Časovi istorije umetnosti koje volimo: Poznate ličnosti o svojim omiljenim umetničkim delima

    18.09.2020.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/09/artzoom_cover.jpg

    Verovatno nikome nismo bili zahvalniji nego Google Arts & Culture što imaju kolekciju kakvu imaju, i što su bili tu kada su bili najsivlji martovski dani u kojima se nigde nije moglo a ništa nam se nije ni radilo. Pregledanje umetničkih dela koja se nalaze raštrkana širom sveta, skaknje iz muzeja u Japanu u onaj u Dubaiju i otkrivanje posebno kuriranih kolekcija, je predstavljalo jednu od značajnijih zabava tokom doba karantina a u neku ruku i sweet escape od svih ružnih vesti. Shvativši koliko pažnju imaju i kakav zaista potencijal, Google Arts & Culture je lansirao drugu sezonu Art Zoom predavanja u kojima poznati svetski muzičari govore o radovima koji njima lično veoma znače i koji ih inspirišu.

    Art Zoom nije novina na internetu, budući da je pokrenut prošle godine, ali je to nekako prošlo prilično neopaženo. Da li zbog činjenice da su za drugu sezonu targetirali globalno poznatija imena, ili jer smo ove godine fokusiraniji a i još više pratimo sve što se događa na internetu, manje je važno, ali da, nova sezona je tu, i beskrajno je zabavna i edukativna.

    Platforma je pokrenuta u junu prošle godine, na stotridesetogodišnjicu od nastanka Van Goghove slike “Zvezdana noć” kao novi način da se istraže detalji ovog rada i da se veći deo javnosti upozna sa legendarnim delom. Umesto zatrpavanja stručnim knjigama, ponudili su ovaj vid edukacije koja je potpomognuta i najnaprednijom tehnologijom i čini da se gotovo osećamo kao pred slikom, budući da posebna “gigapixel” Art Camera omogućava nestvarno visoku rezoluciju reprodukcija slika, koje mogu da se zumiraju do najsitnijih detalja i istraže do poteza četkice.

    Serijal je producirala ekipa iz La Blogothèque, produkcijska kompanija iz Pariza, poznata po produkciji veoma intimnih muzičkih nastupa i koncerata, i atmosferičnih muzičkih filmova.

    Otud nije uopšte iznenađujuće da su u Art Zoomu upravo muzičari u ulozi art kritičara. Nova sezona donosi priču o umetnosti iz različitih perspektiva i era. Ellie Goulding govori o eksapizmu, miru i ljubavi kroz radove Yves Kleina, Grimes nas vodi na put kroz Belgiju u vreme renesanse analizirajući rad Pietera Bruegela starijeg, a FKA twigs nas upoznaje sa svetom i delima barokne slikarke Artemisie Gentileschi.

    Tako da, ako ovaj vikend želite da odmorite za knjigama, ali i podkastima, a istovremeno i nešto da naučite Art Zoom je pravi izbor.

    Saznaj više:
    Povezani članci: