9 stvari koje ćemo pamtiti sa festivala Dev9t 2019.

    30.06.2019.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/06/devet_cover.jpg

    Već smo utvrdili da je leto za BURO redakciju jasna asocijacija na festivale (nadamo se da ste pomno proučili naš detaljan vodič, ako niste, odmah to učinite), deo tima obožava muzičke, deo najrađe ide na dnevne festivale, a ostatak posebno ceni kad u okviru festivala postoji i art program.

     

    Zato smo odlučili da provedemo nekoliko dana na beogradskom festivalu „Dev9t“, kako bismo vam približili o čemu se zapravo radi i zašto i tu manifestaciju treba da upišete u svoje kalendare.

     

    Održava se već pet godina u prostoru Stare Ciglane i obuhvata sve vrste umetnosti, dok je tema ovogodišnjeg bila „Alhemija“. Obišli smo razne stejdževe, tumarali i levo i desno, promatrali skulpture, sedeli na travi, pijuckali vino, isprobavali body art, čitali tarot… I evo liste naših dev9t favorita!

    MONOLINK

     

    Nije prvi put da se povlače paralele između festivala „Dev9t“ i „Burning Man-a“, ali ove godine još jedna stavka može da se doda na tu listu. Monolink! Bilo je dosta dobrih nastupa ove godine, ali činjenica da je Steffen Linck, poznatiji kao Monolink, prošle godine nastupao na „Burning-u“, a ove se našao na domaćem line-upu, nešto je kao klimanje glavom i znak da se Dev9t razvija u dobrom smeru i da postaje sve relevantniji. Kao deo berlinske elektronske scene, Monolink je brzo po početku svoje karijere raskrstio sa klasičnim DJ setovima, i razvio svoj stil koji je kombinacija instrumentala i vokala uživo. Jedinstveni zvuk, mešavina američkog elektro-popa i berlinskog underground tehna, i gotovo hipnotički ritam i vokali. Apsolutno predivno, i nismo bili sigurni šta prvo da radimo da se smejemo, plačemo, đuskamo, skačemo, ili sve od navedenog – u isto vreme!

    BARUKA CRAFT

    Foto: Ružica Milojević

     

    Ovaj brend koji smo otkrili pre nekog vremena, ali nas je njihovo pojavljivanje na ovom festivalu još jednom podsetilo zašto su ove devojke toliko sjajne i koliko je bitno da pričamo i radimo sve što je u našoj moći da smanjimo eco haos koji smo napravili. BARUKA je nastala iz želje i entuzijazma tima devojaka koje traže praktične načine da smanje nerazgradivi otpad u svojoj okolini. U svojoj nameri i te kako uspevaju, ujedno stvarajući ne samo korisne proizvode već i vrlo, vrlo lepe proizvode. BARUKA je skraćenica od osnovnih elemenata koji su neophodni za komade koje prave: BA za bambus, RU za ruke i KA za kanap. To je sve što je potrebno! I lepo i eco i korisno.

    FINE DINING

     

    Večera u Fine Dining maniru nije nešto što ćete očekivati od ovakvog tipa festivala, ali baš zato i volimo „Deve9t“ – neočekivano je njihov lajtmotiv. Tokom svih devet dana organizovana je fina večera za devet ljudi, kad kažemo fina mislimo na devet odličnih sledova. A tu simfoniju ukusa koju je priredio Salon Fine Dining pratila su vina Srpske kuće vina. U praksi je to značilo da prođete do rampe kroz šaš, skrenete levo u prašinu, prođete žirafe, zatim tepih i spajdermena na podu i kristalni luster na plafonu, popnete se stepenicama sve do kraja čudne instalacije od cigala na čijem vrhu vas čeka postavljen sto i transparentne Tiffany stolice. A zatim kreće džongliranje ukusima i mirisima uz muzičku podlogu sa festivala, uz pratnju letnjeg zalaska. Zaista jedinstveno iskusvo koje ćemo dugo pamtiti!

    PIROs STREET ARTIST

    Foto: @piros.rs

     

     

    Moramo priznati da svake godine, kada su u likovni radovi u pitanju, nekako ispadne da najveću prednost dajemo grafitima. Uvek je puno sjajnih radova na zidovima koje potpisuju neka od zvučnijih imena street art scene, i koji neverovatno entuzijastično pristupaju ovim zadacima. Možda zato što slušamo “Let It Happen” na repeat ovih dana, ali ove godine neko posebno mesto dobija Pirosov tornado, a Piros tag je svakako jedan od onih koje već pratimo, i nastavićemo.

     

    I heard about a whirlwind that’s coming ‘round.

    Foto: Mina Pavlović

     

    Omiljene sestre su razume se, one čudnije, a ove čudne sestre pratimo dovoljno dugo da možemo još jednom da potvrdimo da smo srećni što su deo naše drag scene i da se iskreno radujemo svakom njihovom nastupu. Ovaj neformalni kolektiv drag performera smo navikli da viđamo u raznim izdanjima i sastavima, a ovaj put su nastupale Dekadenca, Valery Candy i Alex Electra. Dekadenca donosi spoj ljubavi prema sceni, mjuziklu, brodvejskim i holivudskim divama koje su “veće od života”, Valery Candy sve što je over the top, a Alex Elektra zna kako se rastura scena i zavodi publika i to je bila dobitna kombinacija za alhemijsku temu festivala. Uz niz pop hitova, dive su nas vratile malo u prošlost i odvele u paralelni univerzum. Odlične, zanimljive i jedva čekamo jesen i naredne nastupe!

    Dev9t čistača

    Foto: @dev9t

     

    Prošle godine je festival inkognito posetila umetnica Marina Abramović i to je pokrenulo njenu komnikaciju sa organizatorima. Rezultat toga bilo je Marinino otvoreno pismo podrške mladim autorima, ali i posebna instalacija „Čistač“ čija je svrha bila da 21. juna, tačno tri meseca pre otvaranja izložbe, najavi Marinino gostovanje u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu. Tokom te večeri odabranih devet mladih umetnika devet sati je čitalo odlomke iz njenih memoara „Prolazim kroz zidove“.

    NOVI PLAMEN

     

    Svake godine najznačajniji i najemotivniji trenutak predstavlja paljenje centralnog dela, ni ovo zatvaranje festivala nije bilo izuzetak! Paljenje drvene instalacije Ivana Gračnera ispratio je nastup Gradskog hora. Ta vatra zapravo je poruka da sve što se desilo na festivalu i nije toliko bitno, već sama kreativnost i ono što smo stvorili, videli i sačuvali u našim glava i srcima. A jesmo mnogo toga! Baterije su napunjene, nastavljamo dalje kroz leto i unapred se radujemo onome što će nam tim organizatora sledeće godine prikazati u Beogradu.

    Saznaj više:
    Povezani članci: