Šezdeset sati karantina teče i zaista je vreme da posegnemo za ozbiljnim oružljem protiv dosade! Do sada ste verovatno prihvatili neki od naših predloga i uvrstili pokoji podkast kao zvučnu podlogu dok spremate kuću, kuvate, ili samo buljite u plafon* u nedostatku bolje ideje. Zato je sada vreme za onu vrstu podkasta za koje pod a) najčešće nemate vremena, pod b) sada će vas garantovno inspirisati da uđete u kuhinju bilo da jedete, bilo da zamutite nešto dobro. No, u ovim upside-down world uslovima to više nije problem. Dakle, podkasti o hrani. Ako mislite da je za hranu jedini pravi format video snimak, ili eventualno niz blistavih fotografija praćen detaljinim receptom, varate se. Hrana je veliki deo naše svakodnevnice (i veći nego što mislimo) i stvarno joj se može pristupiti iz više uglova, a podkasti i intervjui su forma koja je nepravedno zapostavljena. Zato ćemo vam predložiti nekoliko da se uključite u ovu temu, ne previše, nego dovoljno da svakome od njih date šansu, a što da ne, neke zadržite i u regularnoj svakodnevici.
*jedan od najboljih načina za slušanje podkasta i jeste ležanje i buljenje u plafon, dodajte u tu jednačinu i sheet masku na licu i korist postaje dupla.
The Sporkful
Ovo je podkast koji nikako ne smete propustiti, Dan Pashman ga je osnovao pre 10 godina u trenutku kad je izbrojao da je u toku osam godina otpušten sa šest različitih radio stanica. Očigledno, njegovi tadašnji šefovi nisu imali pojma jer je Danov podkast do sada osvojio većinu nagrada za tu formu: James Beard Award, Webby Award i Saveur Award za najbolji podkast posvećen hrani. I ne samo da je osvojio laskava priznanja, osvojio je i slušaoce širom sveta! Svake nedelje on na zabavan način otvara novo pitanje, i to iz kategorije onih o kojima niste puno razmišljali: na primer zašto ljudi satima čekaju da bi kupili parče pice u bruklinskoj piceriji Di Fara, ili šta je potrebno kako bi se napisao dobar recept (po rečima njegove gošće u toj epizodi Chandre Ram, to je teže nego što deluje).
Stil: lagano i pitko, zamislite da ste se na nedeljnom roštilju sreli sa poznanikom koga znate sto godina, ima super priče, ali ne stižete da se vidite… E, pa to je ovaj podkast, samo što imate i opciju pauze i lako se možete vratiti temi kada završite obaveze.
CherryBombe
Omiljena adresa svih foodie-a na planeti je definitivno magazin CherryBombe, odnosno sada je to već ozbiljna platforma koja osim print izdanja u svom portfoliju ima godišnju konferenciju, knjigu recepata, ali i radio. Radio je zapravo kategorija na njihovom sajtu gde ćete pronaći tri različita (ali odlična) podkasta i mini serijala: Follow the Leader, Food for Thought i Radio CherryBombe. Svaki od njih se bavi hranom na svoj način, a mi vam predlažemo da krenete od CherryBombe radio sadržaja, gde ćete pronaći intervjue sa zabavnim, inovativnim i kul ženama koje menjaju današnju gastro scenu. Otkrićete nova imena, sve te žene bave se poslovima o kojima se ne priča previše (od filmskih food stilistkinja, preko somelijerki, do poslastičarki i pekarki), a imaju veoma inspirativne životne priče i odlične poslovne savete koje do kojih su došle kroz posao.
Stil: kako bi zvučao jedan super dizajniran glossy magazin kada bi se pretvorio u podkast – upravo ovako! Skoro svaki intervju će vas nadahnuti i inspirisati da budete bolji i potpuno je nevažno kojim poslom se bavite, priče o uspehu su univerzalne.
A Taste of Past
Da se ne lažemo, velike su šanse da u normalnim uslovima nemate dovoljno vremena da ovaj podkast uvrstite među obavezne, ali u karatinu? Samo dajte! Linda Pelaccio je istoričarka koja se bavi hranom i ovaj njen koncept je prilično jednostavan: svaka od epizoda počinje monologom na izabranu temu, a zatim u priču uvodi i gosta koji ima svašta da doda. Možda se niste pitali šta su ljudi u Starom Rimu jeli, kako su se hranili za vreme edvardijanskog doba i šta se na tom planu dešavalu u Njujorku u toku XIX veka ili kako je najstariji fine-dining restoran u Americi, Delmonico, počeo sa svojim poslovanjem.
Stil: ozbiljno i pomalo old school. U pitanju su istorijski podaci i stil odgovara temi.
The Splendid Table
Pre nego što je dobio oblik podkasta, ovo je bila prava radio emisija čiji koncept se bazirao na tome da su sa svojim slušaocima razmenjivali recepte uz priče o ulozi hrane u modernom životu. Emisija se originalno emitovala na Minnesota Public radiju, a kasnije je uključena u prenos na 400 radio stanica širom Amerike. I sada, dve decenije od osnivanja, u novom podkast obliku, stvari su još uvek slične. Novinar Francis Lam preuzeo je ulogu voditelja od Lynne Rossetto u januaru 2018. godine. Francis je fokus blago prebacio na razgovor o stanju u društvu i vezom sa hranom, dok je blok sa savetima za pripremu specijaliteta i dalje zadržan.
Stil: Budući da se radi o uigranim autorima koji zaista mnogo znaju o temi koju obrađuju, sadržaj je izuzetno zanimljiv (među intervjuima ćete pronaći ličnosti kao što su like René Redzepi iz restorana Noma kao i Samin Nosrat autorku serijala i knjige Salt Fat Acid Heat. Nemojte se uplašiti, ali trenutno vam je na raspolaganju za slušanje 706 epizoda. Wow!