Duhoviti instagram ilustratori: Sedam naloga koje pratimo

    31.10.2019.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/10/ilustratori_cover.jpg

     

    Dobar deo svakog dana provodimo na Instagramu, to je poznato i činjenično svidelo nam se ili ne. Ipak, ova platforma je vremenom od fotografija poznatih i beleženja svakog trenutka, postala i mesto gde je originalni sadržaj dobio na značaju i postao prostor da procvetaju neki ozbiljni talenti i pokažu svoj rad javnosti široj nego ikad. Do sada smo otkrili nove omiljene fotografe, kustose, insta umetnike… pa je došao i red na ilustratore koji nas razumeju i uz koje se smejemo. I to puno. Sve je veći broj ilustratora počeo da koristi ovu platformu za promovisanje svojih radova koji nisu memovi ali su jednako zabavni, a nisu ni umetnički radovi na kakve smo navikli, ali svakako jesu umetnički izražaj. Bezbroj ilustratora i strip crtača dnevno predstavlja svoje radove i sadržaj koji je zabavan, svež i jedinstven, i to sve uz osvrt na aktuelne društvene probleme, ili lične poteškoće, i na veoma zabavan način nas podsećaju da manje više svi prolazimo iste probleme i brige.
    Da, pričamo o onim genijalnim nalozima poput @theawkwardyeti (poznatiji kao srce i mozak) ili @lizclimo koje smo u stanju minutima da skrolujemo i prepoznajemo se. Smeh jeste i najbolji lek, ali i snažno oružje da se “podvale” neke ozbiljne teme pa na poznatu listu pomenutih dodajemo i nova imena, i otkrivamo ko stoji iza njih.

     

    Tara Booth

    @tarabooth

     

    Tara Booth je započela svoju Instagram karijeru 2016. kada je kroz niz ilustracija sa sobom u glavnoj ulozi, u svim onim tako glupim i tako životnim trenucima, stekla veliki broj pratilaca. Tačnije 1000 za samo jedno veče, nakon čega je taj broj samo nastavio ubrzano da raste. U svojim ilustracijima neretko se osvrće na tabu teme kao što su mentalno zdravlje, zavisnost, i poremećaji ishrane, i osvetljava ih i čini prisutnim i kao temu za razgovor. Akademski dolazi iz redova slikara, ali su njene linije toliko divlje i nepobuzdane da je jasno da i temema i formom pomera sve granice. Volimo je zato što ume da se šali (na svoj račun najviše) ali i zato što otvara jako bitne teme i podseća nas da nismo usamljeni u svim emocionalnim borbama i poteškoćama koje prolazimo.

     

    Ruby Eliot

    @rubyetc_

     

    Skrolovanje kroz ilustracija Ruby Elliot može ponekada da bude vrtoglavo iskustvo. Njeni crno beli crteži dosta podsećaju na dečije u kojima nekada i ne može na prvi pogled da se razazna šta je šta ali je uvek beskrajno zabavno. Njen alter ego u ilustracijama je entuzijastičan paničar kom je uvek potrebna pažnja a humor šarmantan i pomalo haotičan, i u svakoj od ilustracija gotovo da možemo da je zamislimo kako viče sa ekrana.

     

    Liana Finck

    @lianafinck

     

    Svi se žalimo manje ili više neprestano, a ustanovili smo da je instagram kukanje novi oblik privlačenja pratilaca. Ipak, Liana Finck je uspela da kukanje pretvori u umetnost. Nedavno je svoje radove objedinila u najnovijoj knjizi Excuse Me: Cartoons, Complaints, and Notes to Self, koja je zapravo kompilacija njenih crteža sa Instagrama, u kojima se obračunava sa pritiscima, frustracijama i problemima koje najčešće proživljava. Bavi se temama savremenog dejtinga, emocionalnih nemira i dnevnih životnih nezgoda, a njene ilustracije dolaze kao osvežavajući i krajnje zabavan, jasan i precizan pogled na sve one situacije koje svi svakodnevno proživljavamo.

     

    Shelby Lorman

    @awardsforgoodboys

     

    Awards for Good Boys je stvoren kada je Shelby Lorman shvatila da je vreme da se muškarcima koji traže zasluge za sve konačno to i da. Ironično naravno. Kao što i sama kaže: “Imala sam snažnu potrebu da stvorim ordene za sve one muškarce koji traže pohvalu za apsolutni minimum bilo čega što urade“. Lorman je radila ove ilustracije daleko pre nego što ih je podelila javno a čim jeste, njene “nagrade” su postale vrlo popularne širom Instagrama i trenutno su i deo knjige pod istim imenom. Princip je vrlo jednostavan ali Shelby ulazi duboko pod norme i očekivanja i svojim značkicama raskrinkava stereotipe.

     

    Reza Farazmand

    @poorlydrawnlines

     

    Poorly Drawn Lines, iliti PDL, ima prepoznatljiv, hirurški precizan humor, koji ubada u one tačke koje nismo ni znali da imamo. Ilustracije Reze Farazmanda i situacije u koje stavlja svoje “likove” deluju tako jednostavno i kao nešto što sasvim lako možemo da zamislimo da se događa, uprkos njihovoj zapravo neverovatnoj bizarnosti, a povremeno i potpuno suludim dijalozima. Prepoznatljiv crtež, i karakteri sa kojima se identifikujemo, čak iako su ptica Kevin. Poorly Drawn Lines se apdejtuju novim crtežima svakog ponedeljka, srede i petka.

     

    Michelle Riall

    @michellerial

     

    Grafikoni i “pita” grafikoni Michelle Rial su prvobitno bili crtkani na stranicama svesaka i blokčića gde su u dubokoj ilegali živeli dosta dugo dok nije odlučila da ih podeli sa svetom. I srećni smo što jeste, jer su njeni genijalni “grafikoni” jedina analiza koja nam je potrebna, i ako bi excel tabele izgledale kao njene ilustracije ne bi nam bilo teško da se njima bavimo. Nedavno je objavila „Am I Overthinking This?, kompilaciju ilustracija, crteža i akvarela, onih intimnih, ili vrlo opštih, i novih i starijeg datuma. Bilo da kontemplira na temu stadijuma kupovine, analizira svoj baštovanski “talenat” ili način na koji piše mejl, obožavamo je.

     

    Worry Lines

    @worry__lines

     

    Iza ilustracija na stranici Worry Lines se krije još uvek anonimni autor, ali znamo da je u pitanju ona, i da nam njeni crteži uvek izmame osmeh na lice, bilo zato što su prezabavni ili nekako jednostavno dragi. Autorka je počela da se bavi ovim crežima pre nekoliko godina, ali ih je u potpunosti zapostavila zbog primarnog posla i tek se prošle godine upustila u resetovanje šifre i ozbiljno bavljenje stranicom. Njene šale su jednostavne i konkretne i često u sebi imaju neku detinju jednostavnost, radost i radoznalost. Bavi se običnim dnevnim problemima, ali i često zbunjujućom ljudskom prirodom a njeni crteži često služe kao podsetnik da ne treba samo brinuti nego se i malo (više) igrati.

     

    Saznaj više:
    Povezani članci: