Pretraga

Teretane prolaze kroz dizajn tranziciju i sada izgledaju kul i privlačno. Ne, ne šalimo se

Teretane prolaze kroz dizajn tranziciju i sada izgledaju kul i privlačno. Ne, ne šalimo se

Tekst: BURO.

Dani mračnih podrumskih prostorija u kojima su poređane mašine za vežbanje nalik onima za mučenje su izgleda prošli. Haleluja! Kako je pandemija zatvorila teretane širom sveta, mnogi su se našli u situaciji da su poželeli kućnu teretanu koja neće sakupljati prašinu, već će naprotiv biti mesto za inspiraciju, rast i održavanje zdravog razuma. U novoj eri važi novo načelo: gde vežbate je jednako bitno koliko i to kako vežbate.

Teretane prolaze kroz dizajn tranziciju i sada izgledaju kul i privlačno. Ne, ne šalimo se (фото 1)
Teretane prolaze kroz dizajn tranziciju i sada izgledaju kul i privlačno. Ne, ne šalimo se (фото 2)
Teretane prolaze kroz dizajn tranziciju i sada izgledaju kul i privlačno. Ne, ne šalimo se (фото 3)

Sve je naravno počelo iz zemalja kao što su SAD i Francuska u kojima su javne teretane, joga i pilates studiji počeli da izgledaju i bolje nego neki kafići i restorani. Zapravo, neke od njih i jesu deo šireg koncepta koji ne podrazumeva samo prostor za znojenje, već je tu i health club, prostorije za odmor i sastanke pa čak i raskošne bašte koje su na raspolaganju članovima. Jedan od najluksuznijih u Parizu "Blanche" nalazi se u devetom arondismanu i to u predivnoj istorijskog zgradi na 3.000 kvadratnih metara. Oni su svima onima koji brinu o kultu tela ponudili šest spratova ispunjenih high-tech sportskim spravama, bazen od granita dimenzija 20 x 10 metara, B.B. restoran koji vodi Jean Imbert i bioskop sa trideset mesta. Pre zvuči kao fini hotel nego kao mesto gde ste došli da se dovedete u formu, zar ne?

Teretane prolaze kroz dizajn tranziciju i sada izgledaju kul i privlačno. Ne, ne šalimo se (фото 4)

Naravno, i u Americi su shvatili značaj „instagramičnih“ mesta pa se mnogo malih teretana i studija „presvuklo“ u nove boje. Paris Pilates je studio u Los Anđelesu koji je otvoren prošle godine i koji izgleda toliko dobro da bismo se uselili (uprkos tome što bi ovde morali i da vežbamo). Radi se o studiju sa 11 pilates reformera, gde je sve u francuskoj temi, a umesto klasičnih ogledala na kakva smo navikli u sportskim klubovima tu su ogledala sa ramovima kakvih se ne bi postideli ni u Versaju. Nežnoroza boja se provlači kroz sve prostorije, od lobija do svlačionica, a čak je i toalet papir u identičnoj nijansi. Kakav koncept!

Teretane prolaze kroz dizajn tranziciju i sada izgledaju kul i privlačno. Ne, ne šalimo se (фото 5)
Teretane prolaze kroz dizajn tranziciju i sada izgledaju kul i privlačno. Ne, ne šalimo se (фото 6)
Teretane prolaze kroz dizajn tranziciju i sada izgledaju kul i privlačno. Ne, ne šalimo se (фото 7)

Pored ovog trenda koji je uzeo maha, posle iskustva karantina sve je više onih koji su renovirali deo kuće kako bi imali idealno mesto za vežbanje. Arhitekta Richard Mishaan upravo radi na novoj teretani u svojoj kući u Hemptonsu. I za svoju kuću i za kuće klijenta, trenutno dizajnira mnogo prostranije teretane koje pre podsećaju na svojevrsne biblioteke. Iz šale ih zove „sobe za oporavak“, a deo za odmor posle treninga sadrži i kamin i velike udobne fotelje u kojima se vežbači mogu odmoriti.

Još jedan razlog zašto danas kućni gym može da bude vrhunski dizajniran leži u činjenici da zbog trendova vežbanja koji nalažu veću upotrebu Peloton bicikla i TRX traka arhitekte više ne moraju da misle o uklapanju velikih kabastih mašina u prostor. Zapravo, sada je moguće imati sobu za vežbanje koja će biti omiljena svim ukućanima. Čak i da nemate dovoljno prostora da odvojite u te svrhe, možete razmišljati o kreiranju multifunkcionalnih zona, gde će prostirka za jogu, tegovi i trake biti smešteni u lepe korpe u ćošku. A zahvaljujući takvoj organizaciji vežbanje će vam biti lako poput uključivanja TV-a. Već se osećamo inspirisanije da u ovoj sezoni ne preskačemo treninge, a vi?


shopping

Ako ste pravi fan dizajna kome je fizička sprema na prvom mestu, postoji čitav niz novih proizvoda koji će vas oduševiti. Vrhunski dizajneri su se pozabavili svim mogućim aspektima i rezultati su očaravajući!

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor