Pretraga

Umetnost i muzika su se preselile online i sada žive na ovim mestima

Tekst: BURO.

Da je lako živeti u savremenom svetu, nije. Pogotovo nije lako živeti u ovoj godini, sa svim preprekama koje potura, ali kako samo ušli u osmi mesec 2020. reklo bi se da se nekako i navikavamo. I mora se priznati da koliko god nam nekada i odmaže, bez tehnologije teško da bismo sve ovo pregurali. Većina ljudi provodi zapanjujuće veliku količinu vremena na internetu svakog dana i  totalno je jasno da živimo u svetu u kom računamo na ekran da nam ponudi sve što nam je potrebno. Preko njega radimo, komuniciramo, zaljubljujemo se, ostajemo u kontaktu sa prijateljima i porodicom, čitamo novine, idemo u radnju, idemo u bioskop, igramo igrice, i samo je bilo pitanje trenutka kada ćemo poželeti još nešto. Neka iskustva koja nam ovih dana najviše nedostaju, neke male velike radosti koje su nam već neko vreme uskraćene, neka neformalna okupljanja, neku muziku, neka događanja… šta kažete, koncerti?

Umetnost i muzika su se preselile online i sada žive na ovim mestima (фото 1)

Kreativna ekipa već neko vreme intenzivno deluje u online polju jer ako neko prvi oseća vibracije zajednice, promene i nove potrebe to su oni. Umetnici širom sveta već mesecima unazad otvaraju svoje studije za virtuelne posete, i na taj način pričaju o svojim radovima i predstavljaju nove projekte. Od Metropolitan muzeja do Louvrea i TATE-e, galerije i muzeji su se preselili online i otvorili svoja virtuelna vrata posetiocima sa svih meridijana, a čak su se i sajmovi pridružili ovoj igri shvativši da budućnost leži u novim iskustvima koja se nude preko ekrana. Virtuelne prostorije su privukle stotine hiljada posetilaca, i Art Basel Hong Kong je ove godine imao jedno od najposećenijih izdanja, jer su mnogi koji nikada u normalnim uslovima ne bi bili u mogućnosti da odu u Hong Kong i posete sajam, sada imali priliku da to učine. Nije tačno da nas ekran razdvaja, samo ako znamo kako da ga koristimo.

Nije ni tačno ni da je “video killed a radio star”. To smo svi do sada uvideli, a zapravo je i suprotno. Muzičke zvezde su postale jednake filmskim zvezdama od kada možemo da ih i gledamo i slušamo. Onoliko koliko pomeraju granice i definišu naš muzički ukus pomeraju i granice estetike, stila i nastupa. To je doduše i pitanje energije, i razlog zašto slušanje muzike na laptopu nikada neće moći da bude jednako slušanju koncerta uživo, što je ono za čime svi pate mesecima. Kako leto odmiče (još nekoliko nedelja i to nam je za ovu godinu prijatelji) sve smo sigurniji da ni jednom nećemo osetiti kako je to kada neko sa scene pošalje svu svoju energiju ka publici, a publika oduševljeno prihvati. Kada lelujaš u atmosferi nošen ritmom omiljene muzike i njišeš se u najboljim ritmovima na letnjem povetarcu. Ili možda hoćemo?

Umetnost i muzika su se preselile online i sada žive na ovim mestima (фото 2)

Da, možda jeste istina da pustiti plejlistu da se vrti nije isto kao otići na koncert omiljenog izvođača, ali to samo znači da nam to više i nije dovoljno. Situacija u kojoj se nalazimo jeste izazovna, ali je ujedno i prilika da se razmišlja mnogo dalje i mnogo unapred na svim planovima, i zapravo je pravi trenutak da se istraže svi oni uglovi i krivine neočekivanog i jedinstvenog. Rečju, možda nemamo koncerte i live nastupe na koje idemo ali postoje načini da oni dođu kod nas, i mnogo prilika da se istražuje, a muzika i izvođači sada imaju šansu da ponude publici nešto istinski posebno. Jedinstven i neponovljiv performans, što je YouBox shvatio bolje nego iko. YouBox je prva regionalna aplikacija koju je pokrenuo tim profesionalaca iz različitih oblasti i koja sve što želimo od muzike u ovim danima (a i inače) uvezuje na jedno mesto. Jer naravno da nam je, u trenucima kada je sve ograničeno, neophodno da ono što volimo bude superdostupno. Svi želimo da za nova izdanja saznamo prvi, svima je važno da ostanemo u toku i ispratimo nove spotove, svi želimo da na najbližem uređaju imamo omiljene pesme za sve down trenutke kojih je tušta i tma, a još više želimo da ne moramo da idemo na milion adresa i aplikacija za isto. Ako to još prate i nastupi uživo koji nam sada zvuče kao najveći luksuz, i kojih je na ovoj platfromi do sada za manje od tri meseca bilo preko 10, onda je takav paket sve što nam treba. Kada smo većinom čula vezani za ekran, i kada je ekran postao prozor u svet u svakom smislu, onda taj svet mora da bude onakav kakvim ga YouBox čini. Kvalitetan, sadržajan, raznovrsan, tačan, brz, inovativan, dostupan, i što je najvažnije od svega, živ.

Umetnost i muzika su se preselile online i sada žive na ovim mestima (фото 3)

Jer, za pozitivnu promenu nije potrebna revolucija, već evolucija. Pametno i usavršeno prepakivanje poznatih formata kao što su online svet, i iskustvo koncerta, u jedinstveno iskustvo u kome zabava i dobar provod više ne zavise ni od čega. Jedino zavisi u kom pravcu mi želimo da idemo. Da li ćemo YouBox da koristimo da svoje trenutke mira upotpunimo plejlistom omiljenih pesama koju tu možemo sami da sastavimo, ili smo pre raspoloženi za iznenađenja i avanturu istraživanja novih izdanja i novih spotova, ili za dah prave letnje zabave uz koncerte pod zvezdama koji nas prate gde god da se nalazimo, ili pak da mi budemo u glavnoj ulozi, budući da se uskoro planira uvođenje opcije koja korisnicima pruža mogućnost da shareuju svoja izvođenja? Kako god bilo, jedno je sigurno, muzičko leto je spašeno!