Pretraga

Art kolekcije poznatih: Ko su najveći fanovi umetnosti i šta kupuju?

Art kolekcije poznatih: Ko su najveći fanovi umetnosti i šta kupuju?

Tekst: BURO.

Iako se u poslednje vreme najviše priča o art kolekciji Marca Jacobsa koju je stavio na prodaju, mnoge poznate ličnosti imaju svoje zbirke i bave se kolekcionarstvom godinama. Taj spoj je nekako i logičan, budući da svetovi muzike, mode i umetnosti, nisu daleki jedni od drugih, a neretko se prepliću i kroz saradnje i kroz poznanstva i druženja. Ovo su neka od najvećih imena u svetu celebrity art kolekcionarstva.

Beyoncé & Jay Z

Mnogi posvećeni članovi “Beyhive” zajednice znaju manje više svakog dana šta se događa sa njihovom kraljicom Queen B jer prate pomno njen svet ali ono o čemu se ne zna previše jeste da i Beyoncé i Jay-Z gaje strast prema umetnosti. Kupuju radove često, a jednako često odlaze i na otvaranja izložbi, a donekle smo tu naklonost mogli da shvatimo i iz videa snimanog u Louvreu. Između rada na novim pesmama, snimanja spotova i turneja, ovaj par odlazi na sajmove i otvaranja i kupuje puno dobre umetnosti, a ovo su neki od autora kojima poklanjaju posebnu pažnju.

Art kolekcije poznatih: Ko su najveći fanovi umetnosti i šta kupuju? (фото 1)

Awol Erizku

Awol Erizku je posebno postao poznat nakon što je Beyoncé objavila svoju trudnoću na Instagramu, fotografijama koje je radio Awol i koje su bukvalno srušile internet. Tako da, iako možda ne znate njegove ostale radove, fotografiju Beyoncé kao kombinaciju boginje plodnosti i Bogorodice u moru cveća ste sigurno videli. Awol Erizku je etiopsko-američki umetnik koji u svojim radovima povezuje pop kulturne reference i istražuje reprezentaciju afro-američke kulture.

Art kolekcije poznatih: Ko su najveći fanovi umetnosti i šta kupuju? (фото 2)

David Hammons

U spotu za pesmu “7/11” koji prikazuje Beyoncé u odeći i akcijama regularne, obične osobe, kako đuska u svom višesobnom stanu (dobro to baš nema svaka prosečna osoba ali okej) možemo u jednom od kadrova da vidimo rad Davida Hammonsa. I ona i Jay-Z su veliki fanovi njegovog rada i za sada imaju samo ovaj rad, ali sa idejom da ih bude još.

Art kolekcije poznatih: Ko su najveći fanovi umetnosti i šta kupuju? (фото 3)

Sadie Barnette

U septembru 2017, Beyoncé i Jay-Z su svratili da vide izložbu Sadie Barnette. Cela galerija je bila zatvorena zbog njih i dobili su privatnu turu. Od tada, Beyoncé je kupila nekoliko radova ove mlade umetnice iz Los Anđelesa, čiji radovi pokrivaju razne medije od fotografija i crteža do instalacija, ali se uvek osvrću na west-coast urbanu kulturu i apstraktnost gradskog prostora, a Sadie se poigrava sa minimalizmom i estetskom prezasićenošću.

Art kolekcije poznatih: Ko su najveći fanovi umetnosti i šta kupuju? (фото 4)

Jean Michel Basquiat

Poznati par toliko obožava rad Basquiata, da je za jednu Noć veštica Jay-Z čak i bio premaskiran u JMB. Jedan od najskupljih radova u njihovoj kolekciji je upravo njegova slika “Mecca” sa početka osamdesetih. A Beyoncé je u jednom postu na Instagramu rekla zašto voli njegov rad: “Ono što pronalazim u Basquiatovim radovima tražim svaki dan u muzici. Njegova umetnost je muzikalna, njegov potez širok. Lirski je i sirov. Hvala ti za tvoje životno delo JMB”.


Elton John

Elton ima impresivnu kolekciju radova, kako obimom tako i kvalitetom koja je ozbiljno dostojna svake galerije, ako ne i muzeja. Njegova kolekcija je više istorijsko-umetnička nego savremena i uključuje radove velikih imena kao što su Francis Bacon, Diane Arbus, Andy Warhol i David Hockney. Međutim, ono po čemu je Elton posebno poznat u svetu kolekcionarstva su fotografije. Preko 25 godina skuplja fotografije modernističkog perioda, između dvadesetih i pedesetih i njegova kolekcija broji nekoliko stotina retkih fotografija koje potpisuju Man Ray, Imogen Cunningham, André Kertész, Dorothea Lang, Tina Modotti, Aleksandar Rodchenko. Koliko je njegova kolekcija podesna za muzej govori i činjenica da je 2017. godine u galeriji Tate Modern otvorena izložba “The Radical Eye: Modernist Photography from the Sir Elton John Collection”.

Art kolekcije poznatih: Ko su najveći fanovi umetnosti i šta kupuju? (фото 5)
Art kolekcije poznatih: Ko su najveći fanovi umetnosti i šta kupuju? (фото 6)
Art kolekcije poznatih: Ko su najveći fanovi umetnosti i šta kupuju? (фото 7)


Sophia Coppola

I više je nego smisleno i očekivano da neko čiji su filmovi toliko umetnički, toliko promišljeni da gotovo svaki kadar izgleda kao nešto što bismo rado okačili na zid, ima sopstvenu kolekciju umetnina. Njena kolekcija je fokusirana na slikarstvo i fotografiju (i umetničku i modnu) i uključuje radove poznatih imena poput: Ed Ruscha, Risaku Suzuki, Elizabeth Peyton, Juergen Teller i Helmut Newton.

Art kolekcije poznatih: Ko su najveći fanovi umetnosti i šta kupuju? (фото 8)

William Klein

Rad od kog je sve zapravo počelo. Kako sama kaže: "Počela sam da se bavim kolekcionarstvom tako što sam počela da sakupljam i kupujem modnu fotografiju, na šta me je podstakla mama. Ona mi je dala prvu fotografiju Hat + 5 Roses" Williama Kleina na kojoj je predstavljena žena sa šeširom od ruža dok puši cigaretu. Odatle sam nastavila dalje sa fotografijom. Neki od omiljenih radova potpisuju: Philip-Lorca diCorcia, Richard Prince, Takashi Homma, Larry Sultan, Elizabeth Peyton."

Art kolekcije poznatih: Ko su najveći fanovi umetnosti i šta kupuju? (фото 9)

Elizabeth Peyton

Slikarka koja se fokusira na detalje i izuzetno male portrete koji su svojim dimenzijama veoma intimni, a i zato što najviše voli da radi i predstavlja one koje smatra bliskim prijateljima ili partnerima. Sophia ima njen rad “Nick”.

Art kolekcije poznatih: Ko su najveći fanovi umetnosti i šta kupuju? (фото 10)

Risaku Suziki

“Sakura” fotografiju japanskog umetnika Risaku Suzikija Sophia Coppola drži u spavaćoj sobi, a trešnja u cvatu unosi savršeni balans i harmoniju u prostoriju. Kako režiserka kaže, to je za nju simbol balansa između snage i krhkosti i prija joj da bude nešto sa čime leže i ustaje.

Art kolekcije poznatih: Ko su najveći fanovi umetnosti i šta kupuju? (фото 11)

Ed Ruscha

"Cold Beer Beautiful Girls" je prepoznatljiv rad Eda Ruschae koga Sofia izdvaja kao omiljenog umetnika svih vremena. I ovaj rad i njegov autor su joj toliko bliski i omiljeni da se sam rad pojavljuje u nekoliko scena u filmu "Somewhere" a trenutno je deo njene "stalne" kolekcije koja je "izložena" u njenom stanu u Parizu. 


Madonna

Pop ikona je počela sa kolekcionarstvom još ranih osamdesetih. Sasvim logično, budući da je tada živela u Njujorku, najaktivnijem melting pot-u urbane kulture te dekade, radila u klubovima, i družila se sa živim legendama tog doba, kao što su Andy Warhol, Keith Haring i Jean-Michele Basquiat sa kojim je neko vreme bila u vezi. S toga kolekcija koja postoji već tri decenije svakako obećava raznovrsnost, vrednost i kvalitet. Procenjena na preko 100 miliona dolara, ali Madonna kaže da to za nju niti je investicija, niti samo décor, već da iz umetnosti koju ima dobija snagu: “Svi radovi koje posedujem su snažni, i meni neophodni.” 

Art kolekcije poznatih: Ko su najveći fanovi umetnosti i šta kupuju? (фото 12)

Man Ray

Nije iznenađujuće da su Man Rayeve fotografije, crno-beli aktovi, sa uvrnutom estetikom, detaljima i nadrealističkim asocijacijama, radovi koje Madonna obožava i na koje je najviše ponosna iz kolekcije. Zna se da ima barem tri rada, od kojih “Monument to D.A.F. Sade” izdvaja kao omiljeni.

Art kolekcije poznatih: Ko su najveći fanovi umetnosti i šta kupuju? (фото 13)

Marilyn Minter

Slikarka i fotografkinja Marilyn Minter istražuje pitanja glamura, seksualnosti i ženstvenosti, što se savršeno uklapa u estetiku Kraljice popa pa nije ni čudno što je Minterin video “Green Pink Caviar” završio kao pozadina za Madonninu "Sweet and Sticky” turneju 2008. godine. U svojoj privatnoj kolekciji Madonna ima njen rad “Pink Snow”.

Art kolekcije poznatih: Ko su najveći fanovi umetnosti i šta kupuju? (фото 14)

Tracey Emin

Smatra se da su kontroverzna britanska umetnica Tracey Emin i Madonna dugogodišnje prijateljice i da, kada god imaju priliku, piju čaj zajedno. Dosta british, ali nekako i dosta slatko pomisliti na dve genijalne žene koje su, svaka na svoj način uticale na savremenu kulturu, kako tračare i srkuću čaj. Bilo kako bilo, pored drugarstva, Madonna voli, poštuje i kupuje Traceyine radove. Njeni autobiografski radovi služe kao vizuelna ispovedaonica, kroz koju autorka ilustruje svoja turbulentna iskustva, sećanja iz detinjstva, traume, ili seksualnu prošlost, a “It Just Happens” je deo Madonnine kolekcije.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor