Pretraga

Vodič: vreo dan u Beogradu

Vodič: vreo dan u Beogradu

Tekst: Jelena Karakaš

Foto: Jelena Karakaš i Vanja Milićević

Šta sa sobom u gradu kad živa surovo pređe trideseti podeok? Realno, ako mene pitate, baš ništa nastavite život normalno. Pripadam onoj grupaciji kojoj se sreća meri (što višom) temperaturom unutrašnjih organa. Sagorećemo? E, pa šta!

No, svesna sam da sam u mikroskopskoj manjini i da većini ovi supervrući beogradski dani padaju teško. Rešenje nije da slobodno vreme provodite na ivici snage na sofi ispod klime uključene na najjače, zapravo hajde da se nađemo na pola puta. Vi ćete se pomiriti sa letnjim vrućinama, a ja sa vašim zahtevom da organizam održavamo na ugodnih 26 stepeni.

Vodim vas u kružnu turu po najfinijim klimatizovanim mestima u centru Beograda, a neka su i ganc nova. Zapišite i isprobajte!

 


11:00h

Svetogorska 26a

Janet’s Kitchen

(zatvoreno)

Konačno jedno mesto koje nam ne diktira kad ćemo doručkovati, eto može u 10 ujutru, a može i u pet popodne, po želji. Janet’s Kitchen postoji nepuna dva meseca i počiva na prilično jednostavnoj ideji, a to je da svi mogu da dobiju doručak u baš svako doba dana. Celokupan jelovnik prati tu “doručkastu” temu kombinujući američke i francuske klasike, pa tako možete poručiti sve od avokado tosta, preko slatkih prženica, do raznovrsnih zdravih kaša. Pored toga tu je i privlačna lista slatkiša, između ostalog i carrot cake, brownie i banana bread. Poen plus dobijaju i zbog odluke da lokal bude nepušački.

Vodič: vreo dan u Beogradu (фото 1)
Vodič: vreo dan u Beogradu (фото 2)
Vodič: vreo dan u Beogradu (фото 3)

 


12:30h

Trg Republike 1a

Narodni muzej

Kuda kad sunce upeče na najjače, a asflat krene da se topi? Ovo je lako pitanje, jer napokon ponovo imamo velike muzeje u funkciji. Zato pravac Narodni muzej, pa lagano kružite preko numizmatike sve do domaće i svetske umetnosti XX veka. Moja omiljena dela nalaze se na poslednjem spratu, pa možda nije loša ideja da u obilazak krenete naopačke. Ako želite da se baš osamite, meditirate i pređete u neku drugu dimenziju, tokom leta posetite muzej radnim danima (osim ponedeljkom), velike šanse su da ćete usamljeni šetati između dela Paje Jovanovića, Uroša Predića i Save Šumanovića. Možda ćete se između čuvara pomalo osećati kao kad vas prodavačice prate po drogeriji, ali setite se da niste pošli da ukradete aceton i nastavite da u miru uživate u umetnosti. Druga opcija jeste da muzej posetite nedeljom (od 10 do 18 časova) kada je ulaz besplatan.

Vodič: vreo dan u Beogradu (фото 4)
Vodič: vreo dan u Beogradu (фото 5)

 

 

 

5.000 m²

umetnosti

 

 

 

Vodič: vreo dan u Beogradu (фото 6)

 


14:00h

Studentski trg 9

Square Nine

Svi isčekujemo trenutak kad će proraditi osunčani muzejski kafe na drugom spratu, ali dok se to ne desi, pauzu za kafu možemo da potrošimo u komšiluku. Veliki sam poštovalac lobija hotela i to je najbolji način da nakratko otputujete, a da se niste makli iz svog grada. Nađete fino mesto i posmatrate hotelsku užurbanost i goste iz čitavog sveta. Moj izbor je Square Nine i njihov elegantan enterijer u tamnim tonovima. Dok bih ja sedela u bašti u prizemlju, ipak preporučujem udobne sofe u kafeu u nastavku lobija. Klima je uvek na taman, a malo kofeina će nam svima dobro doći.

Vodič: vreo dan u Beogradu (фото 7)

 


15:00h

Uzun Mirkova 12

Taiyaki

Pao vam je i šećer sada? Naravno, mogli bismo da se bezbrižno prepustimo preporukama iz hotelske poslastičarnice, ali hajde da probamo nešto novo. Odmah preko puta smestio se novi lokal Taiyaki. Naziv na japanskom označava ribicu od keksa u kojoj se, umesto korneta, služi sladoled. Koliko je način serviranja inovativan, toliko su i ukusi intersantni i menjaju se na nedeljnoj bazi. Do sada su Beograđani imali prlike da probaju sladoled od matcha čaja, crnog susama, kokosa, tonka čokolade i crvene narandže. Tu je i matcha čaj kao napitak za poneti, a njegova hladna verzija služi se u jednorogu na naduvavanje. Šta mislite šta sam naručila?! Ovo je zapravo idealno mesto da se prepustite glasu svog unutrašnjeg deteta, ali u kombinaciji sa ukusima koji su veoma odrasli. Win-win!

Vodič: vreo dan u Beogradu (фото 8)

Vodič: vreo dan u Beogradu (фото 9)
Vodič: vreo dan u Beogradu (фото 10)

 


16:00h

Karađorđeva 2-4

Faro

(zatvoreno)

Idemo dalje u restoran? Možda ćete povikati: “Jelena, da li si normalna?”. Ali, polako, ovo je dan za kompletno uživanje. Idemo u Beton halu koja jeste savršeno letnje mesto kad sunce zađe, ali šta onda tamo radimo dok je ono visoko na nebu?

Otkrivamo sjajna nova mesta, eto šta!

Restoran Faro se nalazi u lokalu gde je nekada bila voljena Iguana i za sad se pokazao kao dostojan naslednik tog gastro kutka. Dok je bašta možda prvi izbor za sedenje, preporučiću vam nešto još bolje. Uđite u restoran i popnite se na prvi sprat, tamo ćete otkriti odlično dizajniran deo za ručavanje. Ono što izdvaja ovaj restoran od okolnih, jeste činjenica da jedini ima dotok prirodnog svetla sa plafona zahvljajući krovnim prozorima. Tako da možete uživati u najboljem od oba sveta, odličnom enterijeru i blistavom svetlu. Budući da je restoran projekat ekipe koja stoji iza koncepta Fish&Zelenish jasno je da je hrana iz kategorije odlična, beskompromisno se insistira na svežim lokalnim namirnicama koje kulinarski tim pretvara u ukusne specijalitete. Iako je hrana ovde najveća zvezda podjednako pažnje posvetili su i umetnosti, česta su gostovanja džez bendova, a povremeno rotiraju izložbe mladih i istaknutih umetnika.

Realno, ovde ćete ostati satima, ideja plus, pošto vrućina umine pređite u baštu i uživajte u posmatranju života na reci. Živeli!

Vodič: vreo dan u Beogradu (фото 11)
Vodič: vreo dan u Beogradu (фото 12)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor