Pretraga

Da li veštačka inteligencija može da stvara umetnost? Upoznajte DALL E

Da li veštačka inteligencija može da stvara umetnost? Upoznajte DALL E

Tekst: BURO.

Robota Sophiu upoznali smo 2016. godine iako smo i pre toga zatvarali oči na pojavu sličnih tehnoloških demonstracija. Delovale su daleko i nemoguće dok najednom nisu počele da se nižu a "Black Mirror" postao je realno (crno) ogledalo naše stvarnosti. U novom poretku koji je i dalje u nastajanju transformaciju doživljava i umetnost. Ljudska vrsta - od kada je izmislila umetnost - proizvela je nebrojeno slika, od kojih je kompanija OPENAI dobar deo unela u neuronsku mrežu veštačke inteligencije DALL-E. Ovaj AI sistem je obučen da stvori sopstvenu originalnu umetnost, u bilo kom stilu, prikazujući do detalja (skoro) sve što korisnik želi da vidi, na osnovu pisanih uputstava.

Da li veštačka inteligencija može da stvara umetnost? Upoznajte DALL E (фото 1)

DALL-E je naučio odnos između slika i teksta i koristi proces koji se zove „difuzija“, a koji počinje sa uzorkom nasumičnih tačaka i postepeno menja taj obrazac prema slici kada prepozna određene aspekte iste. Sposoban je da generiše i rekreira slike u različitim stilovima, od fotorealističnih slika do emodžija - možete videti astronuta u svemiru u stilu Andy Worhola, u olovci ili nekoj trećoj varijanti. Ajfelovu kulu na mesecu, hobotnicu u vozu ili lisicu koja sedi u travi i gleda zalazak u stilu Moneta - upiti su raznorazni i dok je DALL-E pokazao široku lepezu veština, većina umetničkih dela svodi se na nadrealne i bizarne slike.

Da li veštačka inteligencija može da stvara umetnost? Upoznajte DALL E (фото 2)

Nedavno je doneta odluka da se pristup ograniči na unapred izabrane beta korisnike zbog zabrinutosti oko etike i bezbednosti, a za više od milion ljudi na listi čekanja, jedini način da prošire svoju kreativnost je da uđu na DALL-E Instagram sa zahtevom. Postoje pravila za podnosioce zahteva - slike javnih ličnosti su zabranjene, kao i bilo šta uvredljivo, uključujući golotinju i nasilje. Nedavno je softverski inženjer Boris Dayma razvio novi sistem, nazvan DALL-E Mini, koji je postao viralan. Korisnicima je bilo dozvoljeno da podnesu upite koji su na originalnoj mreži zabranjeni, pa ako želite da vidite Obamu kako pravi palačinke u svemiru ili Madonnu kako plače u autobusu, iako su rezultati na ovoj mreži mutniji i generalno slabijeg kvaliteta u odnosu na original, možda vam se ova verzija više dopadne. Zbog zabune, a na zahtev OpenAI-a, DALL-E Mini je preimenovan u Craiyon.

Da li veštačka inteligencija može da stvara umetnost? Upoznajte DALL E (фото 3)

Ono čemu se osnivači nadaju jeste da će osnažiti ljude da se kreativno izraze, kao i da će nam ovaj sistem pomoći da razumemo kako AI sistem vidi i percepira naš svet, što je ključno za stvaranje veštačke inteligencije koja koristi čovečanstvu. „Postojalo je verovanje da je kreativnost ta duboko posebna, jedina ljudska stvar“, objasnio je Sam Altman, izvršni direktor OpenAI-a. "Možda to više nije tako tačno", dodao je. Gledajući u ove slike, nema sumnje da je u pravu.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor