Tokom ranih 2000-ih, Njujork je mirisao na testeninu i tartufe. Italijanski restorani diktirali su ritam uz „spicy rigatoni“, neograničene Belinije i plesne podijume usred dana. Pasta je bila simbol moći i hedonizma.
Ali danas, na meniju velikog grada ponovo dominira nešto drugo: francuski šarm. U eri kada je sve postalo „casual fine dining“, francuski restorani u Njujorku vraćaju sjaj, martini kolica i klasičnu ideju glamura. Novi talas bistroa i braserija pokazuje da sofisticiranost može biti zabavna, a ne snobovska.

Glamur se vraća u grad
Najviše se priča o ponovnom otvaranju Le Veau d’Or, restorana koji su nekada posećivali Grace Kelly i Orson Welles. Danas ga vode Riad Nasr i Lee Hanson (poznati po Frenchetteu – kako pišu njujorški mediji), i uspeli su da spoje retro romantiku i njujoršku energiju. Na meniju – klasična francuska jela, kremasta „île flottante“ i kombinacije iznutrica koje se retko viđaju danas. Sve to u prostoru koji odiše šarmom prošlih vremena, ali bez strogosti.


Nova generacija kuvarica
Na suprotnom kraju grada, Le Chêne, restoran koji vodi francuska šefica Alexia Duchêne, pokazuje da francuska kuhinja može biti sve osim uštogljena. Zidove krase Basquiat i Warhol, svira francuski disko, a iz kuhinje izlaze jela koja spajaju Pariz i Njujork: foie gras sa artičokama i gorčinom grejpa, tartar s harisom, pa čak i francuski tost s morskim ježem i koštanom srži.


Stari luksuz u novom ruhu
Još jedan dokaz da francuski duh nikada ne izlazi iz mode je Château Royale, raskošni restoran u SoHou koji izgleda kao scena iz starog filma. Donji sprat je u polumraku i pulsira kao bar iz 80-ih, dok je sprat iznad svetao, elegantan i besprekorno uređen. Na meniju su klasici poput jastoga thermidora i pačjeg à l’orange, sada u modernim verzijama sa citrusnim notama i azijskim akcentima.
Detalj koji gosti najviše pamte? Zlata vredna martini kolica koja klize kroz salu i kokteli koji su toliko hladni da peckaju.


Nova pravila uživanja
Francuski restorani u Njujorku više nisu sinonim za krute obroke i dress code. Oni su danas mesta na kojima se jede s lakoćom, pije s merom i razgovarate bez žurbe. Neki su elegantni, neki neobavezni, ali svi imaju zajednički cilj – da podsete da je glamur stvar stava, a ne samo cene.
Posle godina dominacije italijanske kuhinje, Njujork ponovo gleda ka Parizu. I ovaj put, francuska scena nije rezervisana samo za staru gardu i formalne večere. To je nova, smela i živopisna Francuska sa manje pretencioznosti, a više ukusa, svetla i igre. Kada Njujork želi da se seti koliko voli život – on ponovo govori francuski.
Foto: Instagram
