Ana Protulipac povodom svog novog EP-a: Ljubav nije uvek romantična

    Razgovarali smo sa Anom o njenom novom EP-u, muzici i budućim planovima.
    03.04.2024.
    RECOMMENDED

    Pesma “Svetla”, mlade alternativne muzičarke Ane Protulipac opisuje trenutke kada smo izgubljeni u zaljubljenosti, van realnosti, prostora i vremena, dok istovremeno donosi povremenu zapitanost nad tim da li je ljubav prava i da li može da traje.

    Ona predstavlja nežan i romantičan pristup preispitivanju u ljubavi i teškoći da se prepustimo. Atmosfera ove pop pesme je vedra, zamišljena, pomalo detinjasta. Lagani tempo asocira na spontani pokret zaljubljene osobe koja hoda ulicom dok zaneseno zviždi i pevuši.

    Snapinsta.app 432744389 7171225832931619 5469149563775988460 n 1080

    Ko je Ana Protulipac?

    Ana je svoju muzičku karijeru započela kao basistkinja raznih domaćih muzičkih sastava, zadržavajući ljubav prema pevanju i izražavanju kroz spoj sviranja i pevanja. Završila je Srednju muzičku školu “Stanković” na odseku za jazz pevanje, kao i na odseku za teoriju muzike. Formalno obrazovanje nastavila je na Filozofskom fakultetu u Beogradu gde je završila osnovne i master studije psihologije.

    Paralelno je svirala bas gitaru u bendu IrieFM, kao i u drugim pop, soul i blues sastavima koleginica Katarine Pejak i Ane Ćurčin (Ana & The Changes), a takođe je vokal u nedavno nastalom domaćem bendu Poinciana Feels.

    Ana Protulipac

    Pored muzike, bavi se i Geštalt psihoterapijom i radi kao psiholog u Muzičkoj školi “Dr Vojislav Vučković”, što predstavlja spoj njene ljubavi prema muzici i psihologiji.

    Pesma “Svetla” predstavlja njenu prvu autorsku pesmu kojom najavljuje i svoj prvi EP koji je stvarala zajedno sa svojim dugogodišnjim prijateljima i muzičkim saradnicima.

    Koliko dugo se baviš muzikom? Da li možeš ukratko da nam se predstaviš?

    – Još tokom detinjstva sam spontano počela da se bavim muzikom, zbog čega sam odlučila da naučim da sviram gitaru. Nakon toga sam se opredelila i za srednju muzičku školu, gde sam završila džez pevanje i teoriju muzike. Značilo mi je formalno muzičko obrazovanje, ali mi je još značajnije bilo to što sam u tom periodu počela da sarađujem sa drugim muzičarima, svirajući bas gitaru u različitim domaćim muzičkim sastavima kao što su irieFM, Ana Ćurčin (Ana & The Changes), Katarina Pejak, Poinciana Feels, ženski Beyonce tribute bend…

    Uživam u ulozi basistkinje, ali je i dalje prisutna moja ljubav prema pevanju, što me je i motivisalo da se izrazim kroz svoju autorsku muziku.

    Snapinsta.app 400634018 720597076175413 8635090711107788507 n 1080

    Koje su bile glavne inspiracije za numeru Svetla?

    – Pesma “Svetla” opisuje preispitivanje u ljubavi, odnosno želju da joj se prepustimo, ali i brigu i razmišljanja koja nas sprečavaju da budemo potupno prisutni. Iako je muzika vedra i reči većinski govore o lepoti prepuštanja, kroz tekst se povremeno pojavljuju sumnja, strah i povlačenje. Pesma oslikava to kako ljubav nije uvek romantična i jednostavna, kada se naši strahovi umešaju u nju.

    Nakon ovog singla sledi i EP izdanje – šta možemo od njega da očekujemo?

    – EP izdanje je za mene posebno važno jer pruža širu sliku i kontekst koji će publici omogućiti da me bolje upozna i oseti moj muzički senzibilitet. Pored pesme “Svetla”, EP izdanje će sadržati još tri pesme koje su takođe nežne i emotivne, a čini mi se da tekstovi govore o temama koje su mnogima bliske.

    Snapinsta.app 432406072 1143349373346628 1771449728905546634 n 1080


    Koji su planovi za dalje? Šta nam spremaš – nastupi, neka dodatna izdanja?

    – Za sada je fokus na ostalim pesmama sa EP izdanja i na spotovima koji će ih pratiti. Volela bih da sve pesme, zajedno sa vizuelnim izrazom, čine jednu usklađenu celinu kroz koju će biti jasan moj muzički pravac. Nadam se da će nakon toga uslediti i nastupi, na kojima ću i uživo preneti atmosferu sa EP izdanja.

    4 Foto Milos Savic

    Pored toga, očekuju nas i dve saradnje – zajednička pesma sa pop sastavom Retrospektiva, kao i duet sa novom mladom umetnicom Janom Đorđević, poznatijom kao nekonaj. Naravno, pored mog autorskog projekta, nastaviću da sviram i pevam i u drugim muzičkim sastavima, kao i do sada, s obzirom na to da uživam u razmeni sa drugim izvođačima i u raznovrsnosti njihove muzike.

    Omiljena numera svih vremena? Jedna samo – znamo da je teško.

    – Za mene je to pesma “Wonderful” od Lianne La Havas, koja mi je istovremeno i omiljena kantautorka i inspiracija za moje muzičko stvaralaštvo. Znajući koliko meni znači njena muzika, poželela sam da i ja podelim svoju muziku sa drugima i na taj način se povežem sa njima.

    5 Foto Milos Savic

    Nešto za kraj?

    – Volela bih da naglasim važnost podrške i ohrabrivanja muzičara, kao i drugih umetnika, prilikom započinjanja autorskog rada. Mislim da je stvaranje autorske muzike, kao i bilo koje druge umetnosti, poseban i predivan način izražavanja sopstvenih emocija, razmišljanja i komunikacije sa svetom.

    Istovremeno, to je proces koji podrazumeva veliko izlaganje i deljenje ličnih tema sa velikim brojem ljudi. Zbog toga je važna podrška i međusobna saradnja, bez čega je sve mnogo teže. Mislim da je takođe važno da se ne zaustavljamo u traženju saveta i pomoći i stvaramo svoju mrežu podrške, kao i da podržavamo druge.

    Foto: Instagram, PR

    Saznaj više:
    Povezani članci: