Svetlosna optička iluzija koja izgleda genijalno

  24.10.2019.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/10/flatlamps_cover.jpg

  Ako niste fan kabastog nameštaja velikih gabarita i monumentalnog izgleda, imamo predlog za vas: lampe koje vrše funkciju lampi, izgledaju kao lampe, ali… su zapravo pljosnate! Dizajn studio iz Tel Aviva Studio Cheha na čijem čelu je industrijski dizajner Nir Chehanowski stoji iza ovih neobičnih kreacija, koje zahvaljujući optičkoj iluziji izgledaju kao 3D.

   

  Lampe se izrađuju od pleksiglasa u različitim oblicima, očekivano ima onih koje izgledaju kao klasična lampa, ali i u obliku sijalice, banane, mede, balona… A kroz pleksiglas prolazi LED svetlo u vidu tankih niti koje garantuju 50.000 sati svetla. Postolje je izrađeno od tamnog drveta koje se ručno obrađuje kako bi se postigao malo tradicionalniji izgled, takođe postoji opcija da se kupac odluči za više različitih oblika svetla, pa ih jednostavno može menjati na istoj bazi, po raspoloženju.

   

   

  Projekat je započeo kao jedan od bezbroj na Kickstarter kampanji, ipak inovativni dizajn nije ostao nezapažen i privukao je neverovatnu pažnju publike. Njihova projekcija uspeha je bila da prodaju 400 lampi, a do kraja kampanje prodato je čak 3.000 komada! Kampanja za The Bubling sijalicu je trebalo da prikupi 20.000 dolara, a na kraju su zabeležili 186.571 dolar bruto prihoda.

   

   

  Danas se ovaj izraelski studio može pohvaliti činjenicom da se njihove kreacije mogu kupiti i u radnji muzeja MoMA u Njujorku (a znate koliko je komplikovano da predmeti uđu u njihovu ponudu). I to nije jedini muzej koji je pokazao interesovanje, Centre Pompidou primetio je prvi model studija Cheha, 2D svećnjak Flatlight lampu koja je bila deo Kickstarter kampanje i uputio im je poziv za saradnju. Flatlight model je prikazan i na Internacionalnom sajmu modernog nameštaja u Stokholmu. Cene se kreću od 95 evra koliko je potrebno izdvojiti za male ukrasne lampe i visilice, do 180 evra koliko koštaju stone lampe, a dostava je besplatna za ceo svet.

   

  Saznaj više:
  Povezani članci: