Pretraga

Ova kuća za odmor na Sardiniji inspirisana je prirodom

Ova kuća za odmor na Sardiniji inspirisana je prirodom

Tekst: BURO.

Najbolji primeri dizajna jesu oni koji ne narušavaju okolinu, kada je građevina vešto uklopljena tako da ne smeta krajoliku i gde je postignut skoro idealan balans između onoga što je napravljeno ljudskom rukom i onoga što je priroda „vajala“ stotinama godina. Sardnija je prelepo italijansko ostrvo gde je zaista malo potrebno za kompletno uživanje. Na severnom delu ostrva se dužinom od 55 kilometara proteže stenovita obala koju zapljuskuje tirkizno more, a tu se nalaze i neke od najlepših vila koje su sagrađene tokom šezdesetih godina. Biro iz Pariza Stera Architectures na čelu sa arhitektkinjom Stefanijom Stera imao je ozbiljan zadatak kada su dobili projekat izgradnje vile baš u tom delu. Izazov je bio da ne naruše pejzaž, ali i da način gradnje prilagode arhitekturi koja tu dominira. Kako je Stefania i sama letovala na ostrvu, ovo je bila šansa da pokaže kako ona vidi sofisticirani luksuz i pokazalo se da je bila zaista najbolja osoba za ovaj projekat!

Ova kuća za odmor na Sardiniji inspirisana je prirodom (фото 1)
Ova kuća za odmor na Sardiniji inspirisana je prirodom (фото 2)
Ova kuća za odmor na Sardiniji inspirisana je prirodom (фото 3)
Ova kuća za odmor na Sardiniji inspirisana je prirodom (фото 4)

Vila dovršena 2019. godine se nalazi na vrhu litice, između stena, a arhitekte su odlučile da upravo to iskoriste kao sastavni deo građevine i stvore jedno sasvim posebno mesto. Kuća deluje kao ogromna skulptura i predstavlja jasnu asocijaciju na odmor i bezbrižnost kakva se vezuje za letnju sezonu.

Smaragdna obala je poznata kao glamurozno mesto za odmor na kom se iz godine u godinu susreću holivudske zvezde i svetski milioneri, a tako je od još od šezdesetih kada je princ Karim Aga Khan Ismaili otkrio lepotu ostrva i odlučio da uloži u razvoj destinacije. Izgradnja i razvoj bili su vođeni striktnim smernicama da sve mora da se uklopi u okolinu, što su tada vodeći arhitektonski biroi postigli kroz modernističku perspektivu.

Ova kuća za odmor na Sardiniji inspirisana je prirodom (фото 5)
Ova kuća za odmor na Sardiniji inspirisana je prirodom (фото 6)
Ova kuća za odmor na Sardiniji inspirisana je prirodom (фото 7)
Ova kuća za odmor na Sardiniji inspirisana je prirodom (фото 8)

Stefania nije bila svedok slavnih dana razvoja tog dela obale ali je ipak na njen rad uticao i rad arhitekata kao što su Jacques Couëlle koji je odgovoran za Cala di Volpe hotel i Cini Boeri koji je projektovao brutalističku vilu Casa Bunker. Arhitektkinja se zato odlučila za fasadu u sivoj boji zbog koje se kuća prosto utapa u stenovitu okolinu, a upravo je te boje i Boerijeva Casa Bunker. Orijentaciju kuće diktirao je teren, ideja je bila da se sagradi kuća koju odlikuju harmonija i kontinuitet sa prirodom tako da se ne zna gde počinje, a gde prestaje ljudska intervencija. To su uspeli kroz mrežu dvorišta, terasa i balkona, a tu je i mnoštvo stazica, ozelenjeni krov, kao i velike staklene površine zbog kojih se gubi granica između enterijera i eksterijera.

Ova kuća za odmor na Sardiniji inspirisana je prirodom (фото 9)
Ova kuća za odmor na Sardiniji inspirisana je prirodom (фото 10)
Ova kuća za odmor na Sardiniji inspirisana je prirodom (фото 11)
Ova kuća za odmor na Sardiniji inspirisana je prirodom (фото 12)

I enterijer je jednako dramatičan i brižljivo isplaniran kao i eksterijer. Minimalističke kvadratne sobe, smenjuju one u organskim oblicima, zatim su tu hodnici natkriveni lukovima, kao i stakleni plafoni u nekim delovima kuće. Kontrasti su ovde u centru pažnje pa široki prozori kao na dlanu nude spektakularan pogled na more, a odmah do njih su uski prorezi u zidovima. Gruba završna obrada kao što su gipsani zidovi i granitni podovi mešaju se sa uglačanim keramičkim pločicama i lakovanim nameštajem. Upravo pločice su te koje daju razigran karakter građevini i čine je manje strogom. Zaista se radi o fantastičnom primerku arhitekture koja nas ostavlja bez reči i čiji svaki detalj želimo da proučimo nekoliko puta jer su dizajn rešenja na ovom mestu toliko promišljena i tako odvažno uklopljena. Prava fantazija!

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor