Dizajn za napredne: ovo su najbolji arhitektonski biroi u Ukrajini!

  19.04.2019.
  RECOMMENDED
  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/04/Ukajna_lera.jpg
   

  Skandinavija (pre)dugo dominara u razgovorima o dizajnu, ali istinski poznavaoci znaju da smo na pragu novog, drugačijeg doba. Posle zapažene saradnje Ikee sa pet afričkih dizajnera, i tihog uspona arhitekture koja dolazi iz Latinske Amerike postalo je jasno da postoji glad za novim, svežim idejama kada su enterijer i industrijski dizajn u pitanju. Jedna od zemalja koja ubrzano gradi svoj globalni identitet na tom polju je, pomalo neočekivano, Ukrajina. 

  Dok njihove kolege iz zapadne Evrope uživaju u slavi, priznanjima i pažnji globalne zajednice, mladi vizionari i biroi u Kijevu stvaraju u tišini i uživaju u naletu inspiracije i kreativnosti. Zahvaljujući društvenim mrežama, rad nekolicine njih doživeo je pravi bum, zaista uživamo u ovim inovativnim bravurama ukrajinskih kreativaca. Budite na samom začetku trenda, upoznajte naša tri favorita iz Kijeva i lagano skrenite ćaskanje o dizajnu sa skandinavskih tema malo istočnije.

  Lera Brumina 

  Lerin poslednji projekat, pekara Breadway Bakery, oborio je Instagram svet sa nogu! Lera je u saradnji sa kolegom Artemom Trigubchakom stvorila mesto o kome kao da smo svi maštali, ali nismo uspeli da ga opišemo. Obična pekara u Odesi od 85 kvadratnih metara u njihovoj izvedbi postala je mesto iz snova gde očekujemo da svakog trenutka ušeta Wes Anderson. Brumina je masterirala dizajn igru gde kroz svedene linije i minimalizam uspeva toliko toga da kaže. Prostori sa njenim potpisom hirurški precizno u sebi spajaju različite forme, boje i teksture pa posmatračima deluje da je to bio najlakši zadatak na svetu. Odmah da vam kažemo: ni blizu toga! Zato ovu talentovanu Ukrajinku držimo na oku i radujemo se novim projektima.  

  Balbek Bureau 

  Balbek Bureau biro nije nov u svetu dizajna, četrdesetak zaposlenih bave se enterijerima i arhitekturom pod njihovim okriljem već 11 godina. Portfolio uključuje otprilike sve: od hotela, preko stanova i kuća, sve do prodajnih objekata i zgrada korporacija. Balbek stil može se opisati kao beskompromisno moderan, uz diskretan retro uticaj, a trude se da se u prostorima koje stvaraju očitava razigranost i strast koju osećaju prema svom poslu, tako da često uključuju i zabavne elemente u svoj rad. Na primer, u kancelariji tech kompanije Grammarly u Kijevu dodali su kapsule za dremku, muzičku sobu koja je kompletno zvučno izolovana (razmišljali su u pravcu pauze za svirku električne gitare, pa zašto da ne?!), kao i lenjivac fotelje u savremenom ruhu, ni nalik na one iz nekadašnjih tinejdžerskih soba. 

  AKZ Architectura

  Ovaj ukrajinski biro čini desetak arhitekata, svojim radom usmereni su na stvaranje snažnih vizuelnih celina i zahvaljujući tome brzo su privukli pažnju online zajednice. O njihovim projektima pisali su magazini kao što su Wallpaper, Arch Daily i Dezeen, ističući njihovu sposobnost da stvore neodoljive prostore koji su beskrajno instagramatični. Tako bismo se rado uselili u Naïve šampanj bar koji su dizajnirali u Kijevu. Ideja je bila da kroz uređenje prostora prikažu ono što čini esenciju šampanjca, a to je ležernost, iskričavost i poziv na slavlje. Uz jarke, a u isto vreme nežne nijanse (pastelno ružičasta kao lajtmotiv) u kombinaciji sa art deko detaljima stvorili su mesto gde je jako lako zaboraviti sve i u izmaglici sreće se prepusti ispijanju penušavog pića.   

  Saznaj više:
  Povezani članci: