Ako knjige progovore: Sve je REŠIVO

  15.03.2024.
  RECOMMENDED

  Sve je rešivo

  Sve je rešivo

  Sve je rešivo

  Sve je rešivo

  Sve je rešivo!!

  Najvažnije reči u ovom univerzumu jesu reči koje kažete sami sebi.

  I NAJLEPŠE RUŽE IMAJU TRNJE

  Život je pun uspona i padova. U jednom trenutku osećate da vam je sve kristalno jasno, a već u sledećem upoznate ljude koje bi bilo bolje da ste upoznali u nekom drugom životu ili da ih nikada niste sreli. Buket izazova koje nam život šalje na kućnu adresu zapravo su lekcije koje treba da prevaziđemo, ostajući mirni.

  Život je poput bašte najlepših ruža, ali i one imaju trnje koje može da ubode. Nije uvek lako dogovarati poslovne angažmane, nije lako vaspitavati decu dok ih zapljuskuju nekultura i nemoral, nije lako ostati prijatelj u svetu koristoljublja, nije lako biti optimista kada su svi oko vas tužni.

  Ako me je život prethodnih nekoliko meseci nečemu naučilo, to je da se sve može promeniti za tren, da ništa ne možemo da predvidimo i da ni na koga ne možemo da se oslonimo, sem na sebe. Kako reagujemo, tako ćemo se osećati, a ja biram da budem optimistična i da verujem da su date okolnosti za moje najveće dobro. 

  BITI OPTIMISTA

  Ali biti optimista ne znači ignorisati stvarnost. Biti optimista je moj način razmišljanja koji mi pomaže da se nosim sa izazovima, pritiscima, stresom.

  Negde sam pročitala da je „nauka dokazala kako oni sa optimističnim razmišljanjima imaju bolje kardiovaskularno zdravlje, jači imuni sistem, zarađuju veći prihod i imaju uspešnije veze.” Zašto bih se onda suprostavljala nauci? Neki od nas su optimisti po prirodi, drugi se uče da na život gledaju optimistički. Svako može biti optimista ako pronađe svrhu u poslu i životu. Kada živimo i radimo sa svrhom, osećamo se ispunjenije i bolje, spremniji da vidimo čašu „polu punu“.

  Svet u kojem živimo se iz dana u dan menja i mnoge promene su van naše kontrole. Kada sagledamo sve iz pravog ugla shvatamo da je jedina konstanta promena. 

  Nisam uspešna u svemu što radim, ali danas drugačije prihvatam neuspeh, u odnosu na vreme kada sam imala 25 godina. U doba Instagrama na kojem se sa pratiocima deli samo najbolji deo života, ugao u kojem ćete videte bogatstvo i sjaj, stvarni život je nefiltriran i kao takav još zanimljiviji. I nije važno da li ćete trčati, hodati, puzati, bitno je kretati se napred. 

  SVE JE REŠIVO

  Nedavno sam u jednom dahu pročitala knjigu Mari Forleo Sve je rešivo. U trenutku životne prekretnice ova rečenica i ova knjiga došle su mi kao svetlost koja mi je trebala na putu. Ovo je knjiga koja mi je pomogla da otkrijem srž onoga što mi je potrebno kako bih imala bolji život, i lični i profesionalni.

  Ovo je jedinstvena knjiga koja mi je dala smernice kako da se krećem napred i napravim promenu na bolje. Ovo nije još jedna knjiga o samopomoći, ovde autorka sa nama, čitaocima, deli sopstveno iskustvo, ali i mini vežbe koje su mi pomogle da krenem u akciju. Optimizam koji sam osetila čitajući redove knjige Sve je rešivo je toliko zarazan da se preslikao na mene. Moji strahovi nestali su rečenicom da je sve rešivo i da sam spremna da ostvarim svoj san. Duboko u svom srcu znam da mi je suđeno da uspem, da sam spremna da uradim mnogo više od onoga u čemu sam trenutno i da sam spremna za ekspanziju sopstvenog potencijala. 

  Kao strastveni čitalac mogu da posvedočim da je ovo jedna od najboljih knjiga o ličnom razvoju. Posle čitanja sam osetila dobru energiju i puno nade, a alati su čvrsto zasnovani na neuronauci i nauci o ponašanju. U meni je probudila radoznalost, uzbuđenje i nepokolebljivo uverenje da je sve rešivo, da se sve može odgonetnuti, ako se potrudimo da shvatimo kako. 

  Ovo je priča o uspehu iz stvarnog života u kojoj se prepliću uspeh, neuspeh, mudrost, lekcije koje će vam pomoći da se oduprete izgovorima. „Sva uverenja su izbor, a izbor uvek možete promeniti“.

  Promeniti svoj način razmišljanja, znači, usuditi se da promenite svoj život. Kao preduzetnica poslednjih nekoliko godina imam laptop i san i ne dozvoljavam da mi bilo ko stane na tom putu. Čak i kada je teško, kada i prijatelji počnu da sumnjaju u mene, kada je na računu više paučine nego novca, ostajem optimista da ostvarim svoj san. Svetu su potrebni sanjari – žene i muškarci dovoljno hrabri da se bore za svoje snove. 

  POMERI GRANICU

  Naši najdraži trenuci su upravo oni u kojima pomeramo svoje granice, a ne naizgled prijatna, poznata iskustva u kojima mehanički radimo iste stvari. To je lekcija koju ponekad zaboravim kada se suočim sa izazovnim situacijama, ali posle bure, kada se sve smiri, zaključujem da su mi ti trenuci života najdragoceniji. 

  Kada sam prestala da se brinem zbog naizgled velikih stvari i udovoljavam ljudima, kada sam se sklonila od toksičnih ljudi i počela da brinem o sebi, kada sam izašla iz svoje zone komfora i promenila perspektivu postala sam jača. Dovoljno jača da uklonim blokade koje su me sprečavale da budem bolja verzija sebe.

  Ja verujem da je moguće živeti u potpunosti srećno, kreativno, zadovoljno, bez destruktivnog nagona ambicija i upoređivanja. Živim tako da ne uništavam živote drugih, niti bacam senku na njihov put. Živim tako da svojim radom kreiram lepotu. Ja, obična žena, živim s mišlju da sve može da se reši. Radim ono što volim i ne moram da se dokazujem. Ne odlazim na posao da bih zaradila platu, ili zato što društvo to očekuje od mene. Ako danas mogu da se smejem, uradim nešto što volim, posadim drvo ili napišem kolumnu, i ne upoređujem se sa drugima, znam da sam na dobrom putu.

  Saznaj više:
  Povezani članci: