Ogledala u prostoru: Ovo su mali trikovi koje bi trebalo da znate

  17.02.2020.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/02/ogledalatekst_cover.jpg

  Jedan od najjednostavnijih trikova u dizajnu je igra ogledalima, osim što izgledaju savršeno kao dekoracija, ogledala vam mnogo mogu pomoći u postizanju atmosfere kakvu želite u svom stanu. Svi znamo osnove, ogledalima ćete postići iluziju većeg prostora, i da, tamne prostore će učiniti vizuelno svetlijim. A da li znate šta još možete da postignete dobro pozicioniranim ogledalom?

  Ni ne odgovarajte, spremili smo vam puškicu, ovo su naše omiljene cake:

  1

  Razmislite o rasveti…

  Unesite ogledalo tek kada pozicionirate sva svetla i znate kakve efekte možete postići. Tek tada razmislite da li je mesto koje ste namenili ogledalu pravo, a ključno je da svetla oko njega budu adekvatno postavljena. Ako se ne osećate komotno da donesete odluku uz kakvo veštačko svetlo najbolje ide, posegnite za jednostavnim tirkom i postavite ga blizu prozora, tako ćete dobiti još malo prirodne svetlosti.

  2

  Budite fleksibilni…

  Ako nemate dovoljno mesta da ogledalo okačite na zid, samo ga ostavite naslonjeno na zid i to je to. Tako lako? Baš. Čak postoje ogledala koja su isključivo namenjena da budu postavljena na pod uz zid (često je ta napomena ispisana na zadnjoj strani ogledala), plus mali ugao će vašu refleksiju učiniti neznatno mršavijom, a to je uvek dobra vest.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/02/1582018373502021.jpg

  3

  Pričvrstite kako treba…

  Ako već kačite veliko ogledalo, onda nemojte to učiniti sa samo jednom zakačaljkom na sredini, umesto toga vodite računa da svaka zakačaljka sa zadnje strane ogledala ima svoju kukicu na zidu.

  4

  U hodniku…

  Ukoliko imate ogledalo u hodniku jasno vam je da će to biti prvo što će vaši gosti videti. Dobra ideja jeste da ga elegantno pozicionirate iznad konzolnog stola.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/02/1582018373782886.jpg

  5

  Iznad kamina…

  Ukoliko imate kamin (pravi, ili samo masku) idealno mesto jeste da ogledalo smestite iznad njega. Najbolje tek desetak centimetara iznad, no ako je ram širok onda ga zakačite malo iznad, jer ne želite da ogledalo baca senku na vaš brižljivo izabran dekor.

  6

  U kupatilu…

  Ovo je must have mesto za ogledalo, ali razmislite o poziciji i izgledu pre nego što krenete u renoviranje kupatila i nemojte ići linijom manjeg otpora i staviti obično pravougaono ogledalo u nivou pločica. Iskoristite centralnu poziciju ogledala i razmislite dobro kako ga možete učiniti interesantnijim i tako čitavom kupatilu dati karakter.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/02/1582018373606033.jpg

  7

  Na vratima…

  Ako želite da imate ogledalo na vratima, onda uzmite što veće, kako biste pokrili što veću površinu vrata. Naravno, u ovom slučaju dodatno proverite da li je ogledalo dobro i bezbedno pričvršćeno.

  8

  U trpezariji…

  Trpezarija je savršeno mesto da sebi date malo oduška. Ova prostorija trpi dramatična ogledala, a posebno ako je tu i neki raskošni luster koji može da se reflektuje u ogledalu. Ako imate luster koji daje blistavo svetlo, odlučite se za antikno ogledalo sa patinom koje će ga malo ublažiti.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/02/1582018373287346.jpg

  9

  Uklopite ogledalo uz vaš stil…

  Ovo pravilo je lako, ako volite modernizam preskočite drvene, rustične ramove i posegnite za ogledalom u jednostavnom metalnom ramu. Vodite računa o celokupnom stilu i karakteru prostora.

  10

  Što više, to bolje…

  Ako želite da dodatno naglasite neki prostor razmislite o nizu ogledala. Kada to radite tretirajte ogledala kao umetnička dela i na isti način vodite računa o oblicima i formatima. Ključno je da pri kačenju dovoljno odaljite ogledala sa svake strane.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/02/1582018373202043.jpg

  11

  Proporcije…

  Ponavljamo, za prostorije sa visokim plafonima idealno idu dugačka i visoka ogledala, dok u onima sa niskim plafonima i u sobama koje su „duge“ će bolje ići nekoliko ogledala poređanih horizontalno.

  12

  Izbegavajte…

  Razmislite dva puta pre nego što ogledalo postavite na mesto gde se često prolazi i gde ga slučajno možete srušiti. Takođe, uopšte nije dobra ideja da ga postavite iznad kreveta, a ukoliko to ipak želite angažujte profesionalce da posao urade kako treba.

  Saznaj više:
  Povezani članci: