Sofisticirano i obično, ozbiljno, ali zabavno. Luksuzno i svedeno. Sve je to ovaj stan u Milanu i još više od toga!

  28.10.2019.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/10/enterijermilan_cover.jpg

  Danas vam prikazujemo stan čiji enterijer ponosno velikim slovima nosi epitet retro. Možda je prvo bolje da proskrolujete kroz slike, proučite dizajn, zumirate detalje. Toliko je ovde sukobljenih tekstura, uzoraka i boja, a kao da sve ima svoju svrhu i baš to neko idealno mesto na kome se našlo. Paleta boja je ta koja nas vuče u prohujala vremena, primera radi tu je nekoliko sličnih nijansi zelene boje koje u kombinaciji sa tamnim drvetom podsećaju na nešto što bismo mogli da zamislimo u zlatnom dobu dizajna u XX veku. Neki delovi ovog stana od 160 kvadrata deluju skoro svedeno i oslobođeno, a onda iza ćoška sledi iznenađenje, na primer u vidu tapeta sa printom na plafonu kuhinje. Mali separe u nastavku kuhinje kao da je isčupan iz nekog originalnog dajnera iz pedesetih, sve uz geometrijske pločice sa uzorkom kakav nismo skoro videli. Roze i narandžaste ivice panela i staklenih vrata ponavljaju se po celom stanu dajući pomalo strip izgled, iako deluje sve organski i pripadaće, ovaj prostor je rezultat ozbiljnog promišljanja.

   

  Ali, hajmo od početka.

   

   

  Stan se nalazi u zgradi u Milanu koja potiče iz 1960. godine i arhitekte su dobile zadatak da reinterpretiraju tipični buržuaski stan iz tog perioda, naravno uz sopstveni pečat. Dvojac koji čini studio Marcante-Testa, Andrea i Adelaide zadržali su originalni plan stana u kome se iz glavnog hodnika ulazi u ostale sobe, dnevna soba blizu je ulaza i iz nje je vidljiva kuhunja. Ono na šta su se hrabro fokusiralii jeste igra mermerom i zahvaljujući tome dizajn teče između enterijera i eksterijera, kao i između različitih prostorija. Mermer „Cipollino Tirreno“ se iz poda hodnika prostire i zahvata dnevnu sobu, a takođe su ga iskoristili i za zidove u vidu „ramova“ oko prozora koji pružaju pogled na Milano. U trpezariji mermer se menja sa „Verde Alpi“ šarom koja je osim na podu zastupljena do polovine svih zidova. U kupatilima je zastupljena siva varijanta mermera „Salomè“.

   

   

  Kako bi se osvrnuli na period iz kog potiče zgrada, arhitekte su iskoristile elemente kao što su cementne pločice, drveni pod, metalne strukture, vrata od mutnog stakla i laminat. Pored povezivanja sa istorijom oni su tu kako bi umirili luksuzne materijale kao što su bakar, mermer, tapete i tekstil. Na taj način je u svakodnevici postignut kontrast između običnog i sofisticiranog, luksuznog i skromnog, ali i prošlosti i sadašnjosti.

   

   

  Što se tiče komada nameštaja i oni predstavljaju svojevrsan miks i to između klasika iz XX veka i savremenih komada čime je postignto primirje između moderne i tradicije. Ono što je takođe specifično za ovaj stan jeste konstatntna prisutnost ironije, kao da se ništa ne shvata previše ozbiljno što jeste manir rada biroa Marcante-Testa koje je magazin The New York Times Style ove godine proglasio jednim od najinovativnijih biroa u Italiji.

   

   

  Potvrdno klimamo glavom!

   

  Saznaj više:
  Povezani članci: