Vespa 946 Dragon – vožnja u zmajevom sedištu

  04.02.2024.
  RECOMMENDED

  Verovali u horoskop ili ne Year of Dragon počinje 10. februara, što je povod da svi viđeniji brendovi na lifestyle sceni posvete neki proizvod i tržištu budućnosti – Kini. Izazovu nije odoleo ni Piaggio, koji je za kutni brend Vespa osmislio novi model porodice 946. Ne brinite, uprkos orijentalnom odelu Vespa 946 Dragon ipak je zadržala mediteranski karakter!

  Vespa 946 Dragon

  Vespa – Više od skutera

  Predstavljena 1946. Vespa nije gubila vreme – prvo je motorizovala posleratnu Italiju a nakon toga je krenula u osvajanje Evrope. Uprkos malim točkovima snovi su bili veliki… Na pomenutoj misiji staroj dami iz Pontedere je pomogao brak elegantnog dizajna i pouzdane mehanike, spoj koji i danas krasi sve moderne Vespe.

  Šarmu najvoljenijeg dvotočkaša na svetu nisu odoleli najpoznatiji glumci, muzičari, sportisti…Kakvu onda šansu imamo mi, obični smrtnici?

  Vespu je šezdesetih i sedamdesetih u orbitu popularne kulture lansirala kinematografija, gde je simpatični skuter neretko krao pažnju publike na velikom platnu. Italijane i zvanično više ništa nije moglo da zaustavi…

  Vespa 946 Dragon III 1
  Vespa 946 Dragon II

  Fast-forward na početak 2024. donosi nam neobičan i veoma specifičan model 946 Dragon. Iako definitivno neće biti svačija šoljica čaja novi Piaggio je skuter koji će na popularnim gradskim ćoškovima privući pažnju, što mu je verovatno i osnovni zadatak.

  Drugi čin je rezervisan za vanity fair momenat, jer će novu Vespu voziti veoma mali broj entuzijasta. Preciznije, to zadovoljstvo imaće 1.888 „vesparoša“, koji će za 946 Dragon morati da izdvoje popriličnu sumu novca – 12.000 evra. Simbolika je i više nego jasna, jer je osam najsrećniji broj u kineskoj numerologiji, povezan sa uspehom i izobiljem.

  Nakon predstavljanja Mickey Mouse izdanja, italijanski proizvođač luksuznih skutera ponovno je spreman za jedinstveni dizajnerski eksperiment

  Prva stvar koja se da primetiti na poznatoj silueti Vespe jeste zeleni zmaj, detaljno i veoma verno naslikan u tradicionalnom stilu. Prema verovanju, čuveno mitsko biće simboliše energiju, koju u stopu prati doza elegancije i prefinjenosti.

  Što se tehnologije tiče, novi Dragon u osnovi koristi poznatu konstrukciju Vespe 946. Za nedovoljno upućene to znači da točkove pokreću žustri agregati zapremine 125 i 155 ccm, s vazdušnim hlađenjem i savremenim ubrizgavanjem goriva. Ne opterećujte se brojevima, snage ima sasvim dovoljno za hitar start na semaforu. Isto važi i za zaustavljanje, jer Vespa koristi pouzdani ABS kočioni sistem.

  Večernji đir po gradskim bulevarima biće poseban užitak jer je Piaggio najnoviju Vespu opremio LED osvetljenjem i modernom, digitalizovanom instrument tablom.

  Gde su Italijani tu je i moda

  Promociju nove Vespe prati i linija fasion dodataka koji će zaokružiti jednistvenu pojavu modela Dragon. U prvom planu je Dragon Varsity Jackpet jakna (1.300 evra), čiji je stil identičan skuteru. Napravljena od vune i premijum napa kože ova moderna koledžica ima detaljan motiv zmaja i V monogram na grudima. Poput skutera, ručno je napravljena u Italiji što je garancija kvaliteta. Liniju aksesoara kompletira i sigurnosna kaciga koja bojama prati temu 946 Dragon modela.

  Vespa Jacket
  Vespa Jacket II

  Foto: Promo

  Saznaj više:
  Povezani članci: