Hasselblad 907X & CFV 100C – majstor srednjeg formata

  17.02.2024.
  RECOMMENDED

  Ako ste mislili da Švedska izvozi samo bezbedne automobile, Ikea nameštaj i plavokose lepotice poprilično grešite, jer u Skandinaviji nastaju i najbolji fotoaparati poznati ljudskoj vrsti… Najnoviji među njima će vas baciti u dužničko ropstvo ali je to adekvatna cena za najrealnije fotografije koje današnja tehnologija omogućava.

  Hasselblad

  Hasselblad – Hall of fame

  Helmut Newton, Gered Mankowitz, Arnold Newman, Annie Leibovitz… Svima je, osim umetničkih fotografija, zajedničko jedno – Hasselbladov fotoaparat. Najmanji zajednički sadržilac svetskih kreativaca osim matematike nudi i poprilično hemije, jer je upravo Hassie kriv za pretvaranje prolaznih trenutaka u večnost…

  Zemlja nije dovoljna, pa je Hasselblad kamere koristila i NASA tokom misija Mercury, Gemini i Apollo!

  Hasselblad IV

  Putovanje kroz vreme

  Sve je počelo sredinom devetnaestog veka, u malom ali ne sasvim beznačajnom Geteborgu. Kladioničari će sigurno znati zašto…

  Gradić u Švedskoj će na mapu tehnoloških lidera ući značajno kasnije, pedesetih godina XX veka. Uprkos tome Hassellad je za nekoliko decenija uspeo da dođe do vrha koji i dalje ljubomorno čuva.

  Za sve je kriva avijacija, jer je tokom WWII Victor Hasselblad dobio zadatak da razvije kameru za snimanje iz vazduha. Nakon rata proizvodnja vojnih fotoaparata prešla je u proizvodnju civilnih kamera, pa je već 1948. godine debitovao čuveni Hasselblad 1600F – SLR srednjeg formata koji je postao prvi izbor profesionalnih fotografa.

  Kao saveznik profesionalnih fotografa Hasselblad je svoj put do vrha krčio kvalitetom i astronomskim cenama koje su Hassie držali podalje od amatera. Old money vibe se uvek dobijao gratis…

  Hasselblad III

  Jedna kamera, tri mogućnosti

  Novi Hasselblad je nasledio najbolje karakteristike prethodnika, pa je i 907X & CFV 100Cmajstor svestranosti. Ovaj desetobojac će uvek pružiti maksimum bilo da snimate veličanstvene, daleke landscape kadrove ili ulazite u filigranske portrait detalje. Spoj modularne konstrukcije i napredne tehnologije formira najkompletniji Hasselblad srednjeg formata u klasi do 100 megapiksela do sada.

  Laskanje se nastavlja, jer moćni aparat ima 1 TB ugrađene memorije. Ne dozvolite da vas retro stil zavara jer 907X & CFV 100Cima i rotacioni ekran osetljiv na dodir od 3,2 inča koji omogućava jedinstveni, hipsterski stil snimanja u nivou struka.

  Osim moćnog softvera i nedodirljive optike novi Hasselblad donosi prepoznatljivi vintidž izgled koji toliko volimo. Dizajneri su spojili izdržljivu (i održivu) eko kožu s hromiranim detaljima koji modelu 907X & CFV 100C daju jedinstvenu notu elegancije.

  Apsolutnih sto novi Hasselblad nastupa u klasi 100 megapiksela

  Hasselblad II

  Fanatično posvećen kvalitetu novi Hasselblad na terenu izrade i dalje nema rivale…Isto važi i za cenu, pa za Hasselblad i dalje važi stara, dobra izreka: Skupo, skuplje, Hasselblad. Novi modularni model koštaće tričavih 7,799 evra.

  Foto: Promo

  Saznaj više:
  Povezani članci: