Pretraga

Skulptura ili dom? Ova kuća je sve to i mnogo više!

Skulptura ili dom? Ova kuća je sve to i mnogo više!

Tekst: BURO.

Zapravo reč je više o maloj zgradi, možda pomalo i muzeju savremene arhitekture, zaista ova građevina može poneti više titula. Bez sumnje ona pleni pažnju i poziva na proučavanje i obavezno pitanje: „o čemu se ovde uopšte radi“? Upravo je to bila i ideja arhitekata Eduarda Valdes i Alexandera Landsberga, koji stoje iza biroa Terreo Studio, želeli su da kod slučajnih prolaznika probude radoznalost i pomalo ih zbune. I apsolutno su uspeli u tome!

Skulptura ili dom? Ova kuća je sve to i mnogo više! (фото 1)
Skulptura ili dom? Ova kuća je sve to i mnogo više! (фото 2)

Svako ko prođe pored njihove građevineu Tulumu koju odlikuju lukovi može da potvrdi to. „Ideja je zapravo bila da kreiramo svojevrsnu modernu ruševinu“, dodaju. Želeli su da istovremeno dobiju asocijaciju na istorijsko i savremeno i začudo to im je pošlo za rukom. Fasadu odlikuju brojni lukovi, kao i stepenice, a u zgradi ukupno postoji osam stanova različite kvadrature, na poslednjem je smešten penthaus sa velikom terasom i otvorenim bazenom.

Skulptura ili dom? Ova kuća je sve to i mnogo više! (фото 3)
Skulptura ili dom? Ova kuća je sve to i mnogo više! (фото 4)
Skulptura ili dom? Ova kuća je sve to i mnogo više! (фото 5)
Skulptura ili dom? Ova kuća je sve to i mnogo više! (фото 6)
Skulptura ili dom? Ova kuća je sve to i mnogo više! (фото 7)

Fasada je izrađena od lokalnog belog kamena koji u sebi ima sitne fosilizovane školjke, zbog čega je radni naziv ovog projekta bio „Fosil“. Ta težnja lokalnom vidljiva je i unutrašnjosti, gde su zidovi i podovi izrađeni od posebne vrste betona, koja sadrži i smolu drveta chukum koje se može pronaći u Meksiku, radi se o tradicionalnom građevinskom materijalu koji je nasleđen još od Maja. Takođe, drvo iz okoline korišćeno je za izradu drvenarije u kuhinjama i kupatilima.

Skulptura ili dom? Ova kuća je sve to i mnogo više! (фото 8)
Skulptura ili dom? Ova kuća je sve to i mnogo više! (фото 9)

Budući stanari su mahom poverili poverenje Terreo studiju i kada je enterijer u pitanju, stan na poslednjem spratu kupio je muzičar iz Los Anđelesa i dvojcu su prepustili slobodu da ga ispune po svom osećaju. Oni su većinu nameštaja dizajnirali posebno za taj prostor, jer se pri kreiranju enterijera vode time da proporcije uvek zavise od dimenzija svakog posebnog stana. U ovom slučaju odlučili su se za miks modernog luksuza i tradicionalnog meksičkog dizajna. Kao rezultat tu je minimalistički, ali udoban prostor. Dominiraju prirodni materijali i svetle boje, jer oni pre svega rade na vajbu, odnosno na kreiranju određene atmosfere koja odgovara tom mestu.

Ono što je najbolje jeste da vlasnicima nekretnina pomažu da preko Airbnb-a izdaju svoje stanove kad u njima ne borave. Da, i sami možete odsesti na ovom genijalnom mestu!

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor