Upoznajte fotografe inspirisane arhitekturom

  22.05.2019.
  RECOMMENDED
  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/05/COVER_ARHITEKTE.jpg
   

  Koliko arhitektura svakodnevnice može da bude uzbudljiva? Blokovi zgrada, prolazi, niz terasa? Malo? Nimalo?
  Pa, sa vama se ne bi složili fotografi koji su se posvetili tome da uhvate najlepše i najzanimljivije strane naizgled običnih građevina. Oni čine da poverujemo da arhitektura uopšte nije statična, već da kroz svetlo i senke živi u pokretu.
  Možda ćete ovlaš pogledati njihove profile na Instagramu, ali sigurni smo da ćete završiti hipnotisani u beskrajnom skrolu. Jer scene koje ovi fotografi beleže imaju skoro magičnu dimenziju. Odvojite vreme da proučite pastelne prizore i ne propustite da uhvatite pouku. Svakodnevnica itekako može biti čarobna, samo ako je pogledate kroz novu prizmu

  José Javier Serrano


  Fotograf i dizajner José Javier Serrano, na mrežama poznatiji kao Yosigo, poseduje jedinstvenu perspektivu i istančan osećaj za kadar. Kombinuje kompoziciju i boje na tako specifičan način da se na prvi pogled očitava njegova strast prema grafičkom dizajnu. Rođen je u San Sebastijanu i najrađe beleži scene iz svakodnevnice koje kroz njegovo viđenje postaju nežni, pastelni, a razigrani prizori. Pored Instagram naloga koji okuplja mnoštvo pratioca, José Javier je autor nekoliko knjiga, „Greetings From“ je foto studija masovnog turizma na Mediteranu, dok je „Riu Avall“ miks pejzažnih fotografija i portreta koji prikazuju naizgled obične scene u filmskom maniru. Fotografiše sa malenom Muji kamerom sa 35 mm filmom.

  Marta Vidal


  Marta je fotografkinja rođena i odrasla u Barseloni, i upravo je ovaj koloritni grad najčešće u središtu njenih fotografija. Kada je imala 13 godina, tata joj je pokazao kako izgleda unutrašnjost fotoaparata i Marta je u sekundi shvatila šta će biti njen budući životni poziv. Studirala je audiovuzelnu komunikaciju i svoju karijeru nastavila je kao freelance fotograf. Svoj stil opisuje kao svojevrsnu kombinaciju usamljenih građevina, zemljanih tonova uz mrvicu poezije. Klimamo glavom! Ova devojka od zgrada, koje čak mogu delovati ružno i groteskno, stvara slike koje su zaista poetične! Čak i od strogih geometrijskih blokova Marta stvara prizore koji skoro da su fluidni.

  Roberto Alcaraz


  Roberto Alcaraz, poznatiji kao @benidorm_dreams na Instagramu je fotograf koji je odrastao u španskom gradu Benidormu, a danas živi u blizini Barselone, u Sabadelu. Svakodnevno, gde god da pođe, dokumentuje scene. Njegovu pažnju privlače stvari i mesta koje su obični, a zatim ih kamerom pretvara u vibrantne, gotovo apstraktne urbane prizore. Karakteristično za njega jeste da u svoj rad dodaje humor i kriticizam kroz opise fotografija zahvaljujući kojima pratioci mogu lakše da razumeju put inspiracije i prosces nastanka fotografije ovog umetnika. Baš kao što naziv profila sugeriše, gledajući fotografije pomislićete da ste zalutali u neki san.

  Clemente Vergara


  Clemente Vergara je fotograf arhitekture – amater. Otkrio je svoj hobi sasvim slučajno, povremeno je fotografisao telefonom, a kad je primetio njegovu novu strast je otac poklonio fotoaparat sa filmom. Uprkos podršci okoline (i pratilaca na Instagramu) da mu fotografija postane full time posao Clemente više voli da se njome bavi rekreativno kako bi foografije i dalje posmatrao kao nešto relaksisarjuće u čemu uživa bez obaveza. Inspiriše ga minimalizam, geometrija i boje, a oduševljavaju stroge linije i oblici postmodernističkih građevina. Iako uživa u fotografisanju poznatih lokacija (trenutno je baziran u Barseloni), najviše voli kad vidi skrivenu lepotu u nekim skromnijim zgradama. Kroz svoj rad pokušava da prenese poruku da sva arhitektura na ovom svetu može biti lepa i kada se pogleda iz nove perspektive.

  Saznaj više:
  Povezani članci: