Pretraga

BURO. art vodič: Pet nezaobilaznih stanica ovog vikenda

BURO. art vodič: Pet nezaobilaznih stanica ovog vikenda

Tekst: BURO.

Znamo, znamo… napolju je milion stepeni, nikome se baš ne izlazi na ulicu, napuštanje bilo koje sigurne zone klimatizovanih prostorija deluje kao nemoguća misija. Primetno je da smo spremni čak i da duže ostajemo na poslu, samo da ne moramo da se suočimo sa betonom koji se topi i ogromnim gužavama. Vodič za vreo dan u Beogradu nas je uspešno proveo kroz lekciju kako preživeti dnevni pakao, a sada vam donosimo naših pet predloga šta raditi, gde ići ovog vikenda. Avgustovske večeri ipak spadaju u jedno od lepših poklona koja nam leto daje, iskoristite ih pametno!

BURO. art vodič: Pet nezaobilaznih stanica ovog vikenda (фото 1)

Dekoltei i brojanice, Radoš Antonijević
MSUV

 

Izložba “Dekoltei i brojanice” kao što i sam naslov sugeriše, prepliće materijalan i duhovni sadržaj, maksimalno istežući oba pojma. Od kompozicije koja metaforično govori o procesu oblikovanja istorijskog pamćenja, preko skulpture kao ritualnog objekta u kome se umetnik razračunava sa istorijom (nedavno) prošlog vremena, pokazujući i izvesnu empatiju spram istog, do defukcionalizovanih nađenih objekata, Antonijević se poigrava sa metaforama i mogućim zapletima i scenarijima. Izložba se otvara večeras u 20 časova, ali ako vam je to ipak short notice za trknuti do Novog Sada, bez brige! Trajaće do 13. septembra što je sasvim dovoljno vremena da je posetite.

BURO. art vodič: Pet nezaobilaznih stanica ovog vikenda (фото 2)

Najbolji deo dana, Vladimir Veljašević
Dom omladine Beograda

 

Svojom novom izložbom, Vladimir nam donosi letnji dan i njegov najlepši trenutak upakovan u jedno. Trenutak neposredno posle izlaska i pre zalaska sunca, kada je svetlost mekša i crvenija, kada su senke najizduženije. Western ikonografija. Japanski senzibilitet. I minimalističko i ekspresivno. Strip estetika.
Otvaranje je večeras u 19 časova u Domu omladine.

BURO. art vodič: Pet nezaobilaznih stanica ovog vikenda (фото 3)

Hladan kao led , kustos Zoran Lević
Muzej nauke i tehnike

 

O našoj novoj fascinaciji artisanal ledom smo pričali, i ne nije nas popustila, kao ni zabrinutost o nestanku istog sa planete Zemlje. No, koliko često uopšte razmišljamo o njegovom istorijatu, značaju i upotrebi? Ako je odgovor “i ne baš nešto” onda trk u Galeriju 51 Muzeja nauke i tehnike. Dobro ne mora baš trkom, avgustovskoj vrelini je bliži metod lagani hod-pauza za sladoled-još malo hoda-pauza za limunadu. Trenutna postavka je izložba koja upoznaje posetioce sa ledom kao materijalom, njegovim značajem i upotrebom u najrazličitijim sferama ljudskog života. O fenomenu niskih temperatura kroz priče o svemiru, ledenim dobima, istorijatu merenja, tehnologiji i uređajima za hlađenje, sredstvima za rashlađivanje. Pravo osveženje koje nam je potrebno!
Izložba traje do 2. septembra u Muzeju nauke i tehnike.

BURO. art vodič: Pet nezaobilaznih stanica ovog vikenda (фото 4)

Veče YU vinila

 

Leto je za đuskanje, dobru muziku, miris sunca u vazduhu čak i po noći, malo nostalgije. Poslednji event Leta u Muzeju, Muzeja Jugoslavije je sve to i malo više. Zamišljen kao velika groovy žurka na kojoj će vinile vrteti beogradski di-džej Miloš Radoš aka Dj F.U.N.K.cioner zajedno sastavom Tetkine radosti z Slovenije. Tetkine radosti pretražuju buvljake i second-hand prodavnice ploča u potrazi za zaboravljenim, a vrednim komadima lokalne muzičke prošlosti, i uspeva im da pronađu prave dragulje. Još više im uspeva da stvore unikatne mikseve, i dodaju još jedno poglavlje istoriji jugoslovenskog popa.
Ako ste spremni da dance the night away sutra (24.8.) pravac do Muzeja Jugoslavije!

BURO. art vodič: Pet nezaobilaznih stanica ovog vikenda (фото 5)

Leto u Kinoteci

 

Tokom celog leta u Sali Makavejev, u Uzun Mirkovoj 1, slavi se veliki rođendan, i prikazuje najbolje od najboljeg. Povodom jubileja, 70 godina od osnivanja Kinoteke, svaki dan prikazuje se po jedan reprezentativan izbor iz domaće i svetske produkcije iz perioda 1949-2019. Na timelineu Kinoteke trenutno je početak novog milenijuma, i vraćamo se 19 godina unazad uz filmove “Nebeska udica”,“Memento”, “Munje” i “Mullholland drive” (Bulevar zveda), “Frida”, "Sin City". Ceo repertoar možete pogledati ovde.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor