti “moist maker”)
  • 2–3 kriške pečene puretine (ostatak od praznika)
  • 1–2 listića zelene salate
  • 2 kašike brusnica (džem ili sos)
  • 1 kriška sira (čedar ili gauda)
  • Sos od pečenja (gravy)

Priprema:

  1. Jednu krišku hleba natopiti sosom od pečenja – to je čuveni “moist maker”.
  2. Na prvu krišku hleba staviti puretinu i sir.
  3. Dodati natopljenu krišku hleba.
  4. Na to staviti brusnice i salatu.
  5. Poklopiti trećom kriškom.
  6. Poslužiti odmah, dok je sočno.

Ross je za ovaj sendvič izgubio živce – vi ćete dobiti najbolji praznični ručak ikada.

Monicine lazanje (pojednostavljena kućna verzija)

Ne smemo zaboraviti ni Monicu, koja je kao profesionalna kuvarica u Friends uvek donosila ozbiljnost u kuhinju. Njena večera bila je događaj, a svaki obrok priča. Dok su ostali likovi kroz hranu izražavali svoje slabosti i komične strane, Monica je pokazivala da je hrana i umetnost, i disciplina, i način da kontrolišemo haos oko sebe.

4663770ddd7b85cfe1ebe7990f2bd99d

Sastojci:

  • 9 listova testenine za lazanje
  • 500 g mlevenog mesa (mešavina junetina/svinjetina)
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 400 g paradajz pelata
  • 200 ml bešamel sosa
  • 200 g rendanog sira (mozzarella + parmezan)
  • Maslinovo ulje, so, biber, origano

Priprema:

  1. Na maslinovom ulju izdinstati crni i beli luk, dodati meso i pržiti dok ne porumeni.
  2. Dodati paradajz, so, biber i origano, pa kuvati 15 minuta.
  3. U vatrostalnu posudu složiti red testenine, red mesa, malo bešamela i sira.
  4. Ponavljati slojeve dok ne nestane sastojaka.
  5. Završiti sa bešamelom i sirom.
  6. Peći 30 minuta na 200°C dok ne porumeni.

Monica bi verovatno sve izmerila u gram i sekundu, ali i ova opuštenija verzija garantuje uspeh.

Friends su postali metafore života od pogrešnih izbora (Rachel), preko jednostavnih užitaka (Joey), do opsesivnog traženja savršenstva (Monica). Hrana je bila produžetak njihovih karaktera, način da ih zavolimo još više.

I možda je upravo to razlog što i danas postoje kuvari inspirisani Friends serijom, sa receptima koji nas vraćaju u Central Park i u stan sa ljubičastim zidovima. Jer hrana, baš kao i prijateljstvo, ima smisla samo kada je delimo.

Foto: Pinterest, IMDb