Od Persolovog rama 649, vrlo verovatno ne postoji kultniji oblik naočara

  Persol 649: Pogled ispod obrva
  24.04.2024.
  RECOMMENDED

  Uz Ray-Ban Wayfarer i Aviator, od Persolovog rama 649 vrlo verovatno ne postoji kultniji oblik naočara. Osim oblika koji je imun na koncept prolaznosti vremena i mode, na status modela 649 je presudno uticala i neobično jaka celebrity lista, koja decenijama ne može da odoli Persolovom neprolaznom stilu. Upoznajte naočare za najefikasniju borbu s paparacima i sunčevim zracima.

  Kompaniju Persol je 1917. osnovao talentovani fotograf i optičar Đuzepe Rati u Agordu u Italiji. On je prvi prepoznao niche kategoriju, pa je Persol posao poznat specijalizovanim modelima za pilote i vozače trkačkih automobila. Već prvi model ispisao je istoriju. Đuzepe ga je nazvao Protector, jer je to bio ram koji je, za to vreme, nudio nenadmašnu zaštitu.  Ubrzo je rođeno i ime Persol, od italijanskog „per il sole“ (za sunce).

  Mnogo bi rekli da je to samo komad acetata, koji je prate dva poprilično kvalitetna stakla. Ipak, ako pitate ljubitelje i kolekcionare šta za njih predstavlja Persol 649 odgovor će biti mnogo opširniji i emotivniji. Takva je i priča o nastanku nezaobilaznog letnjeg aksesoara, koja nas poput vremeplova vraća na ulice Torina, u period pedesetih godina prošlog veka.

  Persol 649 car

  Tramvaj zvani želja

  Kao i većina poznatih dizajnerskih rešenja, i Persol 649 je nastao slučajno. Funkcija je za divno čudo bila pre forme, jer su te 1957. u ateljeu Persol želeli da oblikuju specijalizovane naočare, koje bi bile rešenje za potrebe vozača tramvaja. Zaštita od prašine i sunčevog odsjaja je bila prioritet, ali Italijani su dodali malo magične prašine i dizajnirali ram koji decenijama predstavlja definiciju elegancije. Zvezda je rođena!

  Šarmu i kvalitetu Persol naočara nije odoleo ni najbrži čovek svog vremena, Huan Manuel Fanđo.

  Kako to već obično biva, na lepotu nisu bili imuni ni poznati. Led su probili glumic… Persol 649 je prvi put na velikom platnu zablistao već 1961. u filmu Divorzio all’italiana. Nosio ih je čuveni filmski zavodnik Marčelo Mastrojani, što je bilo dovoljno da svi primete novi model kompanije Persol.

  image2

  Zaštitni znak marke vremenom je postao Silver Arrow, strela inspirisana mačevima drevnih ratnika. Bio je to detalj koji je izdvojio Persol od mnogobrojnih imitatora. U klasični stil 649 rama dizajneri su vešto uklopili i čuveni Meflecto! Patentiran krajem 1930-ih, Meflecto je bio prvi fleksibilni sistem držača na svetu, dizajniran za maksimalnu udobnost. Persol je tako eliminisao pritisak na glavu koji neretko prave ručice naočara, što je donelo pravu revoluciju. Iako je patentirao pre više gotovo jednog veka Meflecto i danas predstavlja tehnološki neprevaziđeno rešenje koje omogućuje prilagođavanje obliku svakog lica.

  U minimalnom izmenjenom obliku Persol decenijama nudi i praktičnu foldable opciju, koja omogućava da naočare lako skliznu u džep od košulje…Tu kompaktnu 714 verziju popularizovao je glumac, kaskader i pasionirani ženskaroš Stiv Mekvin, koji je bio veliki ljubitelj Persol sunčanih naočara. Izvorno ih je nosio u slobodno vreme, ali su mu se toliko odgovarale da se neretko pojavljivao i na filmskim setovima noseći ih.

  Kad je Mekvin tražio da Persolke budu i deo njegovog lika

  Legenda kaže da je Mekvin tražio da Persolke budu i deo njegovog lika, što je dovelo do pojavljivanja u filmu The Thomas Crown Affair u kojem je Mekvin nosio Persol 714.

  Kao i prvog dana, svaka verzija savremenog modela 649 ima prepoznatljivi keyhole centralni deo, kultnu strelicu i praktični Meflecto sistem. Planetarna popularnost je doprinela da danas Persolov najpoznatiji model možete izabrati u impresivnom broju boja (moj favorit je Terra di Siena). Stakla mogu biti i polarizovana, što donosi superiorni kvalitet.

  image0

  Na vrhu ponude su ekskluzivni 649 Horn ramovi izrađeni od egzotičnog roga, materijala koji garantuje prestiž i veoma visoku cenu.

  Holivudski favorit: Persolov model 649 neretko nose Pirs Brosnan, Rajan Gosling, Benisio del Toro.

  Iako je kompanija Persol 1995. prešla u ruke Luxottica grupe, vrhunska izrada, pažnja posvećena detaljima i autentični stil se i dalje podrazumevaju.

  Foto: Promo

  Saznaj više:
  Povezani članci: