Najpoznatiji skandinavski printovi XX veka koji i danas izgledaju sjajno

  08.10.2019.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/10/printovi_cover.jpg

   

  Šta vam pada na pamet kad se pomene skandinavski printovi? Ljuti minimalizam? Možda čuveni crno-beli Ikea Lappljung tepih? No, ne možete biti dalje od teme, najpoznatiji skandi printovi su ozbljno šareni! Još od sredine XX veka upadljivi printovi igraju krucijalnu ulogu u dizajnu iz tog dela Evrope. Ako biste danas posetili na primer Kopenhagen i Stokholm, uvideli biste da su mnogi paterni koji su nastali između četrdesetih i šezdesetih godina vrlo živi i da su primenjeni na sjaset dizajn predmeta. Da biste jasnije razumeli ovaj fenomen, predstavljamo vam četiri najpopularnija printa.

   

   

  Elefant, Estrid Ericson

  Ericsonova je u svom radu inspirisana putovanjima, a za dezen Elefant inspiraciju je pokupila na proputovanju kroz Kongo. Dvadesetih je osnovala robnu kuću Svenskt Tenn koja i dan danas ovaj ikonični print koristi na tapetama, tekstilu i posuđu. Idealan uzorak za dečiju sobu.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Unikko, Marimekko

  Ovaj print je A i osnovno u skandinavskom dizajnu istovremeno je privlačan i globalno prepoznatljiv. Finska dizajn kuća Marimekko najpoznatija je po hrabrom dizajnu, a a zanimljiv je podatak da ovaj cvetni print nije ni trebalo da završi u njihovom portfoliju. Dizajnerka Maija Isola kreirala je ovaj cvetni print 1964. godine kao reakciju na izjavu osnivačice kompanije Armi Ratija koji je objavio da nikada neće lansirati neki cvetni print. Maija je nacrtala stilizovani cvet maka koji je bio toliko lep da je Armi povukla svoju izjavu, a ostalo je istorija. Danas je Unikko simbol maksimalizma. I savršen je izbor za manje detalje u domu, i budući da se izrađuje u širokom spektru boja možete ga kombinovati po volji.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Unisol, Verner Panton

  Dok su se njegovi savremenici bavili remiksovanjem tradicionalne etno umetnosti i eksperimentisanjem sa upadljivim crtežima  cveća, danski dizajner Panton se posvetio futurističkom dizajnu. Poredak stvoren od krugova i elipsi u ponavljajućem ritmu print „Unisol“ dodaje dubinu svakoj površini i odlično se slaže sa jakim bojama kao što su pink i zelena. Uskočite u njegovu optičku iluziju.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Vegetable Tree, Frank Josef

  Jedan pogled na printove koje je stvorio Frank i pomislićete da je po profesiji botanista. Austrijski arhitekta koji je dobio švedsko državljanstvo tridesetih godina XX veka najpoznatiji po svojim neverovatnim prikazima scena iz prirode, na kojima su najčešće divlje biljke i stvorenja iz šume. Najupotrebljivaniji print je „Vegetable Tree“ (varijacija na veću “Tree of Life” temu koja se provlačila kroz njegov rad tokom čitavog životnog veka). Uz njegove kreacije na simpatičan način ćete u dom uneti deo spoljnog sveta.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Saznaj više:
  Povezani članci: