Pretraga

Da li će Banksy izgubiti autorska prava na sva svoja dela?

Da li će Banksy izgubiti autorska prava na sva svoja dela?

Tekst: BURO.

Dok ne otkrije koji mu je pravi identitet Banksy više nema prava na svoje radove! Šalimo se, i preterujemo, nije baš sve tako crno (još uvek) ali jeste činjenica da ga je anonimnost ovih dana prilično skupo koštala. Biti anonimni street umetnik nesumnjivo ima svojih čari, ali kao što je to Banksy ovog vikenda težim putem naučio, može da ima i neke ozbiljne nedostatke. I ne, ne pričamo o tome što mora da je veoma naporno da barem jednom nedeljno novinari širom sveta “otkrivaju ko si zapravo”, nego o pravnim zavrzlamama.

Da li će Banksy izgubiti autorska prava na sva svoja dela? (фото 1)

Kako stvari stoje poznati grafiti umetnik je nakon dve godine sporenja izgubio pravnu bitku sa kompanijom čestitki, koja je sada i zvanično dobila puno pravo da bez naknade reprodukuje njegov rad “Flower Thrower” na svojim čestitkama i ostalom materijalu, čime su Banksyju zvanično oduzeta ekskluzivna autorska prava nad istim.

Kada je ovo sporenje započeto pre dve godine, umetnik je posavetovan da takođe otvori radnju sa nekom komercijalnom upotrebom svojih radova i sadržajem sličnim kao što kompanija Full Colour Black čini, koji bi sadržao njegovo ime i prepoznatljiv vizual. On je to i uradio, ali je ta radnja, koju je nazvao Gross Domestic Product, bila toliko intenzivno kritička da je ispala više pop up izložba. Bilo kako bilo, prateći savete svog advokata Banksy jeste napravio “radnju” (iako je nikada nije otvorio) i ispunio je komadima koji su “napravljeni specifično da bi ispunili kategoriju EU zakona koji se bavi zaštitnim znakovima”.

Da li će Banksy izgubiti autorska prava na sva svoja dela? (фото 2)

Ipak, ispostavlja se da to nije bilo dovoljno jer, kako je sudija pre neki dan zvanično zaključio, to nije bila istinska upotreba rada kao zaštitnog znaka nego je urađeno na silu i ne sa pravom namerom, a nije ni bilo komercijalne upotrebe, pa je iako je rad njegov u toj meri da može i da se šali na sopstveni račun na ovaj način, firma Full Colour Black dobila puno pravo da koristi “Flower Thrower” budući da ga oni zaista i koriste u komercijalne svrhe. Sudija je zaključio da se autor nije dokazao kao “nedvosmisleni vlasnik rada” s obzirom na to da je njegov identitet tajni, i da se s toga ne može utvrditi da li umetnik ima autorska prava na grafit.

Logike malo, a Banksy od zvanične odluke suda je rešen da ne daje komentare za javnost, osim što je rekao da mu je “uzeto starateljstvo nad radom da bi neko legalno prodavao lažnog Banksyja”.

Vrlo kompleksna i komplikovana situacija koju je dodatno zakomplikovao komentar Aaron Millsa, advokata koji je zastupao suparničku stranu, koji je nagovestio da ovakva odluka može da znači i da je “sve što je Banksyjev zaštitni znak pod rizikom, budući da njegov čitav protfolio može da naiđe na isti problem”.

Da li će Banksy izgubiti autorska prava na sva svoja dela? (фото 3)

I zaista ovakva odluka suda otvara nekoliko pitanja. Prvo je naravno bilo ono višedecenijsko - da li ćemo konačno sada saznati ko je Banksy? Mnogi očekuju da će s obzirom na to mu je anonimnost oduzela ekskluzivno pravo na njegovo sopstveno delo, Banksy otkriti javnosti svoje pravo lice i imati sva prava na sve ono što radi. Ali, pitanje koje neminovno proističe iz ovog je da li će Banksy kao takav, poznat javnosti i vidljiv i želeti da radi išta kao pre budući da će dobar deo njegovog grafiti identiteta nestati? Poslednje ali definitivno ne i najmanje važno pitanje, jeste kako je tačno pravda da neko ko plagira odnese pobedu i nije li možda vreme za nešto drugačije evropske zakona kada su autorska prava u pitanju? Banksy nije prva a definitivno ni poslednja osoba koja stvara pod pseudonimom i šta ćemo ako neko jednog dana bude recimo želeo da preuzme deo teksta Elene Ferrante, koja od pojavljivanja piše pod ovim pseudonimom, i objavi ga kao svoj?
Ukratko, ovaj naopaki slučaj i njegovo još naopakije rešenje možda treba uzeti kao boldovani znak pitanja i upozorenje, a definitivno ne kao pravilo.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor