Pretraga

Ova kuća građena je po uzoru na stari filmski format CinemaScope – rezultat nas je oborio sa nogu!

Ova kuća građena je po uzoru na stari filmski format CinemaScope – rezultat nas je oborio sa nogu!

Tekst: BURO.

Foto: José Hevia

Postoje kuće i kuće. One stare fantastične i autentične, zatim one moderne, kul, elegantne. A povremeno se pojavi nešto što izlazi iz uobičajenih okvira luksuznih domova. Upravo je takva vila "Casa Palerm": arhitektonski biro Ohlab dobio je zadatak da izgradi dodatni smeštaj hotela Sa Rota d'en Palerm, a oni su se odlučili da malo začine stvari. Imanje na kome je vila izgrađena nalazilo se u malenom selu Lloret de Vistalegre i okruženo je poljanama i šumom. Kako bi naglasili predivnu prirodu Ohlab dizajneri su projektovali kuću inspirisani odnosom 2.66:1, nazvanim "CinemaScope", radi se o širokom formatu koji je nastao u Holivudu tokom pedesetih godina, a osmislio ga je studio 20th Century Fox.

Ova kuća građena je po uzoru na stari filmski format CinemaScope – rezultat nas je oborio sa nogu! (фото 1)
Ova kuća građena je po uzoru na stari filmski format CinemaScope – rezultat nas je oborio sa nogu! (фото 2)
Ova kuća građena je po uzoru na stari filmski format CinemaScope – rezultat nas je oborio sa nogu! (фото 3)

Šta to u praksi znači? Ukoliko neko sedne na nisku klupu koja je smeštena sa strane na betonskoj terasi može gledati živopisnu okolinu kroz kuću, nalik na okvir nekog starog bioskopa. Pri tome je širina kuće samo 6 metara kako bi se izbegli bilo kakvi stubovi i zidovi koji bi mogli da poremete celinu prostora. Ovim potezom dizajneri su želeli da naglase činjenicu da je priroda najčešće najbolji umetnik čiji rad imamo prilike da posmatramo. Oh, koliko se slažemo!

Ova kuća građena je po uzoru na stari filmski format CinemaScope – rezultat nas je oborio sa nogu! (фото 4)
Ova kuća građena je po uzoru na stari filmski format CinemaScope – rezultat nas je oborio sa nogu! (фото 5)
Ova kuća građena je po uzoru na stari filmski format CinemaScope – rezultat nas je oborio sa nogu! (фото 6)

Kako ništa ne bi narušili izabrana paleta boja u kući oponaša prirodu, tu su svetle krem nijanse i poneki detalj u zelenoj boji, tako da postoji neometani kontinum između arhitekture i pejsaža. Čitava građevina je prizemna i prostire se širinom placa, a sa spoljašnje strane tu formu prate i dugačka trem-terasa i pravougaoni infinity bazen.

Ova kuća građena je po uzoru na stari filmski format CinemaScope – rezultat nas je oborio sa nogu! (фото 7)
Ova kuća građena je po uzoru na stari filmski format CinemaScope – rezultat nas je oborio sa nogu! (фото 8)
Ova kuća građena je po uzoru na stari filmski format CinemaScope – rezultat nas je oborio sa nogu! (фото 9)

Kao i u slučaju boja i odabrani materijali za komade nameštaja su isključivo prirodni, tu su reciklirane keramičke pločice, kamen iz blizine, drvo i juta. Tirkizni šaloni su pozajmljeni iz tradicije Majorke i osim što izgledaju vrlo dekorativno štite od jarkog sunca, uz dopuštanje povetarcu da slobodno cirkuliše prostorom. Ovo je jedno od onih mesta za koje ste već sigurni sa fotografija da vam lako može doneti duševni mir. Dodali smo ovu čarobnu kuću na naš imaginarni spisak lokacija koje obavezno moramo nekada posetiti u post-korona eri!

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor