RealNO: TEK SADA SHVATAM

  11.09.2023.
  RECOMMENDED

  Foto: Jelena Dragutinović Džela

  Postoje krovovi stambenih solitera koji su javni. Bar su bili. Na njih je mogao svako da se popne, ne samo stanari. Među mnogima od takvih, jedan je na Topčideru, između Hajdparka i JNA, drugi na Novom Beogradu, sa velikim slovima jedne multinacionalke, treći na početku Zemuna, na keju… Šta smo tu radili? Sticali širinu. Sa visine. Ono što ne može na fakultetu. 

  Fakultet ne garantuje širinu i visinu. Ali je potreban. Postoji ona debata o mom faksu, FPN-u, o tome da li je neophodan onome ko želi da se bavi novinarstvom. Novinarstvo je zanat, kažu. S ove tačke gledišta, gotivim svoj fakultet i drago mi je što sam ga završio, premda sam u vezi s ovakvom ocenom imao dvojbu tokom studiranja. 

  Ipak, fakultet znači da si istrajao, da si bio disciplinovan da uradiš stvari protiv sebe. Nemoguće je da ti je svaki predmet prijao. Ali si istrajao. Što je važno za dalje, za život, i pravi razliku u poslu – da istraješ kada ti se ne dopada. 

  Nerviralo me je što 80 odsto predmeta počinje s Antikom. Sada mi je i zbog toga drago. Možda smo u medicini odmakli mnogo u odnosu na „prvog“ lekara Hipokrata, ali u lepoti, ideji kao lepoti i lepoti kao ideji, komponenti važnoj za dobro novinarstvo, uopšte nismo odmakli od Platona. Živeo „plećati“. 

  Ipak, šipka za široka leđa nije bila na faksu, nego na krovu.

  Možda smo u medicini odmakli mnogo u odnosu na „prvog“ lekara Hipokrata, ali u lepoti, ideji kao lepoti i lepoti kao ideji, komponenti važnoj za dobro novinarstvo, uopšte nismo odmakli od Platona. Živeo „plećati“

  Jasno mi je i zašto su umetnici gotivili ćaleta, automehaničara. Tek sada shvatam zašto je njegov auto-servis na Senjaku, sa podom ulepljenim od motornog ulja i vazduhom premazanim benzinom, privlačio slikare i profesore, neretko i više nego što ih je privlačio atelje sa štafelajem ili učionica sa kredom. Ćale i servis bili su beg od sujete. Što vlastite, to i tuđe.

  Auto-servis pojednostavljuje stvari. Ili si popravio kvar, ili nisi. Proizvoljnost je minimalna. Zato su umetnici gotivili ćaleta i servis. Tek sada shvatam.Za širinu je važno da izađeš iz kruga u kom si. Ali da ne zaboraviš da mu se vratiš. 

  Saznaj više:
  Povezani članci: