Postoji nešto u mirisu cimet rolnice: kao da sama toplina briše umor i hladnoću. I dok tradicionalni recepti zahtevaju strpljenje, čekanje da testo naraste, ovaj brzi recept donosi sve ono zbog čega volimo original rolnice, ali bez mnogo truda.
Zamislite jutro kada napolju pada kiša, a vi još u pidžami, uz šolju kafe, pravite rolnice koje su gotove za manje od 20 minuta. Spolja hrskave, iznutra meke, tople i obavijene mirisom cimeta i putera, savršena mala jesenja terapija.
Recept za brze cimet rolnice
Sastojci:
- 1 pakovanje lisnatog testa
- 50 g putera (otopljenog)
- 4 kašike smeđeg šećera
- 1,5 kašika cimeta
- 2 kašike mleka + 4 kašike šećera u prahu (za glazuru)
Priprema: Ako koristite lisnato testo za cimet rolnice, razvucite ga tanko na pobrašnjenoj površini. Premažite puterom, pospite mešavinom smeđeg šećera i cimeta i urolajte u male rolnice. Poređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje i pecite 10–12 minuta na 200 °C, dok ne porumene i zamirišu kućom. Za glazuru jednostavno umutite mleko i šećer u prahu, pa prelijte još tople rolnice.

Tajna savršenog ukusa
Iako je recept jednostavan, postoji par trikova. Ako koristite lisnato testo, pustite ga da se malo odmori pre pečenja, tako će se bolje listati. Za bogatiji ukus dodajte prstohvat soli u smesu cimeta i šećera, ili nekoliko kapi vanile u glazuru. A ako želite varijaciju, probajte da u fil dodate sitno seckane orahe, bademe ili čak sitne komade jabuke, biće kao mini „apple pie“ u rolnici.
Kako ih poslužiti
Brze cimet rolnice su najbolje dok su još tople, uz kafu, čaj ili toplo mleko. Savršene su i kao desert posle večere, ili kao slatki gest za prijatelje koji dođu nenajavljeno. Možete ih poslužiti u papiru za pečenje, kao u pekari, ili složiti na tanjir i preliti dodatnim slojem glazure za efektniji izgled.

Zašto ih volimo svake jeseni
Jesen je sezona sporih jutara, toplih napitaka i mirisa koji greju dušu. I dok svako ima svoj ritual, neki pale sveće, neki menjaju playlistu, za mnoge od nas sve počinje upravo sa cimetom. Brze cimet rolnice zato nisu samo desert. One su mali, jestivi podsetnik da ne moramo da žurimo da bismo uživali.
U vremenu koje od nas stalno traži brzinu, lepo je znati da postoje recepti koji su jednostavni, a pružaju istu onu utehu kao najkomplikovanije poslastice. Jer ponekad, sve što vam treba da se dan popravi, jeste miris cimeta koji miriše na jesen i nekoliko minuta vremena samo za vas.
Foto: Pexels