Pretraga

BURO. art vodič: Pet nezaobilaznih stanica ovog vikenda

BURO. art vodič: Pet nezaobilaznih stanica ovog vikenda

Tekst: BURO.


Znamo, znamo… napolju je milion stepeni, nikome se baš ne izlazi na ulicu, napuštanje bilo koje sigurne zone klimatizovanih prostorija deluje kao nemoguća misija. Primetno je da smo spremni čak i da duže ostajemo na poslu, samo da ne moramo da se suočimo sa betonom koji se topi i ogromnim gužavama. Vodič za vreo dan u Beogradu nas je uspešno proveo kroz lekciju kako preživeti dnevni pakao, a sada vam donosimo naših pet predloga šta raditi, gde ići ovog vikenda. Avgustovske večeri ipak spadaju u jedno od lepših poklona koja nam leto daje, iskoristite ih pametno!

Dekoltei i brojanice, Radoš Antonijević
MSUV

 

Izložba “Dekoltei i brojanice” kao što i sam naslov sugeriše, prepliće materijalan i duhovni sadržaj, maksimalno istežući oba pojma. Od kompozicije koja metaforično govori o procesu oblikovanja istorijskog pamćenja, preko skulpture kao ritualnog objekta u kome se umetnik razračunava sa istorijom (nedavno) prošlog vremena, pokazujući i izvesnu empatiju spram istog, do defukcionalizovanih nađenih objekata, Antonijević se poigrava sa metaforama i mogućim zapletima i scenarijima. Izložba se otvara večeras u 20 časova, ali ako vam je to ipak short notice za trknuti do Novog Sada, bez brige! Trajaće do 13. septembra što je sasvim dovoljno vremena da je posetite.

Najbolji deo dana, Vladimir Veljašević
Dom omladine Beograda

 

Svojom novom izložbom, Vladimir nam donosi letnji dan i njegov najlepši trenutak upakovan u jedno. Trenutak neposredno posle izlaska i pre zalaska sunca, kada je svetlost mekša i crvenija, kada su senke najizduženije. Western ikonografija. Japanski senzibilitet. I minimalističko i ekspresivno. Strip estetika.
Otvaranje je večeras u 19 časova u Domu omladine.

Hladan kao led , kustos Zoran Lević
Muzej nauke i tehnike

 

O našoj novoj fascinaciji artisanal ledom smo pričali, i ne nije nas popustila, kao ni zabrinutost o nestanku istog sa planete Zemlje. No, koliko često uopšte razmišljamo o njegovom istorijatu, značaju i upotrebi? Ako je odgovor “i ne baš nešto” onda trk u Galeriju 51 Muzeja nauke i tehnike. Dobro ne mora baš trkom, avgustovskoj vrelini je bliži metod lagani hod-pauza za sladoled-još malo hoda-pauza za limunadu. Trenutna postavka je izložba koja upoznaje posetioce sa ledom kao materijalom, njegovim značajem i upotrebom u najrazličitijim sferama ljudskog života. O fenomenu niskih temperatura kroz priče o svemiru, ledenim dobima, istorijatu merenja, tehnologiji i uređajima za hlađenje, sredstvima za rashlađivanje. Pravo osveženje koje nam je potrebno!
Izložba traje do 2. septembra u Muzeju nauke i tehnike.

Veče YU vinila

 

Leto je za đuskanje, dobru muziku, miris sunca u vazduhu čak i po noći, malo nostalgije. Poslednji event Leta u Muzeju, Muzeja Jugoslavije je sve to i malo više. Zamišljen kao velika groovy žurka na kojoj će vinile vrteti beogradski di-džej Miloš Radoš aka Dj F.U.N.K.cioner zajedno sastavom Tetkine radosti z Slovenije. Tetkine radosti pretražuju buvljake i second-hand prodavnice ploča u potrazi za zaboravljenim, a vrednim komadima lokalne muzičke prošlosti, i uspeva im da pronađu prave dragulje. Još više im uspeva da stvore unikatne mikseve, i dodaju još jedno poglavlje istoriji jugoslovenskog popa.
Ako ste spremni da dance the night away sutra (24.8.) pravac do Muzeja Jugoslavije!

Leto u Kinoteci

 

Tokom celog leta u Sali Makavejev, u Uzun Mirkovoj 1, slavi se veliki rođendan, i prikazuje najbolje od najboljeg. Povodom jubileja, 70 godina od osnivanja Kinoteke, svaki dan prikazuje se po jedan reprezentativan izbor iz domaće i svetske produkcije iz perioda 1949-2019. Na timelineu Kinoteke trenutno je početak novog milenijuma, i vraćamo se 19 godina unazad uz filmove “Nebeska udica”,“Memento”, “Munje” i “Mullholland drive” (Bulevar zveda), “Frida”, "Sin City". Ceo repertoar možete pogledati ovde.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor

Ostavite komentar