RIP Pesma leta 1923-2023.

  18.08.2023.
  RECOMMENDED

  Neke pesme čine da osetiš so na koži, makar bila sredina januara i sneg do zuba. Neke imaju miris pice sa kioska pored plaže, druge sećaju na prvi poljubac, kratke afere i dugo preboljevanje, vrele noći i hladno neodgovaranje na poruku, sve što leto nosi. Pesme to rade, spakuju se u negde u potiljak, sa sobom i gomilu slika, pa kada krene na radiju, krene i osećaj niz kičmu.

  Koja pesma ti je obeležila prvo letovanje sa dečkom? Sećaš li se šta je društvo slušalo prvi put kad ste išli busom sami na more? Da li pamtiš tatin izbor u kolima ili šta je sestra pored tebe slušala na svom iPodu dok ste čekali na granici?

  Možda ne svojom voljom, ali svako leto ima svoju pesmu. Bar je tako do sada bio slučaj. Nekada su to sasvim lični primeri, ali imamo i kolektivno tri minuta koji nas vraćaju kroz vreme. Svakog leta postoji jedna pesma koja iskače iz frižidera, bilo kućnog, bilo onog za sladolede na ulici. Pesma leta nije isto što i letnji hit. Hitova bude mnogo, ona je samo jedna.


  Pesma leta je polu-zvanični termin u muzičkoj indutriji, odnosno pop kulturi. Odnosi se na pesmu koja je bila kulturološki i komercijalno dominantna u periodu od kraja maja do početka septembra date godine. Termin je korišćen i ranije, ali je posebnu pažnju dobio tokom devedesetih, kada je počeo i da se monetizuje. Početkom dvehiljaditih, praktično je nastalo takmičenje u medijima ko će poneti tu titulu. Poslednjih godina, fragmentacija muzičkih izvora otežala je dominaciju samo jedne pesme i sve je teže utvrditi „pobednika“.

  Pre tačno deset godina, „Get Lucky“, neprikosnovena! Niko to ne dovodi u pitanje. „Lambada“ je i dalje letnji hit, ali je 1989. godina ne samo bila dominatna sonično, već je uticala na modu. Pesma leta ne mora da ima preterano smisla, ali je koreografija poželjna. Leto ’99, uz „Livin’ la Vida Loca“ mrdao je kukovima Ricky Martin, ali i ceo svet. Trinaest godina kasnije, 2002. godine svi smo mahali uz „Aserejé“, grupe Las Ketchup.

  Prva zabeležena Pesma leta je Yes! We Have No Bananas iz davne 1923. godine! Nastala je iz šale, ali je njen notni zapis sada javno dobro i deo istorije. Simbol je društvenih promena, ali i sećanje na veliku nestašicu omiljenog voća zbog bolesti biljke koja je krenula iz Paname. Kako god da je nastala, na kraju su je svi te godine kada je izašla pevali kao mi pre petnestak „California Gurls“ od Katy Perry.

  Pesma zime ne postoji, zbog toga što smo leti više napolju, šanse su veće da doživimo zajedničko iskustvo. Češće smo u komunalnim prostorima, izloženi muzici koja nam se servira. Ista pesma išla je na radiju, sa zvučnika tržnog centra ili kluba. Danas, svi na ulici imaju svoje slušalice, ali je teško da dve osobe slušaju isti žanr, kamoli istu pesmu.


  Magazin Time je još 2020. godine konstatovao da je i Pesma leta žrtva pandemije. Držala se još malo, ali je sada vreme da proglasimo njenu smrt. Izolacija je onemogućila da zajedno slušamo muziku, a paralelno doprinela ekspanziji TikToka koji je dodatno smanjio raspon pažnje i počeo da vadi najrazličitije opskurije i nudi im viralnost.

  Nema ove godine ni jedne koja bi mogla da bude kandidat, iako u mojim bablovima i na mom fyp-u recimo „Padam, Padam“  vlada. Daleko je od globalne dominacije, ali ovih dana sa sandtreka za Barbie polako izdvajaju Charli XCX. Iako njen „Speed Drive“ ima sve adute potrebne za Pesmu leta 2023, na trenutke se čini da je popularnija Goslingova „I’m Just Ken“.

  Učinilo mi se da je imamo kada sam u supermarketu video neke kako se deca sa mamom raduju kad je krenula „Makeba“, ali je to bio izolovan slučaj. Selena Gomez sa „Calm Down“ je impresivna na nekoliko tržišta i dalje, ali nema kulturološki značaj. Taylor Swift dominira celokupnom diskografijom ove godine, ne samo jednim hitom.

  Ako bih mooooorao da krunišem ove godine jednu, bila bi to (It Goes Like) Nanana. Deluje toliko jednostavno, ali jednostavno radi. Jedina je koju sam čuo na toliko različitih mesta i video kako u trenutku ozari masu. Postoje ljudi koji je spore zbog jednostavnosti, ali najuspešnije stvari obično tako izgledaju i upravo je u tome njihova čar.

  Utvrdili smo da je nemoguće naći jednu zbog koje ćemo se svi sećati gde smo biti 2023. godine, pa zato nudim čitavu plejlistu koja može da vam oplemeni ovo leto. Kao i svakog petka, osvežavam BURO. x Vojkan Bećir plejlistu novitetima. Ko zna, možda se pojavi neki kasni kandidat za PL23. Svakako su tu neki letnji i viralni hitovi, čarttoperi i druge pop zanimljivosti birane samo za čitaoce Buro-a.

  Saznaj više:
  Povezani članci: