Pretraga

Nova arhitektonska ostvarenja koja će zaživeti tokom 2021. i koja već sada obožavamo

Nova arhitektonska ostvarenja koja će zaživeti tokom 2021. i koja već sada obožavamo

Tekst: BURO.

Moguće je da vam deluje da je sve kao što je bilo i prošle godine, i da nemamo baš mnogo razloga za radovanje ali to baš i nije tačno. Okrenuli smo novi list, malo smo se uhodali sa izmenjenim načinom života, vakcina je tu, a sa njom i ideja da će se život možda vratiti na koloseke na kojim smo ga ostavili daleke 2019. To znači da će se s tim vratiti i putovanja, i posete kulturnim centrima, muzejima i galerijama, kulturnim znamenitostima, i tim povodom popisujemo otvaranja kojima se najviše radujemo u narednom periodu. Za godinu pred nama su zakazana velika otvaranja novih prostora širom sveta, koji su svi do jednog pravi dragulji savremene arhitekture. Od Los Anđelesa do Hong Konga ovo su najbolji novi muzeji koji će se otvoriti u 2021. godini.

Muzej pokretnih slika

Arhitekta: Renzo Piano
Gde: Los Anđeles, SAD
Kada: 30. septembar

Nova arhitektonska ostvarenja koja će zaživeti tokom 2021. i koja već sada obožavamo (фото 1)

Dugo se pričalo o tome da Akademija konačno treba da dobije prikladan prostor u kom bi se istorijat dodeljivanja Oskara predstavio kako zaslužuje, ali koji bi bio i prostor za istoriju samog filma i pokretnih slika, kao i savremenih tendencija. Nova zgrada izgleda pomalo kao nešto iz holivudskog sci-fi blokbastera, a potpisuje je italijanski arhitekta Renzo Piano. Sferičnog oblika, prozračna, nova građevina obećava da će biti nova meka filma, u kojoj će biti izloženo sve od filmskih rekvizita i memorabilija do pogleda na svet iza kamere u ono kako se filmovi zaista prave.

Taipei Art Centar za performativne umetnosti

Arhitekta: OMA studio
Gde: Taipei, Tajvan
Kada: krajem godine

Nova arhitektonska ostvarenja koja će zaživeti tokom 2021. i koja već sada obožavamo (фото 2)

I sama zgrada već izgleda dovoljno performativno, kao da je lopta uhvaćena u pokretu upravo u onom trenutku u kom probija kroz staklenu zgradu. Novi centar je pravi transformer od zgrade, budući da uključuje bioskop, auditorijum i black box studio, koji mogu biti kombinovani u jedan multiprostor gde publika može da se kreće svuda između i da istovremeno bude prisutna na jednom performansu dok se istovremeno nalazi u bekstejdžu drugog. Ako neki prostor nudi imerzivnost u njenom najboljem obličju i ukidanje granica, onda je to definitivno ovaj.

Luma kulturni centar

Arhitekta: Frank Gehry
Gde: Arl, Francuska
Kada: proleće 2021

Nova arhitektonska ostvarenja koja će zaživeti tokom 2021. i koja već sada obožavamo (фото 3)
Nova arhitektonska ostvarenja koja će zaživeti tokom 2021. i koja već sada obožavamo (фото 4)
Nova arhitektonska ostvarenja koja će zaživeti tokom 2021. i koja već sada obožavamo (фото 5)

Od svojih početaka 2013. Luma je zamišljen kao mesto koje će biti sinonim za novu produkciju i hrabre iskorake, i tako je i bilo budući da su od tada do danas poručili i predstavili radove preko 100 umetnika, inovatora, kustosa, i to širom Arla. Sada je nakon gotovo osam godina postojanja došlo vreme da imaju svoj prostor koji će nastaviti u zamišljenom pravcu, samo sa fizički prisutnim hubom. Luma Arles je kulturni centar u kom će se različite discipline susretati i gde će nastajati projekti u saradnji umetnika, naučnika, kustosa, inovatora i publike. Čitav centar je zapravo kompleks koji se sastoji od nekoliko zgrada, ali zvezda je sasvim sigurno zgrada koja nosi potpis legendarnog arhitekte Franka Gehryja koja izgleda u najmanju ruku kao da se aluminijumski tornado spustio u centar parka. Gehry je uvek bio prepoznatljiv po jedinstvenim, hrabrim formama, i tako je i ovaj put. Toranj koji se uvija i prelama, je centar u kom će se nalaziti umetnički ateljei, prostorije za seminare i radionice, laboratorije za istraživanja, i predstavlja fokalnu tačku celog art centra koji je osnovala švajcarska kolekcionarka Maja Hoffmann.

Cosmic House muzej

Arhitekta: Charles Jencks i drugi
Gde: London, UK
Kada: kraj maja

Nova arhitektonska ostvarenja koja će zaživeti tokom 2021. i koja već sada obožavamo (фото 6)
Nova arhitektonska ostvarenja koja će zaživeti tokom 2021. i koja već sada obožavamo (фото 7)

Charles Jencks je nezvanični otac postmodernizma koji je živeo svu nasumičnost, anahronost i eklektiku koje je postmodernizam doneo. Kao kritičar arhitekture i dizajner bašti i vrtova Charles Jencks je imao veoma distinktivan lični stil koji se prepoznavao i u enterijeru kuće u kojoj je živeo a ove godine će njegova kuća biti prvi put otvorena za javnost. Sve što se u njoj nalazi je evolutivni rad, nastao tokom godina i u saradnji sa brojnim arhitektama, umetnicima i dizajnerima i bila je gotovo poligon za njihove ideje i eksperimente. Tako ima policu za knjige u obliku timpana, izrezbarene zidove, fotelju sunčani časovnik i slično. U svakom smislu neverovatno ostvarenje koje započinje svoj javni život od maja.

Depo Boijmans Van Beuningen

Arhitekta: Biro MVRDV
Gde: Roterdam, Holandija
Kada: jesen 2021

Nova arhitektonska ostvarenja koja će zaživeti tokom 2021. i koja već sada obožavamo (фото 8)

MVRDV su pre 27 godina pokrenuli Winy Maas, Jacob van Rijs i Nathalie de Vries i od tada do danas ostali sinonim za duhovitost, progres, i provokativnost. Tako je i ovaj put, i njihovo najsvežije delo, nova zgrada u u Museumparku u Roterdamu podseća na veliku metalnu činiju za salatu. U unutrašnjosti ove neobične zgrade se krije prvi javno dostupni muzejski depo koji će omogućiti posetiocima da “bace pogled” u celu muzejsku kolekciju i sve ono što nije izloženo, kao i da pogledaju Roterdam iz jedne druge perspektive, sa rooftop bašte odakle se vidi ceo grad.

Grinvič dizajn zona

Arhitekta: više arhitekata
Gde: London, UK
Kada: proleće 2021

Nova arhitektonska ostvarenja koja će zaživeti tokom 2021. i koja već sada obožavamo (фото 9)
Nova arhitektonska ostvarenja koja će zaživeti tokom 2021. i koja već sada obožavamo (фото 10)

Grinvič je u poslednje vreme počeo da privlači sve više pažnje mladih umetnika i kreativaca, i izdvojilo se kao jedan od novih hotspotova u Londonu. Tako je i došlo do ideje o zajedničkom projektu Greenwich Design District u kom će se nalaziti zgrade nekih od najzanimljivijih i najuzbudljivijih imena arhitektonske scene danas kao što su SelgasCano, 6a Architects, Adam Khan Architects, Architecture 00, HNNA, Barozzi Veiga, Mole Architects. Zona i njeni kompleksi su zamišljeni kao idealno mesto za rad kreativne zajednice, prilika da se u co-working prostorima naprave neke nove relacije i poslovne saradnje, ali i da se ostane u toku sa onim najnovijim u svetu umetnosti, dizajna, ali i hrane. Dizajn zona će obilovati dodatnim sadržajem kao što su novi restorani i barovi, ali i multisport krovnim terenom, koji je dostupan za korišćenje svima.

M+ muzej

Arhitekta: Biro Herzog & de Meuron
Gde: Hong Kong, Hong Kong
Kada: jesen 2021

Nova arhitektonska ostvarenja koja će zaživeti tokom 2021. i koja već sada obožavamo (фото 11)

M+ muzej je sasvim sigurno jedan od nekonvencionalnijih muzeja na svetu, i u skladu sa tim će ove godine dobiti i takvu zgradu. Posmatrano sa bočne strane, građevina izgleda kao običan, uski soliter, dok je sa prednje strane vidljivo da je pitanju podužna zgrada. Svojim dizajnom, i zbog tanke a izdužene strukture, zgrada u potpunosti podseća na televizor najnovije generacije, a to je upotpunjeno najvećim LED ekranom na svetu koji svetluca sa muzejske fasade.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor