Fudbal i PETRODOLARI: Kako su svetski igrači (i treneri) završili u SAUDIJSKOJ ARABIJI i šta (nam) se sprema?

  25.11.2023.
  RECOMMENDED

  Saudijska Arabija je skinula rukavice i svetu otkrila novi strateški cilj – stvaranje jedne od najjačih fudbalskih liga na svetu!

  Nekada bi to bila tek preambiciozna utopija, ali je sudeći po zvezdama koje su nedavno sreću (i bogatstvo) pronašle na Bliskom istoku, plan deluje sasvim realno… Uostalom, ova prebogata država u sportskom kalendaru već ima Formulu 1, događaj par excellence!

  Iako je tačan iznos teško predstaviti, Saudijci su za „premeštanje“ evropskog fudbala na nove terene do sada potrošili gotovo milijardu evra. A to je po svemu sudeći tek početak…

  MEKA MOĆ

  Ipak, planovi su sasvim sigurno mnogo veći, pa se sve glasnije govori o kompletnom preobražaju imidža u koji najveća zemlja Arabijskog poluostrva ulaže mnogo sredstava, energije i PR kampanja.

  Konzervativna kraljevina shvatila je da zabavu i sport može da iskoristi kao prečicu do pozitivnije medijske slike u zapadnom svetu. A šta je efikasnije od najvažnije sporedne stvari na svetu?

  Vrata promena odškrinula je organizacija Svetskog prvenstva u komšijskom Kataru, turnira koji je prošle godine potvrdio da Mundijal može s uspehom biti održan i u ne preterano fudbalskom ambijentu.

  Dominaciju kapitala i lobiranja potvrdila je i sveža informacija da će navijači 2034. ponovo bukirati letove ka egzotičnim krajevima, jer je Saudijska Arabija i zvanično dobila domaćinstvo. Australija je kandidaturu misteriozno povukla u poslednjim trenucima, pa su u Rijadu počeli sa slavljem i pripremama

  Tajming je gotovo idealan, jer je prethodno leto na sportsku pozornicu postavilo zanimljiv fenomen koji je publiku podelio u dva tabora. I dok su tradicionalisti glasno gunđali na egzodus najvećih imena evropskog fudbala, realisti su prihvatili novu normalnost i značajno siromašnije utakmice Lige šampiona.

  Led fudbalera sa A liste probio je najveći – Kristijano Ronaldo…

  Fudbalski svet je pre nekoliko meseci zatekla vest da jedan od najboljih fudbalera svih vremena napustio Ostrvo i Premijer ligu. Nova destinacija je iznenadila publiku, iako je Ronaldova krštenica nagoveštavala da je možda vreme za silazak s velike scene. Mnogi su u prvi mah mislili da je reč i o neslanoj šali, međutim, ubrzo su isplivali detalji ugovora kada su stvari postale mnogo jasnije. Vlasnici kluba Al Nasr nisu štedeli saudijski rijal, valutu čiji su kurs fudbaleri brzo naučili…

  I dok zli jezici i dalje pričaju da je viđen za penziju, Kristijano Ronaldo i dalje je magnet za sponzore i ubedljivo najplaćeniji fudbaler na planeti. Na drugom mestu je Lionel Mesi, koji paradoksalno nastupa za američki Inter iz Majamija!

  Spisku virtuoznih fudbalera se nedugo zatim pridružio još jedan fudbalski gastarbajter, kontroverzni Nejmar. Majstor driblinga i teatralnih padova, pre samo nekoliko godina, kad ga je francuski PSG preoteo Barseloni, postao je najskuplji igrač u dotadašnjoj istoriji. Brazilac sada nastupa za Al Hilal, klub za koji poslednjh meseci golove niže i srpski reprezentativni napadač Aleksandar Mitrović.

  Adresu prebivališta i kontinent promenili su i zvučni treneri poput Žorža Žezusa, koji je u dosadašnjoj karijeri osvojio više od dvadeset trofeja.

  Prirodno, nakon selidbe evropskih vedeta, liga Saudijske Arabije sada ima mnogo viši stepen kredibiliteta i kvaliteta koji smo do nedavno mogli da vidimo u nekada privilegovanim „Ligama petice“.

  Pobeda nad Argentinom u Kataru je istorijska ali je plan da se reprezentativni uspesi i u narednim godinama redovno ponavljaju!

  REPREZENTACIJA KAO NOVI PROJEKAT

  Saudijska Arabija ne želi da novac ulaže isključivo u jačanje velike četvorke koju čine Al Hilal, Al Nasr, Al Ahli i Al Itihad.

  Njihovi planovi su daleko veći, pogotovo jer su u prethodnom periodu Saudijci kupili veliki broj klubova u Evropi. U Rijadu takođe žele i da reprezentacija napravi iskorak na globalnoj sceni.

  Kuću grade od temelja, pa je državna reprezentacija dobila prvo, najzvučnije pojačanje – selektora s pedigreom. Novi izazov (i debeli ček) motiv je za legendarnog Roberta Manćinija, iskusnog stručnjaka koji će za četvorogodišnji ciklus na klupi Saudijske Arabije zaraditi basnoslovnih 90.000.000 miliona evra.

  Domaći zadatak za italijanskog stratega jeste da osvoji Azijski kup i plasira se na naredni Mundijal. To neće biti lak zadatak, jer je pre Manćinija na mestu selektora bio vanserijski motivator Erva Renara, menadžer koji je ostao upamćen po istorijskoj pobedi nad Argentinom, kasnijim šampionom sveta.

  Saznaj više:
  Povezani članci: