Marlon BRANDO: Lepotan sa kičmom i najbolji glumac koji je „mrzeo“ glumu

  08.06.2024.
  RECOMMENDED

  Bio je većinski vlasnik prodornog pogleda i mimike koja decenijama nakon njegove smrti odoleva imitacijama, jeftinoj šmiri. Taj urođeni dar, kao i harizmu, nije mogao da sakrije, a neretko nije ni želeo da krije. Jednostavna bela majica, kožna jakna ili crni smoking nikome nisu stajali bolje, prirodnije. Niti će…

  Sve to, pa i mnogo više je Marlon Brando, čovek-original, glumac sa hiljadu lica i značajnije, snažnom kičmom. Dovoljno jakom da se na vrhuncu slave odbije čak i čuveni Oscar…

  Pogled na kalendar otkriva da se bliži dvadeseta godišnjica od kako je otišao, po mnogima najveći i najuticajniji filmski glumac dvadesetog veka. Zvuči patetično, ali čini se kao da je i dalje tu, pogotovo jer njegove dostojne zamene nema ni na vidiku. A verovatno i ne treba da bude.

  Marlon Brandos magnetic beauty in 17 vintage photos

  Foto: Pinterest

  Method Acting

  Bio je najharizmatičniji, najdarovitiji i najseksepilniji, najproblematičniji svakako. Superlativima nema kraja, dopišite ih sami. 

  Danas, kada obeležavamo stotu godinu od njegovog rođenja, Brandov mit i dalje živi nesmanjenim intenzitetom. A kako i ne bi, kada je nestašni momak iz Omahe preko noći zaveo publiku u NY, pokorio blazirani Holywood, a potom i ceo svet. Decenijama ga je imao pod nogama, ali to nije bilo dovoljno za sreću.

  U toj biografiji gotovo svaki red predstavlja svedočenje o turbulentnom odrastanju i borbi koju je Brando od detinjstva vodio na mnogo, mnogo frontova.  Iako mu život nije podelio najjače karte, Brando je vremenom naučio da nedostatke pretvori u prednost, a porodični nesklad u iskustvo koje će ugraditi u likove. Tu mu niko nije bio ravan.

  Neustrašivo je krenuo s margine, drugačije nije ni znao, ni mogao. Vozio je motocikl po hodnicima škole i prkosio profesorima zbog čega je bio izbačen iz svih obrazovnih ustanova koje je pohađao, uključujući i strogu vojnu. Nije mario, već je spakovao kofere i sreću potražio u “Velikoj jabuci”, gde je upisao kurs na kreativnoj radionici. Pronašao je glumu, ne i osmeh, onaj dečački koji mu je za razliku od uspeha na velikom platnu tokom celog života izmicao.

  30 Pictures of Young Marlon Brando

  Foto: Pinterest

  Prema sopstvenom svedočenju, turbulentno odrastanje je doprinelo formiranju nesalomivog karaktera, koji se savršeno uklopio u principe method actinga, beskompromisnog oživljavanja lika koji se tumači.

  Već prvi Marlonov nastup na filmu bio je dovoljan da pokaže koliko može. Iako neiskusan, Brando je suvereno dominirao u ulozi veterana paraplegičara, roli koju je dobio u filmu LjudiKako bi se pripremio za ulogu, Brando je strpljivo gradio lik, pa je proveo nedelje i nedelje u krevetu, u trošnoj veteranskoj bolnici. Tom, danas nepravedno zapostavljenom ulogom, Brando je pokazao da je američka filmska scena dobila suverenog vladara. A konkurencija je bila žestoka.

  Warner Bros. Entertainment; YouTibe

  Ipak, ni najveći optimisti nisu mogli da naslute da će Marlon Brando osvojiti svet. Ako su nagrade merilo uspeha, on je definitivno prešao igricu. Iako za njih nije preterano mario, osvojio je one najsjajnije. Dvostruki je dobitnik najpoznatije filmske nagrade Oscar. Dobio je i dva Golden Globe laureata, tri BAFTA-e, kao i nagradu za najboljeg glumca u Kanu.

  Srce na teren

  Ulogama ali i ponašanjem na setu vrlo brzo je dokazao da je pionir i buntovnik, ali onaj s razlogom. Lažnjak nikada nije bio. Komformizam je svesno prepustio drugima. Superioran u svakom kadru, Brando je nezavisnim stavom predstavljao pretnju sistemu sedih glava u Holivudu. Ipak, ništa nije moglo da mu stane na put. Osim sopstvenih demona. 

  Marlon Brando
  40 Vintage Photos of Celebrities Playing Sports

  Foto: Pinterest

  Vodile su ga emocije, instinkt, ne i ambicije i želja za bogatstvom, svetskom slavom. Ona je ipak neminovno došla, kao i milioni, naročito nakon bravura u ostvarenjima Tramvaj zvani želja i Na dokovima Njujorka. Pedesete i šezdesete su samo pokazale koliko je Brando mogao. A ispred kamere je mogao sve. Onda kada je želeo.

  Marlon je u bioskope privlačio toliko gledalaca da su reditelji neretko izlazili u susret njegovim ekscentričnim zahtevima. Bog zna da ih je bilo…

  Nakon dva velika hita, usledila je neobično dugačka pauza, jer kod kontroverznog umetnika ništa nije moglo da bude proračunato, ziheraški. Uostalom, Brando je među prvima shvatio da je gluma podjednako kreativna i destruktivna, što je ostavilo trag i na duši. Posete psihoterapeutima se bile sve češće a uloge sve ređe. Nakon decenije u kojoj se više pojavljivao ispred kamere a manje glumio, na red je došla istorijska, 1972. 

  Bila je to godina kada je Brando snimio dva ostvarenja koja su danas bukvar za sineaste – Poslednji tango u Parizu, gde je pod palicom Bernarda Bertoluccija tumačio psihički rastrojenog aristokratu i usamljenog depresivca, te Kum – po mnogima najkompletniji film u istoriji kinematografije. Kontroverzne, moćne uloge u nezaboravnim ostvarenjima definitivno su pečatirale status najvećeg. I najproblematičnijeg.

  I dok je Poslednji tango u Parizu zbog filmske scene silovanja uništio karijeru (i život) koleginice Marie Schneider, za rolu u kojoj je zastrašujuće realno preneo životnu priču mafijaškog Dona, Brando je dobio drugu nagradu Akademije filmske umetnosti i nauke. Po nju, genijalni ali neretko manipulativni Brando, nije otišao, već je po sjajnu statuu poslao aktivistkinju i koleginicu Sacheen Littlefeder, koja je glamuroznu pozornicu iskoristila da skrene pažnju na inferiorni položaj američkih Indijanaca. To mu (im) nikada nisu oprostili. Ponovo, po ko zna koji put, Brando nije mario. Njegov protest ostao je usamljen, a Brando je posle tog gesta dobijao sve manje ponuda, delimično i zbog ležernog pristupa na koji je bio spreman sve manji broj režisera. 

  Marlon Brando photographed by Ed Clark1949

  Foto: Pinterest

  Jedan od malobrojnih bio je nadareni Francis Ford Copolla, koji ga je ubedio da prihvati ulogu u filmu Apokalipsa danas. Brando se nakon te uloge praktično povukao iz sveta filma. Kao bazu i oazu daleko od civilizacije odabrao je na sunčani atol Tetiaroa nadomak Tahitija, gde je tražeći spokoj proveo ostatak života.

  Brando: čovek-original

  Jedan od najvećih holivudskih glumaca, koji je prema sopstvenom priznanju mrzeo glumu, ali se njom bavio zbog novca, preminuo je 1. jula 2004. godine. Nakon kremacije, njegov pepeo je rasut po voljenom Tahitiju, gde je proveo poslednje godine, kao i po Dolini smrti u Kaliforniji.

  Vek nakon rođenja, Marlon Brando i dalje uživa status neponovljive filmske zvezde, glumca koji je uneo revoluciju u sedmu umetnost, srušio sve tabue i zadao nerešivi domaći zadatak mlađim generacijama… Dosledan do koske, Brando je znao da kaže „Only the one who walks his own way can’t be overtaken“. I upravo zbog toga ga niko, nikada neće prestići!

  Foto: Pinterest

  Saznaj više:
  Povezani članci:

  No results found.