Fan ste istorijskih drama? Predlažemo sledećih 5 korejskih ostvarenja

    14.07.2024.
    RECOMMENDED

    Ako ste ljubitelji korejskih serija i fan ste istorijskih drama, stvar je jasna – korejske istorijske drame, poznate kao sejdžuk, ćete obožavati. Radnja istorijskih K-drama odvija se u periodima raznih dinastija, uglavnom Goryeo (982 – 1392) i Čoson (najdugovečnija korejska dinastija koja je vladala od 1392. do 1910), mada ima i onih koje prikazuju epohe u novijoj korejskoj istoriji.

    Ako još uvek niste ogledali nijednu istorijsku K – dramu, nemojte da vas od toga odvrate naivni posteri, melodramatični trejleri ili opisi radnje na IMDB-u, u pitanju su ostvarenja koja će zadovoljiti najzahtevnije gledaoce. Odabrali smo 5 istorijskih K – drama sa kojima možete da započnete svoju gledalačku avanturu.

    5 odličnih istorijskih K – drama
    k drama

    100 Days My Prince (2018)

    Doba: Čoson era (1392-1910)

    Glumci: D.O, Nam Ji-hyun, Kim Seon-ho, Han So-hee

    Radnja: Ovo je istorijska K – drama za sve one koji traže opušteniju romantičnu komediju a da se dešava u epoh. Lee Yul (D.O.) i Hong-shim (Nam Ji-hyun) zavoleli su se još kao deca, ali su zbog tragičnih događaja razdvojeni. Šesnaest godina kasnije, Lee Yul je hladnokrvni princ koji nalaže da svi Korejci spremni za brak moraju da se venčaju. U međuvremenu, Hong-shim je najstarija neudata žena u zemlji i suočava se s mogućim kaznama jer odbija da se uda. Nakon što preživi pokušaj atentata, Lee Yul doživljava amneziju i biva spašen od oca Hong Shim, i, izgubivši pamćenje, nudi se da se oženi Hong Shim.

    Alchemy of Souls (2022–2023)

    Doba: Fikcija, ali se dešava u Čoson eri (1392-1910)

    Glumci: Lee Jae-wook, Jung So-min, Go Youn-jung

    Radnja: Ova fantazija odvija se u magičnoj zemlji Daeho, koju naseljavaju magovi. Dok je u bekstvu, majstorica- ubica Nak-su (Go Yoon-jung) prenosi svoju dušu u novo telo da bi se prikrila, ali nesvesno bira Mu-deok (Jung So-min), služavku koja je previše slaba da bi se bavila magijom. Bez pristupa svojim moćima, glavna junakinja uskoro sreće Jang Wook-a (Lee Jae-wook), naslednika porodice magova koji ne može da pristupi svojim moćima zbog kletve. Jang Wook odlučuje da će Nak-su biti njegov učitelj i sredstvo za uklanjanje njegovog uroka.

    Gyeongseong Creature (2023– )

    Doba: 1945, za vreme japanske okupacije grada Gyeongseong (današnji Seul)

    Glumci: Park Seo-joon, Han So-hee, Kim Do-hyun, Kim Hae-sook

    Radnja: Ovaj istorijski horor-triler (sa romantičnim crticama) smešten je u poslednje dane japanske okupacije Koreje. Zlokobni general Kato (Choi Young-joon) premešta svoje zastrašujuće „stvorenje,“ monstruozni rezultat ljudskih eksperimenata, u Gyeongseong. U međuvremenu, neobičan par traži nestale žene: vlasnik preduzeća Jang Tae-sang (Park Seo-jun) dobija zadatak da pronađe ljubavnicu komesara, dok privatna detektivka po imenu Yoon Chae-ok (Han So-hee) dolazi u Joseon u potrazi za majkom koja je nestala pre 10 godina. Stranci se udružuju kako bi pronašli žene, što ih vodi pravo ka Katovom monstruoznom stvorenju (i, naravno, počinju da se zaljubljuju jedno u drugo).

    Kingdom’ (2019–2020)

    Doba: 17. vek, dinastija Čoson

    Glumci: Ju Ji-hoon, Bae Doona, Ryu Seung-ryong, Kim Hye-jun, Kim Sung-kyu

    Radnja: Hvaljena horor drama kombinuje južnokorejski trend zombija sa politikom iz doba dinastije Čoson. Stravična kuga je zahvatila zemlju, čak je stigla i do kraljevske palate. Da bi istražio misterioznu bolest i osigurao svoje mesto na prestolu, prestolonaslednik Lee Chang (Ju) radi sa dva lekara, Seo-Bi (Bae) i Yeong-Shin (Kim Sung-kyu), koji prate bolest. U međuvremenu, trudna kraljica (Kim Hye-jun) i izdajnički glavni državni savetnik (Ryu) kuju zaveru da preuzmu presto za sebe.

    Moon Lovers: Scarlet Heart Ryeo (2016)

    Period: Sredinom 900 -e, Goryeo dinastija

    Glumci: Lee Joon-gi, IU, Kang Ha-neul, Hong Jong-hyun, Nam Joo-hyuk, Byun Baek-hyun, Kim Ji-soo, Kim San-ho.

    Radnja: I ova K – drama kombinuje elemente istorijske fikcije i fantazije. Radnja serije smeštena je u periodu dinastije Goryeo, kada Hae Soo, moderna žena, neočekivano putuje u prošlost. Hae Soo se budi u telu tinejdžerke iz Goryeo ere, gde se suočava sa složenim životom u kraljevskoj palati. Serija prati njene susrete sa brojnim prinčevima, uključujući misterioznog i opasnog četvrtog princa, Wang Soa. Kako se razvija zaplet, Hae Soo se bori sa političkim intrigama i sukobima za tron. Emocionalne veze i ljubavni trouglovi dodatno komplikuju njen život u prošlosti. Serija istražuje teme ljubavi, izdaje, prijateljstva i moći. Hae Soo mora da pronađe svoj put u svetu gde su opasnosti i neizvesnosti stalno prisutne. „Moon Lovers: Scarlet Heart Ryeo“ je poznata po emotivnoj dubini, prelepim kostimima i scenografiji, kao i odličnoj glumačkoj ekipi.

    Fotografije: Pinterest, Instagram

    Saznaj više:
    Povezani članci: