Povezano
Na Lucca Art Fair-u, jednom od važnijih umetničkih događaja u Toskani, među galerijama iz celog sveta, svoje mesto je našla i srpska rakija.
Dok su hodnicima Real Collegia prolazili kolekcionari, kustosi i umetnici, Grešnica je privukla pažnju ne glasnoćom, već kvalitetom. Bez puno priče i velikih reči, bila je tu, konkretna i svoja. Srpski destilat se pokazao kao prirodan deo te međunarodne priče, rame uz rame sa umetnošću.

U tišini galerijskih hodnika, jedan miris je šapnuo nešto drugačije. Nije to bila boja platna, već voćnjaci sa Balkana: šljiva, kajsija, grožđe. Rakija iz Srbije, Grešnica, stigla je u srce Toskane ne da se nadmeće, već da ispriča priču. U ambijentu punom svetlosti i umetnosti, njena čaša postala je mesto susreta i to između tradicije i radoznalosti, galerista i prolaznika. Neki radovi ostanu u mislima. Grešnica je ostala na nepcu.

Mnogi su zastali iz znatiželje, ali su se brzo zadržali zbog ukusa. Probali su, pitali kako se pravi, upoređivali sa svojim pićima. I vraćali se Grešnici.
Ona se nije tamo našla slučajno. Pokazala je da i rakija može da stane rame uz rame s umetnošću, ako iza nje stoji znanje i dobra priča.


Grešnica kao redovan gost na toskanskom meniju
Najbolju preporuku Grešnica nije dobila od reklame, već od ljudi koji žive i rade u Lucci. Vest o srpskoj rakiji brzo se proširila među izlagačima i lokalnim ugostiteljima. Komšije sa štandova svraćale su po flašu za poneti, a neki su otvoreno rekli da je to „najiskrenije piće na sajmu“.
Još zanimljivije, italijanski ugostitelji su otkrili da svoje kazane za džin i votku već godinama nabavljaju iz Srbije. Kako su rekli, „tamo se još zna zanat“.
Jedna boca Grešnice već je završila u baru u centru grada. Kažu da će je probati u koktelu sledeće subote. Ako se primi, moguće je da će srpska rakija postati redovan gost na toskanskom meniju.


Tri dana u Lucci pokazala su da se autentičnost prepoznaje bez prevoda, samo po ukusu.
O GREŠNICI
Destilerija Drage naše nastala je 2021. godine u Novom Slankamenu, kao porodična priča porodice Spremo, sa jasnom misijom, da stvori kvalitetnu i autentičnu rakiju koja će jednako osvojiti domaće i strano tržište.
U ponudi se nalaze pažljivo odabrane kajsija, jabuka, šljiva i loza, svaka sa sopstvenim karakterom i upečatljivim ukusom. Trenutno se Grešnice mogu probati samo na odabranim mestima, među kojima su Mali Nevaljali Vuk, D Bar, Restoran Dimitrije, Whiskey Cigar Bar i Rakija House u Novom Sadu.


Više o rakijama i priči koja stoji iza njih možete saznati na sajtu dragenaše.rs.
Foto: Promo