Ova knjižara u Kini je pravi dizajn spektakl!

  22.04.2019.
  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/04/kinaknjizara_1_of_7.jpg
   

  Kina polako postaje raj za zaljubljenike u knjige, sve je više knjižara u gradskim sredinama i one izgledaju fenomenalno. Poslednja u nizu nosi potpis arhtektkinje Tomoko Ikegai iz biroa Ikg Inc. i malo je reći da smo ostali bez teksta!

  YJY Maike Centre knjižara u Šianu se prostore na čak 4500 kvadratnih metara i predstavlja fizičku formu uzvika „Ha!“ u lice svima koji tvrde da je print mrtav. Navikli smo na manje, intimne knjižare, požutele stranice, mutno svetlo i pretrtpane police…

  Ipak, Kina je tu da sve to u potpunosti opovrgne. Promena nastaje usled stasavanja nove zahtevnije generacije kupaca i čitalaca. Provokativni i neobični prostori su neophodni kako bi im zadržali pažnju. Ova knjižara otvorena je sa ciljem da se podstakne interakcija između rastuće gradske populacije i turista, dizajn spaja elemente biblioteke i galerije i tako poziva na saradnju i razmenu ideja. Na prvom spratu, prostorom dominiraju police za knjige visine deset metara, spiralne stepenice u centru prostora vode do drugog nivoa, koji je istovremeno i lobi hotela Grand Hyatt koji se nalazi na višim spratovima zgrade. Iznad stepeništa nalazi se svetlosna instalacija, gde su abažuri lampi tako dizajnirani da izgledaju kao listovi papira koji vise sa plafona. 

  Ovako ambiciozan dizajn ukazao nam je na interesantnu činjenicu, YJY Maike Centre knjižara u praksi dokazuje da nije potrebno da se pretvori u concept store kako bi se istakla na tržištu. U brzom digitalnom svetu zapravo je vreme za uživanje u knjigama pravi novi luksuz, pa se i dizajn knjižara polako prilagođava tom trendu.

  Saznaj više:
  Povezani članci: