Tissot PR516 collection: Opsesija muškaraca, kako malih tako i onih nešto većih dečaka

  10.03.2024.
  RECOMMENDED

  Ciklusi mode ne prolaze mimo sveta časovničarstva. Najbolji primer je novi sat ateljea Tissot, atraktivni hronograf PR516, koji na vešt način podseća na šarm originalnog modela iz veselih sedamdesetih.

  Trkački hronografi su uvek bili opsesija muškaraca, kako malih tako i onih nešto većih, ne obavezno zrelijih dečaka. Na radaru je po nekom nepisanom pravilu the watch – Rolex Daytona, sveti gral u klasi sportskih satova. Cena elitni model decenijama drži podalje od većine kolekcionara, što je međuprostor koji koriste mnogobrojne Swiss Made kompanije.

  Tissot PR516 lifestyle
  Tissot PR516 Lancia

  Na toj listi je i Tissot, brend koji je oduvek znao da ponudi visok nivo kvaliteta po ceni koja vas lišava dužničnog ropstva. Pomenuti pristup zadržao je i mehanički hronograf kolekcije PR516, koji se disciplinovano zadržao u klasi do 2.000 evrića. To je tarifa za koju novi PR516 nudi mnogo razloga za zadovoljstvo. Ovo su samo neki od njih.

  Za razliku od origininala koji je imao prečnik od 36mm novi PR516 je narastao na 41 mm!

  Pre svega, dizajneri ateljea Tissot uspeli su da kreiraju sat skladnih proporcija i interesantnih period correct detalja koji su zaduženi za putovanje kroz vreme.

  Isto važi i za dimenzije, koja zaslužuju naše pohvale! Za razliku od većine savremenih reizdanja koja su previše kompaktna za standardni muški zglob Tissot PR516 raspolaže prečnikom od 41 mm, što je sasvim sigurno zlatna sredina. Kućište ipak nije oblikovano od Au, već je Tissot odabrao provereni nerđajući čelik. Poređenja radi, originalni model je imao dijametar od tek 36 milimetara.

  Tissot PR516

  Oznaka PR je inicijalno označavala Particularly Robust (izrazito robustan) kućište, što je nasleđe koje nastavlja i moderno reizdanje. Trodelna narukvica je takođe izrađena od otpornog čelika, ali je PR516 sasvim sigurno podjednako fotogeničan i na sportskom, gumenom kaišu. Iako u katalogu Tissot satova ronilački modeli nose ime Seastar i novi PR516 nudi poprilično upotrebljivi WR standard od 100 metara.

  Izrađen u potpunosti od nerđajućeg čelika, novi Tissot nastavlja misiju vrhunske robustnosti, što je izvorno i bila ideja konstruktora.

  PR516 – Drug na drumu

  Inspirisan retro automobilima, Tissot PR516 nudi tri klasična podbrojčanika koji u vožnji imaju važnu ulogu merenja vremenskih deonica. Pozadina ciferblata je crna ali je vintage vibe putem detalja narandžaste, crvene i plave boje u pravoj meri došao do izražaja. Time je i očitavanje vremena podignuto na viši nivo, što je negde ipak i osnovni zadatak.

  Iznenađujuće, Tissot se odlučio da brojčanik ne ukrasi retro znakom i nazivom modela. Umesto toga švajcarski brend ponosno ističe godinu osnivanja i podsetnik na redak kontinuitet izrade od 1853. Može im se.

  Tissot PR516 interior

  Tačnost mehaničke verzije je na nivou od +/- 5 sekunde dnevno.

  Mehaničko srce pokreće taktilna krunica, koja iz hibernacije budi složeni švajcarski mehanizam. U pitanju je kalibar nastao na Valjoux platformi, vidljiv kroz izlog na poleđini. Tissot se opredelio da sportski hronograf opremi transparentnim staklom što je prečica do vizuelnog zadovoljstva. Kataloški, novi Tissot gotovo da dodiruje trodnevnu autonomiju, jer mehanizam kataloški nudi 60 časova rezervne snage.

  Kako bi naglasio niche klasu koju samouvereno napada Tissot je za promo materijal odabrao oldtajmer na glasu. U pitanju je Lancia Fulvia, strastveni italijanski kupe koji deli kadar s novim PR516.

  Quartz kao pristupačnija alternativa

  Ako vam mehanički PR516 nije dostupan, Tissot je taktički pripremio i utešnu nagradu. Cena je gotovo 4x niža, što je prvenstveno posledica kvarcne tehnologije, koja decenijama ima supermoć uštede.

  Tissot je i stilski napravio distancu, pa su pristupačniji modeli dostupni u crnom, monohromatskom izdanju kao i u modernoj plavoj verziji. Ljubiteljima faux luksuza, Tissot je pripremio i  referencu koja spaja klasičnu boju čelika i elemente od zlatnog PVD sloja, što je bio specijalitet osamdesetih.

  Tissot PR516 mechanical
  Tissot PR516 mehanizam

  Sva tri kvarcna modela su i za milimetar manja, mada će to retko koji kupac „golim“ okom i primetiti. Budući da su kvarcni modeli manje atraktivan prizor, pozadina kućišta je zatvorena. Ipak, Tissot se potrudio da čak ni taj kompromis ne bude nedostatak, jer je poklopac dekorisan simbolom volana i lovorovog venca, simbola trijumfa.

  Za uslove noćne vožnje Tissot koristi dugotrajni sjaj Superluminova tehnologije.

  Tissot PR516 Superluminova

  Foto: Promo

  Saznaj više:
  Povezani članci: