Pretraga

Bez dlake na jeziku, svuda ostalo su okej!

Bez dlake na jeziku, svuda ostalo su okej!

Tekst: BURO.

Pitate se gde odlaze sve iskorišćene trake sa voskom za depilaciju, u raj ili pakao? Sudeći po vladajućim stavovima o lepoti verovatno gore u podzemlju, ali ovoga puta donosimo nešto drugačiji scenario, jer su rešile su da postanu deo umetničke jednodnevne multimedijalne izložbe iza koje stoje Marijana Lacalandra i Anđela Pavlović, a koja je održana u prostoru studija B1 Media. Čini se da je ovaj prelazni period sa proleća na leto idealni trenutak da ponovo razgovarmo o telesnim normama koje nepozvane lebde u vazduhu. 

Bez dlake na jeziku, svuda ostalo su okej! (фото 1)

U prvom izdanju časopisa „Ms. Magazine“ na čijem cover-u je bila Wonder Woman, iz jula 1972. objavljen je članak pod naslovom „Telesna dlaka: Poslednja granica“ . U njemu se kritikuju norme brijanja kao „otelovljenje preokupiranosti naše kulture držanjem žena u nekoj vrsti nevinosti i poricanju samih sebe“.

Bez dlake na jeziku, svuda ostalo su okej! (фото 2)

„Vreme, novac i psihološka energija potrebna za depilaciju su surovi. Kosmatost je takođe infantilna – čini da žene izgledaju kao predpubertetske devojke“. Društvena norma je sugerisala, ne baš suptilno, da postoji nešto što je inherentno pogrešno, grubo i prljavo u vezi sa ženskim telima onako kako ih je priroda udesila. Međutim, drugi deo feministkinja, koju je predvodila Betty Friedan imala je drugačiji stav. Ona je zagovarala stav i bila uverena da je preokupacija telesnim dlakama kontraproduktivna. Ona smatra da se radi o trivijalnom odvlačenju pažnje od važnijih pitanja, kao što su profesionalne mogućnosti i briga o deci. Takođe smatra da to narušava uzrok feminizma odbacivanjem feministkinja kao dlakavih, ružnih, mrskih čudaka.

Bez dlake na jeziku, svuda ostalo su okej! (фото 3)
Bez dlake na jeziku, svuda ostalo su okej! (фото 4)

Problem "dlaka" godinama se provlači kroz razne teme, pa tako nekoliko decenija kasnije, feministkinja Xiao Meili započela je takmičenje na sajtu Weibo gde je gomila žena okačilo fotografije svojih neobrijanih pazuha. Ona navodi kako žene treba da imaju pravo da rade šta god požele sa svojim telima, makar u pitanju bili samo detalji, na primer puštanje dlaka ispod pazuha. Setimo se da su i poznate zvezde poput Miley Cyrus, Britney Spears, Julie Roberts ili Madonne u nekolo navrata izrazile stavove o ovoj temi. Tj nisu izrazile svoje stavove, već su bile ono što jesu na način na koji to žele da budu u datom trenutku. Pop kultura polako prihvata vidljivost dlake u svom narativu, ali i dalje vrlo tiho, rezervisano i oprezno. 

Bez dlake na jeziku, svuda ostalo su okej! (фото 5)

Na gorepomenutoj izložbi, glavna premisa koja stoji iza radova je pomeranje fokusa sa društvene norme koja zahteva/opravdava depilaciju na otvorenu, prisutnu i iskrenu komunikaciju—pre svega nežnu i hrabru komunikaciju sa sobom, a potom direktnu i asertivnu komunikaciji u obraćanju društvu koje zajedno sačinjavamo. Ona nas podstiče da otvoreno preispitamo i podelimo svoje stavove. Pitanje uklanjanja dlaka ne mora biti radikalno, ali je važno da ga promislimo. Da pokušamo da razaznamo zašto su te norme toliko jake i prisutne i shvatimo da ne moramo odmah baciti brijač u kantu, ali da je poptuno u redu da razumemo razloge zbog kojih bi neko drugi možda to želeo. Ili da je poptuno okej da ne rendamo kožu baš svakodnevno ukoliko nam to stvara bol, ili jednostavno za to nemamo vremena. Radovi su kreirani kombinacijom iskorišćenih traka sa depilacije, hamer papira i "alla prima" tehnike direktnog crtanja akrilnim bojama i pozivaju da se setimo svoje prirodnosti, porekla i slobode. Posle ove izložbe shvatićete da u prihvatanju svog tela, dlakavog ili ne, postoje nijanse, koje same biramo i u tome je čitava poenta. 

Bez dlake na jeziku, svuda ostalo su okej! (фото 6)
Bez dlake na jeziku, svuda ostalo su okej! (фото 7)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor